Andermatt nás vidí v Nemecku

18. aug 2005 o 00:00

Slovenskej futbalovej reprezentácii sa doteraz v kvalifikácii MS 2006 darilo, a to sa odzrkadľuje aj v záujme o ňu. V priebehu včerajška dorazilo do Vadúzu niekoľko desiatok fanúšikov mikrobusmi, autobusmi a autami z Bratislavy, Trnavy, Piešťan, Ružomberk

a, Banskej Bystrice a ďalších miest. Mali zrátané, že ak budeme v Lichtenštajnsku trojbodoví, záverečný finiš kvalifikácie s výhľadom na postup je veľmi nádejný.

Naši hráči mali včera iba ľahký tréning, popoludní prechádzku. U súpera mali rešpekt a ako nám prezradili domáci novinári niektorí mladíci z kádra majú doma na stene portrét Mareka Mintála, v minulej sezóne najlepšieho strelca bundesligy. Je to ich vzor. Včera mali šancu proti nemu hrať. Aj mená Vitteka, Karhana, Hlinku a niektorých ďalších vzbudzovali rešpekt.

O tom, že ešte meno neznamená úspech sa presvedčili Portugalci. Viedli tu 2:0, a zremizovali 2:2 a mali šťastie, že neprehrali. "Podcenili ich," hovorí Jozef Bajza, bývalý hráč Interu, ktorý žije vo Švajčiarsku 25 rokov a po hráčskej kariére sa dal na trénovanie. Momentálne vedie švajčiarsku reprezentačnú osemnástku a jedného jeho zverenca nedávno testoval Manchester United. "Cristiano Ronaldo sa v druhom polčase trikrát stretol s loptou a pobehol hádam 50 metrov," dodal Bajza a na vysvetlenie uviedol: "Lichtenštajnsko má pevnú obranu, ako skaly tritisícmetrových kopcov nad Vadúzom. Hráči sa disciplinovane držia spolu, ťažko ich obísť, treba ich preľstiť. Ak útočníci niečo vymyslia, prekvapenie je na svete.

Za doterajšími úspechmi je prísny tréner Martin Andermatt, ktorý zaviedol disciplínu. Na tom stavia. Prísnosť sa nepáčila Andreasovi Gersterovi a z kádra ho vyradili. Lichtenštajnčania mali včera troch kľúčových hráčov potrestaných a dvoch zranených. S Gersterom im chýbalo spolu 6 opôr. V Bratislave pri prehre 0:7 mali zranených 5 hráčov základu. Aby sme porovnali silu oboch mužstiev, dodajme, že naši z nemeckej bundesligy, rakúskej, ruskej, poľskej, bulharskej a českej najvyššej súťaže mali za súpera tím, ktorého základ tvorilo päť hráčov FC Vadúz. Ten hrá v 2. švajčiarskej lige. Ostatní boli z tretej švajčiarskej a rakúskej ligy a z domácej súťaže. To platilo aj pred zápasom s Portugalskom.

Mário Andermatt musel včera zápas koučovať z hľadiska, na lavičke ho zastupoval asistent Urs Meier, tréner reprezentácie Švajčiarska do 16 rokov. Andermatt emotívne zareagoval na rozhodcu v 79. minúte júnového zápasu v Lotyšsku (Lotyši vyhrali 1:0) a arbiter ho vykázal z lavičky. Na jeden zápas mal zastavenú činnosť.

"Mladým som povedal, že je to ich šanca," vravel pred zápasom. "Slovensko má veľmi dobrý tím, tréner Dušan Galis v ňom zaviedol disciplínu. Sledujem ho už dávno a vysoko uznávam. Nie je to hra na jednu alebo dve hviezdy, ale tímová práca. Podľa mňa skupinu vyhrá Portugalsko a Slovensko môže z druhého miesta postúpiť do Nemecka priamo, bez baráže. Môžem sa mýliť, a videl som hrať všetky mužstvá skupiny a z toho vzišiel môj typ," dodal pred výkopom Andermatt.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Andermatt nás vidí v Nemecku