Je to ako vtip. Neviem, či vôbec niekto už takto zlyhal, vravela sklamaná Shiffrinová

Mikaela Shiffrinová.
Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|17. feb 2022 o 11:55

Americká lyžiarka nedokončila na ZOH 2022 v Pekingu ani alpskú kombináciu.

BRATISLAVA, PEKING. Mala byť jednou z hviezd hier. Mnohí jej predpovedali až päť medailí. Fenomenálna lyžiarka Mikaela Shiffrinová však na ZOH v Pekingu nezíska ani jednu individuálnu medailu.

Vo štvrtok sa rozplynuli jej sny aj v alpskej kombinácii, hoci po zjazde bola na vynikajúcom piatom mieste.

A je tam chyba! Och, nie!

V obrovskom slalome a slalome Shiffrinová vypadla hneď po úvodných bránkach, preto všetci s napätím očakávali, ako americká pretekárka odštartuje v slalomovej časti kombinácie.

„Tri… Päť, šesť…“ začal potichu odrátavať bránky komentátor britského Eurosportu, aby vzápätí nadšene zvýšil hlas: „Shiffrinová je v rytme, Shiffrinová je v stave flow!“

Lenže znovu prišlo zaváhanie.

„A je tam chyba! Och, nie! Urobila to znova,“ lamentoval komentátor.

Shiffrinovej bilancia v individuálnych pretekoch v Pekingu je tak 9. miesto zo super-G a 18. miesto zo zjazdu. V ostatných troch disciplínach preteky nedokončila.

Nemá vysvetlenie

„Asi 60% nedokončených pretekov svojej kariéry som absolvovala tu v Pekingu,“ poznamenala trojnásobná víťazka veľkého krištáľového glóbusu.

Napriek sklamaniu aj tentoraz otvorene hovorila s novinármi.

„Som v pohode,“ odpovedala na otázku Eurosportu, ako sa má, a pokračovala so smiechom: „A teraz sa ma spýtate, čo sa stalo, že?“

Sama však nevedela presne definovať, prečo sa jej na pekinskom snehu nedarilo.

„Mala som pocit, že v obrovskom slalome a slalome som tlačila príliš tvrdo, už predtým, ako by som sa dostala do svojho rytmu. Dnes som však bola oveľa uvoľnenejšia. Nechcela som sa brzdiť, ale nešla som ani na 110 percent a predsa to nevyšlo. Nemám na to vysvetlenie,“ uviedla.

Dodala, že je zvyknutá na tlak, navyše počas olympiády vôbec nevnímala, že by ten tlak bol neznesiteľný.

Shiffrinová sa postaví na štart ešte v sobotu v tímovej súťaži. „Áno, hoci možno tentoraz budem pre ten tím skôr prekážkou,“ vybuchla v smiech.

Odkaz od Goggiovej

Američanka sa snažila odpovedať na otázky v pozitívnom duchu, ale napriek vtipným poznámkam a úsmevom bolo zrejmé, že sa v súčasnej situácii cíti bezradná.

„Neviem, či v histórii olympiád vôbec niekto zlyhal tak veľmi a pritom mal toľko príležitostí,“ uviedla Shiffrinová pre NBC.

„Je to ako vtip,“ dodala.

Zdôraznila však, že počas dvoch týždňov v Pekingu zažila aj mnoho pozitívnych momentov.

Jeden tesne pred štartom prvej časti alpskej kombinácie. Zjazd absolvovala Shiffrinová na lyžiach od Sofie Goggiovej, ktorá jej zanechala aj milý odkaz: „Leť, Mika. Dokážeš to.“

„Keď som to uvidela, takmer som sa rozplakala,“ priznala Američanka.

Aj športovci sú len ľudia

Olympijská víťazka v obrovskom slalome v roku 2006 v Turíne Julia Mancusová v súvislosti so situáciou okolo Shiffrinovej poukázala aj na prístup médií.

„Súhlasíte, že médiá spravili veľký pokrok od roku 2006, keď Bode Miller nezískal medailu? Všetci podporujú Mikaelu Shiffrinovú po tom, čo nezískala medailu v individuálnych súťažiach. Športovci sú tiež len ľudia,“ napísala Mancusová na Twitter.

Shiffrinovej vyjadrila podporu aj víťazka alpskej kombinácie Švajčiarka Michelle Gisinová.

„47 víťazstiev v slalome? Si frajer,“ poznamenala po pretekoch zlatá medailistka.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Je to ako vtip. Neviem, či vôbec niekto už takto zlyhal, vravela sklamaná Shiffrinová