Ak budeme brániť ako naposledy, nebojím sa, vraví Páleníková

Slovenky predviedli obetavý výkon. Na snímke sa aj v páde pokúša vypichnúť loptu hráčke Portugalska Dominika Baburová.
Slovenky predviedli obetavý výkon. Na snímke sa aj v páde pokúša vypichnúť loptu hráčke Portugalska Dominika Baburová. (Autor: TASR)
SITA|22. nov 2015 o 12:28

Kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy odštartovali najlepším možným spôsobom. Slovenky v sobotu presvedčivo zdolali Portugalsko.

POPRAD. Vstup slovenských basketbalistiek do kvalifikácie ME 2017 rozhodne nebol ideálny, ale prvé dva body do tabuľky a dvojciferné víťazstvo nad Portugalskom (56:43) sa v konečnom dôsledku rátajú.

Úvodný strelecký uragán, potom trápenie a napokon zlepšený záver vedúci k pohodovému triumfu. Takto vyzeral v skratke zo slovenského pohľadu sobotňajší večer pred takmer dvojtisícovou kulisou v Poprad Aréne.

"Do zápasu sme vstúpili zodpovedne, dávali sme rýchle koše. Prvá štvrtina bola takmer ideálna. Potom sme sa zasekli v útoku, trápili sme sa. Dali sme iba 56 bodov, čo je pomerne málo. Ale je to aj odraz toho, že sme iba týždeň spolu," hodnotila Marta Páleníková.

"Na druhej strane, v obrane sme dostali 43 bodov - a to je vynikajúce. Keď budeme v takomto defenzívnom trende pokračovať, nebojím sa," dodala.

basket1_res.jpg

Vo výskoku získava loptu Joana Lopesová z Portugalska. FOTO - SITA.

Páleníková bola s trinástimi bodmi najlepšou strelkyňou slovenského tímu. Kapitánka Anna Jurčenková pridala jedenásť bodov a k tomu aj jedenásť doskočených lôpt.

"Som rada, že sme vstúpili do kvalifikácie víťazstvom. Nebolo to jednoduché, lebo o Portugalčankách sme takmer nič nevedeli," priznala Jurčeková.

"Navyše, prvý zápas býva nervózny - a to sa aj potvrdilo. Na začiatku druhého polčasu sme stratili priveľa lôpt, bolo to tvrdé z oboch strán. Čo sme inkasovali, to sme im aj vrátili."

basket2_res.jpg

Na kôš zakončuje Žofia Hruščáková. FOTO - TASR/AP.

Na miestami neúmerne tvrdú hru upozornil aj tréner slovenského tímu Maroš Kováčik. "Fyzicky náročný zápas. Rozhodcovia to púšťali na obe strany," vravel.

"Bol to 'masaker' s množstvom úderov, čo v tretej štvrtine trochu viac vyhovovalo Portugalsku. Barča Bálintová si odnáša hrču s veľkosťou pol jablka, dve hráčky súpera odišli z palubovky so skrivenou tvárou," pokračoval.

Priznal, že momentálne nemá k dispozícii bodonosné hviezdy, ale skôr odhodlané robotníčky. "S odchodom dua Toliverová - Žirková nám odišlo aj tridsať bodov na zápas. A to sa ťažko nahrádza," priznáva.

basket3_res.jpg

Maria Correiová (vľavo) obchádza Martu Páleníkovú. FOTO - SITA.

"Na body sa musíme veľa narobiť a keď to nie je podporené kvalitnou obranou, môže nastať problém. Za defenzívu však musím dievčatá pochváliť. Vobrane odviedli kvantum práce," upozornil Kováčik.

"Momentálne máme dvanásť vyrovnaných hráčok a nie je až taký markantný rozdiel medzi prvou a dvanástou. Je to naša výhoda, ale miestami aj nevýhoda zároveň. Je to o tom, ktorá z hráčok sa v útoku chytí."

basket4_res.jpg

Do zakončenia sa prebíja Anna Jurčenková. FOTO - TASR.

Slovenky sa už v nedeľu ráno letecky presunuli na Island. V stredu 25. novembra ich tam čaká pokračovanie kvalifikačných bojov. Ak Portugalčanky boli neznáma, o hráčkach Islandu to platí dvojnásobne.

"Verím, že si pozrieme ich prvý zápas v Maďarsku (prehra 50:72, pozn. SITA) a potom budeme múdrejší. Som rád, že sa tam presúvame skôr s dostatkom času na aklimatizáciu," zakončil Maroš Kováčik.

Kvalifikácia ME 2017 - E-skupina:

Slovensko - Portugalsko 56:43 (28:15)

Najviac bodov: M. Páleníková 13, Jurčenková 11 (11 doskokov) - S. Da Silvová 21 (10 doskokov), Lopesová 7

Maďarsko - Island 72:50 (41:25)

Najviac bodov: Krivačevičová 27, Fegyvernekyová 13 - Sverrisdóttirová 16, Gunnarsdóttirová 12

1. Maďarsko 1 1 0 72:50 2 b
2. Slovensko 1 1 0 56:43 2 b
3. Portugalsko 1 0 1 43:56 1 b
4. Island 1 0 1 50:72 1 b

Ďalší program basketbalistiek Slovenska v E-skupine:

Streda 25. novembra 2015: Island - Slovensko (20.30 h SEČ, Reykjavík)

Sobota 20. februára 2016: Maďarsko - Slovensko

Streda 24. februára 2016: Portugalsko - Slovensko

Sobota 19. novembra 2016: Slovensko - Island

Streda 23. novembra 2016: Slovensko - Maďarsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Ak budeme brániť ako naposledy, nebojím sa, vraví Páleníková