Aru chcel zatlačiť na Contadora, nabral ešte väčšiu stratu

(Autor: Twitter)
Miloslav Šebela|26. máj 2015 o 17:32

Alberto Contador potvrdil pozíciu najsilnejšieho cyklistu Giro d’Italia. Zvýšil svoj náskok v celkovom hodnotení, hoci v polovici etapy boli jeho súperi ďaleko pred ním.

APRICA, BRATISLAVA. Už pred štartom Gira vravel Alberto Contador, že šestnásta etapa bude veľmi dôležitá. Do cieľa museli cyklisti zdolať päť priesmykov. A hoci žiadny z nich nemal celkovú výšku 2000 metrov, i tak v tejto etape nastúpali celkovo vyše 4400 metrov.

Z etapového víťazstva sa tešil Španiel Mikael Landa. Na Gire vyhral už druhú etapu a v celkovom hodnotení vyskočil na druhú priečku za Contadora. Stráca však štyri minúty a lídra pretekov už nemá šancu ohroziť.

"Na Montirole mi Fabio Aru povedal, že sa necíti najlepšie a aby som šiel dopredu, ak na to mám. Potom som sa pokúsil trhnúť Contadora s Kruijswijkom a podarilo sa mi to," povedal víťaz v prvej reakcii pre Eurosport.

Pre Contadora bola etapa veľkou skúškou. V jej polovici pri jednom zo zjazdov výrazne zaostal a súperi mu ušli. V snahe o dobehnutie najväčších rivalov prišiel o všetkých svojich kolegov.

Zostal sám

Pred najťažším stúpaním tohtoročného Gira bol sám a s takmer minútovou stratou na Fabia Arua. „Vedeli sme, že Contador má problémy a spolu s Kaťušou sme držali vysoké tempo,“ hovoril Landa.

Tím Astana vycítil šancu dostať Contadora pod tlak a Aru sa ešte chcel pobiť o prvenstvo na Gire. Na Mortirolo však vybehol príliš energicky. Stúpanie, ktoré je synonymom pre cyklistické peklo, mu zobralo priveľa síl.

Trinásťkilometrové stúpanie má priemerný sklon jedenásť percent. Aru prišiel na jeho vrchol s vyplazeným jazykom a stratou na Contadora. Španiel zdolal kopec oveľa rýchlejšie ako všetci rivali.

Do cieľa v Aprice (1173 m) ešte dokázal svoj náskok na Arua, ktorý výrazne trpel, navýšiť. Počas celej etapy lídri nasadili vysoké tempo a v cieli boli medzi jazdcami veľké rozdiely.

Aru sa prepadol v celkovom hodnotení na tretiu priečku.

"Bola to veľmi náročná etapa. Cyklistika nie je matematika a nedá sa všetko dopredu vypočítať. Pri jednom zo zjazdov som mal defekt, čo ma zbrzdilo. Ivan Basso mi dal koleso, ale jazdci vpredu medzitým získali väčší náskok. Nebolo možné to len tak ľahko zlikvidovať," hodnotil Alberto Contador v tlačovej správe Giro d'Italia.

Záverečné kilometre šestnástej etapy.

König klesol o jedno miesto

"Bolo to pre mňa náročné, dal som do toho veľa síl, ale som veľmi spokojný s výsledkom. Čo sa týka Mikela Landu, môžem povedať len jedno: klobúk dolu!," doplnil Contador.

Španiela už môže o celkový triumf pripraviť iba pád alebo vážny technický problém. Rameno, ktoré si vykĺbil ešte v prvom týždni Gira, ho vôbec neobmedzuje. Dokonca pôsobil dojmom, že ho vôbec nemá zranené.

Pred súpermi vyniká o celú triedu a sám dokázal odolať aj početnej presile súperov. Čech Leopold König v celkovom poradí klesol o jednu priečku a je šiesty.

V stredu pokračuje Giro relatívne rovinatou etapou do Lugana.

Poradie po 16. etape:

1. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo 65:04:59 h

2. Mikel Landa (Šp.) Astana +4:02 min

3. Fabio Aru (Tal.) Astana +4:52

4. Andrey Amador (Kost.) Movistar +5:48

5. Jurij Trofimov (Rus.) Kaťuša +8:27

6. Leopold König (ČR) Sky +9:21

7. Damiano Caruso (Tal.) BMC +9:52

8. Steven Kruijswijk (Hol.) Lotto-NL Jumbo +11:40

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Aru chcel zatlačiť na Contadora, nabral ešte väčšiu stratu