Australian Open: Prekvapenie na úkor Nadala, do finále Tsonga

Francúzske prekvapenie Australian Open J.-W. Tsonga je už vo finále.
Francúzske prekvapenie Australian Open J.-W. Tsonga je už vo finále. (Autor: AFP)
SITA|24. jan 2008 o 11:56

MELBOURNE 24. januára (SITA) - Prvým finalistom dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (celková dotácia 20,6 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion) ...

MELBOURNE 24. januára (SITA, AP, AFP) - Prvým finalistom dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (celková dotácia 20,6 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion) sa stal Jo-Wilfried Tsonga. Nenasadený Francúz vo štvrtkovom semifinále dvojhry nečakane zdolal dvojku svetového rebríčka i žrebu, Španiela Rafaela Nadala, za 117 minút hladko 6:2, 6:3, 6:2. Víťaz nastrieľal 17 es v porovnaní s len dvoma z rakety favorita, jednoznačne dominoval aj v bilancii víťazných úderov (49:13) a zvládol tri štvrtiny zo 40 zákrokov pri sieti, takže ho nezastavila ani nepriaznivá štatistika nevynútených chýb (27:12, z toho len 4 v prvých dvoch setoch) či tri brejkbaly v poslednom sete. Všetky odvrátil. Dovtedy nečelil žiadnemu. Za 6 zápasov mu narátali 85 es a v tejto štatistike vedie pred Federerom (81).

Francúz prirovnávaný pre svoju výraznú muskulatúru i výzor k boxerovi Muhammadovi Alimu, je prvým tenistom od Brazílčana Gustava Kuertena a jeho výkonu na Roland Garros 1997, ktorý sa prebojoval do grandslamového finále bez predchádzajúcej rovnakej skúsenosti na úrovni ATP. Nadal na grandslamovom fóre naposledy získal takto málo gemov v roku 2004 na US Open proti domácemu Andymu Roddickovi (0:6, 3:6, 4:6).

"Absurdné a bláznivé! Dnes ma nič nemohlo zastaviť. Je to ako sen. Každý deň tu je pre mňa ako sen a ja ešte stále nemôžem uveriť, že sa to fakt deje," rozplýval sa Tsonga, ktorý sa posunie z 38. miesta prinajhoršom na 18. priečku v renkingu. V prípade zisku titulu okamžite bude v hornej desiatke (podľa predbežných prepočtov 9. pozícia), z ktorej v Melbourne predtým prekonal svojho krajana Richarda Gasqueta a Brita Andyho Murraya. Troch súperov z Top 10 predvlani na ceste do finále AO vyradil aj Cyperčan Marcos Baghdatis.

Dvadsaťdvaročný rodák z Le Mans Tsonga, ktorý má polovičný konžský pôvod a jeho otec bol reprezentantom v hádzanej, si v nedeľňajšom rozhodujúcom súboji o trofej Norman Brookes Challenge Cup v Aréne Roda Lavera zmeria sily s postupujúcim z piatkového druhého semifinále medzi najvyššie nasadeným Švajčiarom Rogerom Federerom a trojkou "pavúka" i renkingu Srbom Novakom Djokovičom. "Opäť odovzdám na dvorci všetko, takže bude ťažké zdolať ma," vopred sa vyhrážal Tsonga, ktorého v ostatných sezónach priebežne brzdili zranenia chrbtice, ramena a brušného svalstva.

Krajina "galského kohúta" sa na Grandslame Ázie a Pacifiku v mužskej dvojhre neradovala od roku 1928, keď triumfoval legendárny Jean Borotra. V sezóne 2001 bol vo finále na južnej pologuli Arnaud Clément. Nikdy inokedy sa to žiadnemu Francúzovi nepodarilo a grandslamový titul v tzv. otvorenej ére si vybojoval iba Yannick Noah v roku 1983 pred domácim publikom v Paríži.

Zavalitý Tsonga, šampión dvojhry chlapcov na US Open 2003, sa Nadalovi revanšoval za prehru 6:7 (3), 2:6, 1:6 z 3. kola na US Open 2007 a už o tri kolá vylepšil svoje doterajšie maximum na úrovni "veľkej štvorky", ktoré dosiahol vlani vo Wimbledone v podobe prieniku do osemfinále. Trojnásobný a úradujúci šampión Roland Garros Nadal si o jeden duel posunul svoje miestny rekord spred dvanástich mesiacov.

"Nič," stručne odvrkol "Rafa" na otázku, čo sa to na dvorci vlastne dialo, a neskôr pokračoval: "Jednoducho treba zobrať na vedomie, že môj súper dnes hral neuveriteľne. Z bekhendu tuším neurobil ani jednu chybu. Mám pocit, že bodoval každým forhendom. Triafal loptičku mimoriadne tvrdo, bol výbušný, nachádzal čiary, jeho pohyb po dvorci bol niekde za hranicou chápania a k tomu neskutočne podával. To je celé. Ja som síce hral solídne, ale nie dosť dobre na to, aby som dnešného Tsongu mohol zdolať. Ani do rána by som nenašiel protizbraň. Súper prežíva vrchol svojej doterajšej kariéry a zároveň je pod nulovým tlakom. Ani sa mi nechce veriť, že takto by si mohol počínať stále. Nepovažujem to za reálne."


Dvojhra mužov - semifinále:

  • Jo-Wilfried Tsonga (Fr.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 6:2, 6:3, 6:2 za 117 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open: Prekvapenie na úkor Nadala, do finále Tsonga