Armstrong sa ospravedlnil Bassonsovi

(Autor: TASR/AP)
SITA|7. dec 2013 o 17:23

Počas Tour v roku 1999 Armstrong odporučil Bassonsovi, aby skončil s cyklistikou. Dôvodom boli Bassonsove výroky o dopingu v cyklistike.

PARÍŽ. Doživotne suspendovaný americký cyklista Lance Armstrong urobil ďalší krôčik k tomu, aby aspoň trochu očistil svoje svedomie zanesené dopingovou minulosťou. V Paríži sa stretol s jedným zo svojich niekdajších oponentov a v konečnom dôsledku aj obeťou Christophom Bassonsom, aby mu medzi štyrmi očami povedal "prepáč".

Francúz Bassons počas Tour de France v roku 1999 čelil mohutnej kritiky kolegov z pelotónu a najmä Armstronga za jeho názory prezentované v médiách, že svetová cyklistika sa ani zďaleka neočistila od dopingu.

Armstrong v roku 1999 získal prvý zo svojich siedmich titulov na Tour de France ktoré mu vlani odobrali po prevalení sa jeho dopingovej minulosti. Bassons svoju prvú a jedinú Tour de France napokon nedokončil. Radšej odstúpil pod tlakom okolia.

Práve Armstrong ho vtedy počas náročnej etapy zo Sestrieres na Alpe d´Huez dostihol a povedal mu, že jeho názory škodia cyklistike a najlepšie by urobil, ak by odstúpil z pretekov a zanechal aj celú kariéru. Bassons nakoniec ukončil profesionálnu kariéru v roku 2001 po mesiacoch trápenia.

"Bolo pre mňa mimoriadne dôležité, aby som sa mu ospravedlnil v súkromí," cituje Armstronga po stretnutí s Bassonsom denník L´Equipe. Podľa tohto francúzskeho športového periodika 42-ročný Armstrong momentálne absolvuje "Tour vykúpenia".

Pred mesiacom sa stretol s bývalou masérkou tímu US Postal Emmou O´Reillyovou, aby sa jej rovnako ospravedlnil. Pred príchodom do Paríža bol aj v Ríme. Rezervoval si tam stretnutie s bývalým talianskym cyklistom Filippom Simeonim, na ktorého v minulosti tiež neraz útočil za jeho názory a boli otvorenými nepriateľmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrong sa ospravedlnil Bassonsovi