Australian Open: Hrbatý prehral s Ančičom

Dominik Hrbatý.
Dominik Hrbatý. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. jan 2007 o 12:25

MELBOURNE 19. januára (SITA) - Slovenský tenista Dominik Hrbatý prehral v piatkovom zápase 3. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (dotácia 20 miliónov ...

MELBOURNE 19. januára (SITA) - Slovenský tenista Dominik Hrbatý prehral v piatkovom zápase 3. kola dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (dotácia 20 miliónov AUD, tvrdý povrch Rebound Ace) s Chorvátom Mariom Ančičom za 102 minút 3:6, 2:6, 1:6.

Dvadsaťdvojka žrebu si zhoršila bilanciu súbojov s deviatym nasadeným na 3:5. Úradujúci slovenský Tenista roka a Hráč mesiaca november 2006 podľa ATP nestačil na 22-ročného rodáka zo Splitu v žiadnom zo základných štatistických ukazovateľov. Ančič vynikal predovšetkým pri podaní, keď napríklad len v druhom sete nastrieľal 6 es (celkovo 13) a mal úctyhodnú 85-percentnú platnosť prvého servisu (úhrnne 76% oproti len 49%). Chorvát predviedol 34 víťazných úderov (súper 18), vyprodukoval 19 nevynútených chýb (Hrbatý 27), zabodoval pri 16 z dvadsiatich nábehov k sieti a premenil 7 z 8 brejkbalov (Slovák 1 zo 6).

Dvadsaťdeväťročný Bratislavčan Hrbatý štartoval v Melbourne už jedenástykrát a jeho maximom zostáva prienik do štvrťfinále v rokoch 2001 a 2005. Ako je známe, držiteľ šiestich singlových titulov na hlavnom okruhu ATP dohral na Australian Open 2007 už aj vo štvorhre. Vo štvrtok spolu s Talianom Danielem Braccialim v 1. kole debla podľahli česko-americkému takisto nenasadenému páru Jan Hernych - Vincent Spadea 2:6, 6:3, 4:6.


Dvojhra mužov - 3. kolo

Mario Ančič (9-Chorv.) - Dominik Hrbatý (22-SR) 6:3, 6:2, 6:1 za 102 minút


Hrbatý mal hneď v úvodnom geme dva brejkbaly a aj pri ďalšom Ančičovom podaní sa išlo cez zhodu, lenže prelomenie servisu sa napokon udialo až na 3:1 pre Chorváta. O sedem rokov mladší a na svetovom rebríčku o tucet priečok vyššie postavený rodák zo Splitu odvtedy začal podávať ako z učebnice, získal 85% percent fiftínov po "prvom" a pustil súperovi už len tri výmeny do konca vstupného setu, ktorý za 37 minút vyhral 6:3. Druhá časť sa začala značne extravagantne a znova v neprospech Bratislavčana, pre ktorého sa nezachytené úvody stali na tomto turnaji priam pravidlom - o brejk pozadu bol v ôsmich setoch z jedenástich absolvovaných. Hrbatý prehral svoj servis čistou hrou, dokázal však okamžite odpovedať, keď si Ančič pripísal jediný bod esom - 1:1. Následne však Chorvát na príjme odovzdal len jeden fiftín v tretej hre, ujal sa vedenia a tentokrát svoj únik potvrdil. Slovákovi neskôr zobral servis aj na 4:1 a čistou hrou zvýšil v ôsmom geme na 2:0 na sety. Druhé dejstvo trvalo len 31 minút. Na úvod tretieho setu mal skúsenejší z aktérov dve príležitosti na vedenie 2:0, nedokázal však položiť základy možného obratu. Naopak, Hrbatý opäť inkasoval brejk v treťom a piatom geme a tentokrát aj v siedmom, keď už nenašiel herné i mentálne rezervy na čelenie perfektnému Ančičovmu výkonu. Chorvát po 102 minútach premenil prvý mečbal.

Dominik Hrbatý: "Ančič zahral veľmi dobre. Popri tom, že kvalitne servoval, aj strašne dobre returnoval. Dosť ma tlačil, bol som pod tlakom najmä po mojom druhom servise. Prvý set bol vyrovnaný. Zahral som nejaké dobré lopty, ale on zahral ešte lepšie. V dôležitých momentoch ma dvakrát na sieti obhodil, a tak vlastne získal prvý set. Potom sa už chytil a len veľmi ťažko sa mi hralo. Som sklamaný ako po každej prehre, ale uhral som v Melbourne 3. kolo, obhájil som si svoje nasadenie a to sa vždy ráta. Myslím si, že je to dobrý vstup do nového roka. Teraz pôjdem domov a budem sa pripravovať na prvé európske turnaje."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open: Hrbatý prehral s Ančičom