Banskobystrický maratón aj po šiesty raz ovládol kenský bežec

Banskobystrický maratón ovládol Keňan Karim Kwemoi.
Banskobystrický maratón ovládol Keňan Karim Kwemoi. (Autor: TASR)
TASR|3. sep 2017 o 12:46

Karim Kwemoi triumfoval časom 2:32:19 hodiny.

BANSKÁ BYSTRICA. Víťazom 6. ročníka Banskobystrického maratónu sa stal už po šiesty raz kenský bežec, tentoraz Karim Kwemoi časom 2:32:19 hodiny.

Na trati si veľa odtrpel, bolo chladno a v cieli mu príliš do reči nebolo.

"S dosiahnutým časom nie som veľmi spokojný. Bola mi zima a ťažko sa dalo bežať rýchlejšie. Som však rád, že som mohol zažiť túto atmosféru a výbornú organizáciu," povedal v cieli víťazný Kwemoi.

Maratón aj polmaratón ovládli Keňania

Banskobystrický maratón opäť pritiahol do ulíc mesta v širšom centre masu bežcov vytrvalcov z 15 krajín, medzi nimi aj tých, ktorí si na neoficiálnych majstrovstvách sveta zabehli polmaratón naboso.

Na náročnej dvojokruhovej trati s úplnou uzávierkou dopravy sprevádzalo účastníkov chladné počasie, bolo zamračené a ku koncu i mierne zapršalo.

Pozrite si, ako vyzeral Banskobystrický maratón: fotogaléria

3.9.2017

Na hlavnú maratónsku trať vybehlo 119 vytrvalcov. Podľa očakávania sa hneď po štarte odpútal od ostatných Keňan z nadnárodného Benedek tímu a v cieli mu namerali vzhľadom na jeho výkonnosť slabší čas 2:32:19 hodiny.

Rovnaký pohľad sa naskytol aj na polmaratóncov - s nadvládou Bernarda Kipkorira Talama výkonom 1:12:33 hodiny.

Medzi bosonohými, ktorí si polmaratón na asfalte mokrom od dažďa odbehli s visačkou neoficiálnych majstrovstiev sveta, už piaty raz za sebou zvíťazil Poliak Marek Dziegelewski časom 1:20:34 hodiny.

Na účasť Afričanov sa nezameriavajú

Maratónsky víkend v Banskej Bystrici bol súčasťou športových akcií Európskeho mesta športu 2017 a série Marathon BB Tour.

1100

účastníkov - takmer toľko sa zúčastnilo Banskobystrického maratónu.

"Mali sme opäť takmer 1100 účastníkov. Tieto masové mestské maratóny sú skôr o hobby behoch a ľuďoch behajúcich pre radosť. My sa im snažíme vytvoriť prostredie, ktoré umožní krásne zážitky a podporí ich v aktívnom pohybe," uviedol hlavný organizátor Peter Fabok.

Ten hovoril aj o vernosti: "Bosonohý Poliak Marek Dziegelewski sa vždy teší na naše podujatie. Už tretíkrát za sebou sme mali v tejto kategórii prvých troch s rovnakými menami, s druhým Lukášom Cintulom a tretím Karlom Černohorským, ktorý v roku 2012 bol prvým víťazom na našom podujatí."

"Aj pohľad na Keňanov nás teší, s maďarským manažérom obchádzajú takéto podujatia a my sme jediní, ktorí ich účasť nedotujeme. Radi ich tu vždy privítame, zvyšujú nám konkurenciu, na afrických bežcov a ich účasť sa však nezameriavame," dodal ďalej organizátor Banskobystrického maratónu.

Bežci zažívajú komfort

Banskobystrický maratón sa podľa Faboka už takmer úplne vyprofiloval:

Už sme dozreli, no vieme, že projekt bez cieľa je odsúdený na zánik. Preto sa neustále budeme snažiť o väčšiu propagáciu tejto krásnej trate, so snahou dostať sem viac ľudí zo zahraničia.


Peter Fabok, hlavný organizátor

"Na dlhé roky sme stabilizovali trať, bežci s vylúčením dopravy zažívajú komfort a my sa snažíme v organizácii neustále profesionalizovať," povedal.

"Všetci vedia, že vytvárame akúsi strechu ďalším podujatiam v regióne, so seriálom Marathon BB Tour. Už sme dozreli, no vieme, že projekt bez cieľa je odsúdený na zánik. Preto sa neustále budeme snažiť o väčšiu propagáciu tejto krásnej trate, so snahou dostať sem viac ľudí zo zahraničia," uzavrel Peter Fabok.

Banskobystrický maratón:

Muži:

1.Karim KwemoiKeňaBenedek Team2:32:19 h
2.Miroslav IlavskýSRJogging klub Dubnica2:38:59 h
3.Dušan KrajčovičSRVŠC Banská Bystrica2:49:27 h

Ženy: 1. Hellen Jepkosgei Kimutaiová (Keňa - Benedek team) 3:04:50

Banskobystrický polmaratón:

Muži:

1.Bernard Kipkorir TalamKeňaBenedek Team1:12:33 h
2.Robert ValíčekSRObal Servis Košice1:14:46 h
3.Tomáš KubejSRMuránska Dlhá Lúka1:15:46 h

Ženy:

1.Katarína JánošíkováSRCopy Servis L. Mikuláš1:21:52 h
2.Nikola BerčíkováSRSlávia Zvolen1:35:28 h
3.Nikola LapošováSRŠKP Bratislava1:37:08 h

Bosonohí (barefoot):

1.Marek DziegelewskiPoľskoneregistrovaný1:20:34 h
2.Lukáš CintuľaSRPell's Team Borský Mikuláš1:21:15 h
3.Karel ČernohorskýSRneregistrovaný1:27:07 h

Štafety 3x7 km: 1. Trost (Martin Bíreš, Jakub Dekrét, Kristián Klouda) 1:14:09

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Banskobystrický maratón aj po šiesty raz ovládol kenský bežec