Vynechal celú antukovú časť sezóny. Federer prehral hneď svoj prvý zápas po návrate

Tommy Haas (vľavo) prijíma gratuláciu od Rogera Federera.
Tommy Haas (vľavo) prijíma gratuláciu od Rogera Federera. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. jún 2017 o 19:03

Švajčiarsky tenista bol najvyššie nasadeným hráčom na turnaji v Stuttgarte.

STUTTGART. Švajčiarsky grandslamový rekordér (18 triumfov) Roger Federer sa v stredu na tráve v nemeckom Stuttgarte vrátil do tenisového diania po viac ako dvoch mesiacoch pauzy na nazbieranie síl, ale návrat 35-ročného bazilejského rodáka na dvorce nebol víťazný.

ATP Stuttgart - 2. kolo:

Tommy Haas (Nem.) - Roger Federer (Švaj.-1)

2:6, 7:6 (8), 6:4

/za 115 minút/

Jednotku podujatia ATP World Tour 250 Mercedes, ktorá mala v prvom kole voľný žreb, zastavil domáci Tommy Haas. Tridsaťdeväťročný nemecký veterán zdolal v stredajšom stretnutí osemfinálového druhého kola Federera 2:6, 7:6 (8), 6:4.

Švajčiarovi uštedril iba druhú prehru v tomto kalendárnom roku.

Haas bol zo seba šokovaný

"Z môjho výkonu som doslova v šoku. Ťažko nájsť nejaké slová a vyjadriť sa k duelu proti Rogerovi," skonštatoval Tommy Haas po víťaznom zápase s favorizovaným Švajčiarom.

Rodák z Hamburgu, ktorý podľa vlastných slov po tejto sezóne definitívne ukončí kariéru, na úvod turnaja prešiel cez Francúza Pierre-Huguesa Herberta (6:3, 4:6, 7:5), ale úvod osemfinálového súboja proti švajčiarskemu tenistovi Haasovi nevyšiel.

Haas šokoval samého seba. Pozrite si, ako prebiehal jeho duel s Federerom: fotogaléria

14.6.2017

Dve zaváhania pri vlastnom podaní znamenali prehru v prvom sete 2:6. Bývalá svetová dvojka potom zlepšila svoj výkon a dramatický druhý set sa rozhodoval až v tajbrejku. Haas mal v ňom najskôr tri setbaly (za stavu 6:4 a 7:6), potom odvrátil jeden mečbal súpera (pri 7:8) a tromi bodmi za sebou poslal duel do tretieho setu.

V ňom brejkol Federera v piatom geme a keďže pri svojom servise nezaváhal, radoval sa z triumfu. Vo štvrťfinále nastúpi Tommy Haas proti šestke podujatia - krajanovi Mischovi Zverevovi.

Prehral iba druhýkrát v tomto roku

Roger Federer dosiaľ naposledy hral 2. apríla, vo finále v americkom Miami na Floride prekonal odvekého španielskeho rivala Rafaela Nadala. Zavŕšil tým tzv. Sunshine Double v kombinácii s kalifornským Indian Wells.

V januári sa na melbournských Australian Open radoval z osemnásteho titulu na Majors, premiérového od Wimbledonu 2012.

Bývalý líder singlového renkingu Federer mal pred stredajším súbojom v Stuttgarte proti Haasovi tento rok bilanciu 19:1. Jedinú prehru utrpel 1. marca v osemfinále v Dubaji s Rusom Jevgenijom Donským, aj to z troch mečbalov. Ťahal šnúru jedenástich zápasových úspechov.

Švajčiar je s pätnástimi trofejami na tráve, resp. s efektivitou 86,9 percenta na prvej priečke v tzv. Open Ere. Sedemkrát sa radoval na Wimbledone a dokonca osem primátov nazbieral v Halle.

V Stuttgarte vlani pri miestnom debute podľahol v semifinále Rakúšanovi Dominicovi Thiemovi, teraz sa rozlúčil už v osemfinálovom druhom kole.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vynechal celú antukovú časť sezóny. Federer prehral hneď svoj prvý zápas po návrate