Dončič, Giannis či Jokič. Kto vyhrá najvyrovnanejšie ME?

Nikola Jokič (vľavo) a Giannis Antetokoumpo v zápase Srbsko - Grécko.
Nikola Jokič (vľavo) a Giannis Antetokoumpo v zápase Srbsko - Grécko. (Autor: SITA/AP)
Martin Kozinka|29. aug 2022 o 16:50

Na turnaji sa stretnú najlepší hráči NBA či Euroligy.

BRATISLAVA. Je to tu. Basketbaloví fanúšikovia sa po piatich rokoch dočkali sviatku. Už vo štvrtok (1. septembra) začína EuroBasket 2022 - Majstrovstvá Európy v basketbale.

Diváci sa môžu tešiť na súboje hviezd nie len z európskych tímov, ale aj tých z NBA. Európski hráči nikdy nemali väčší vplyv na NBA ako v súčasnosti a dôkazom toho je aj záujem ľudí, ktorý tento turnaj vzbudzuje.

Najväčším lákadlom na turnaji bude dvojica Giannis Antetokounmpo a Nikola Jokič. Hráči, ktorí v najlepšej lige na svete NBA získali posledné štyri tituly MVP ligy. Giannis v rokoch 2019, 2020 a Jokič v rokoch 2021, 2022.

V kvalifikácii na MS v basketbale 2023 sa už medzi sebou títo dvaja stihli stretnúť v zápase Grécka so Srbskom.

Zatiaľ čo sa The Joker, ako prezývajú za oceánom Nikolu Jokiča, mohol tešiť z výhry po predĺžení, pričom zaznamenal 29 bodov, 8 doskokov a 6 asistencií - na druhej strane Greek Freak, ako prezývajú Giannisa Antetokounmpa, zaznamenal až 40 bodov s 8 doskokmi a 5 asistenciami. 

Bol to jeho najlepší bodový výkon v reprezentačnej kariére. Dvaja európski obri si to medzi sebou rozdali v krásnych 'matchupoch'.

Treba poznamenať, že ani jeden z nich však ešte titul majstra Európy nad hlavu nezdvihol. Tretie najväčšie lákadlo EuroBasketu - Luka Dončič - áno. 

V roku 2017 mal Dončič iba 18 rokov, no v priemere zaznamenával 14,3 bodu, 8,1 doskoku a 3,6 asistencie na zápas. Famózne čísla. Na palubovke trávil spomedzi svojich spoluhráčov najväčší počet minút (29,1 na zápas). 

V NBA sa o ňom hovorí ako o budúcom šampiónovi. Pred minuloročnou olympiádou však priznal, že zlato so Slovinskom by pre neho znamenalo viac ako vyhrať titul v NBA. 

„Vybral by som si zlatú medailu so Slovinskom. Hráte za svoju krajinu a to je niečo naozaj špeciálne,” prezradil Dončič pred médiami. 

Ale nevadili by mi oboje,” dodal s úsmevom.

Najväčšie lákadlá skupinovej fázy

1.9. Slovinsko - Litva (17:15)

2.9. Chorvátsko - Grécko (17:00)

3.9. Litva - Francúzsko (17:45)

3.9. Česko - Srbsko (17:30)

6.9. Nemecko - Slovinsko (20:30)

7.9. Turecko - Španielsko (13:30)

7.9. Francúzsko - Slovinsko (17:15)

EuroBasket v skratke

Eurobasket bude 41. edíciou majstrovstiev Európy v basketbale. Pôvodne sa mali uskutočniť medzi 2. a 19. septembrom 2021, ale pre pandémiu koronavírusu a posunutie OH v Tokiu budeme jeho svedkami až teraz.

FIBA sa rozhodla, že ME v basketbale sa budú po novom konať každé štyri roky a nie každé dva, ako tomu bolo do roku 2017.

Práve v roku 2019 mali byť diváci svedkami ME v basketbale, ale pre majstrovstvá sveta sa tak nestalo.

Skupinová fáza sa odohrá v štyroch dejiskách - v Česku (Praha), Gruzínsku (Tbilisi), Taliansku (Miláno) a Nemecku (Kolín nad Rýnom).

Vyraďovacia fáza bude mať jedno dejisko, a to nemecký Berlín. Lákadlom turnaja bude na úvod skupina smrti B.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dončič, Giannis či Jokič. Kto vyhrá najvyrovnanejšie ME?