Adam Žampa získal čestný bod, Shiffrinová sa medaily nedočkala

Sklamaná americká lyžiarka Mikaela Shiffriová na ZOH 2022.
Sklamaná americká lyžiarka Mikaela Shiffriová na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. feb 2022 o 02:55 (aktualizované 20. feb 2022 o 04:26)

V tímovej súťaži sa tešia zo zlatých medailí Rakúšania.

JEN-ČCHING. Slovenskí reprezentanti v zjazdovom lyžovaní vypadli v nedeľnej tímovej súťaži na ZOH 2022 v Pekingu už v osemfinále.

V boji o postup medzi elitnú osmičku nestačili na tím USA na čele s Mikaelou Shiffrinovou. Favorizovaní Američania uspeli po výsledku 3:1, čestný bod pre slovenský tím získal Adam Žampa v poslednom štvrtom súboji.

Vyjadrenia bratov Žampovcov po tímovej súťaži

/zdroj: RTVS/

Andreas Žampa: "Rebeka predviedla proti Mikaele Shiffrinovej fantastickú jazdu a aj ja som vedel, že musím dať do toho všetko. River je vynikajúci lyžiar, takže som do toho išiel naplno a myslím si, že to bolo dosť vyrovnané. Vedel som, že musím zariskovať, žiaľ, pošmykol som sa na vnútornej a vypadol. Nás opäť nakopli hokejisti, ktorým gratulujem k bronzu a aj my sme do toho dnes dali srdce."

Adam Žampa: "Vedel som, že to je už 0:3, ale chcel som získať aspoň jeden bod pre Slovensko. Sústredil som sa na štart a potom som predviedol plynulú jazdu, takže máme aspoň jeden bod, čo je lepšie ako nemať žiadny. Dali sme do toho všetko. Ja si na ZOH vážim 15. miesto v obrovskom slalome i to, že sme v ňom chvíľu figurovali s bratom na čele pretekov. Teraz sa tešíme na záverečný ceremoniál s hokejistami a na cestu domov."

Petra Hromcová, Rebeka Jančová, Adam Žampa a Andreas Žampa nemali bez svojej najväčšej hviezdy Petry Vlhovej proti Američanom čo stratiť.

Osemfinále začali podľa očakávania lepšie ich súperi, keď Shiffrinová v úvodnej paralelnej jazde napriek nevýhodnejšej červenej dráhe zdolala Jančovú.

Druhý bod pre USA pridal River Radamus. Andreasovi Žampovi sa nepodarilo zdramatizovať celkový súboj a svoju jazdu po chybe nedokončil.

Už po tretej jazde bolo rozhodnuté o postupe USA - Paula Moltzanová bola v cieli suverénne o 1,45 s skôr ako Hromcová. Adam Žampa potom zapísal jediný bod pre svoj tím, v modrej dráhe zdolal Tommyho Forda o 19 stotín.

Slovensko bolo napokon klasifikované na 12. mieste.

Adam Žampa (vpredu) v tímovej súťaži proti Američanovi Tommymu Fordovi.
Adam Žampa (vpredu) v tímovej súťaži proti Američanovi Tommymu Fordovi. (Autor: TASR/AP)

Súťaž na trati "Dúha", ktorú komplikoval nepríjemný vietor, sa išla paralelným vyraďovacím spôsobom od osemfinále a systémom muž vs. muž, žena vs. žena sa v každom národnom dueli rozdelili štyri body.

Pri skóre 2:2 o postupe rozhodol lepší súčet časov u dvoch najrýchlejších v oboch kategóriách. Zlato z Pjongčangu obhajovali Švajčiari, ale pre nich sa súťaž skončila už vo štvrťfinále po prehre s Nemeckom.

Majstrami sveta v tejto disciplíne sú Nóri a boli to práve oni, ktorí v "malom finále" definitívne rozhodli o tom, že Mikaela Shiffrinová v Pekingu medailu nezískala. V súboji o bronz vyhrali 3:1, pričom aj Shiffrinová svoj súboj prehrala.

"Na týchto hrách som zažila veľa sklamaní, ale dnešok k nim nepatrí. Dnešok bude moja obľúbená spomienka. Moji kolegovia z tímu sú tým, čo ma cez túto olympiádu prenieslo a ja sa im za to chcem poďakovať," povedala podľa AP.

Americkí lyžiari River Radamus a Mikaela Shiffrinová počas tímovej súťaže na ZOH 2022.
Americkí lyžiari River Radamus a Mikaela Shiffrinová počas tímovej súťaže na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)

Vo veľkom finále zvíťazilo Rakúsko nad Nemeckom. Za stavu 2:2 rozhodol v prospech našich západných susedov lepší súčet najlepších časov.

Rakúšania v zložení Katharina Truppeová, Stefan Brennsteiner, Katharina Liensbergerová a Johannes Strolz (náhradníci boli Michael Matt a Katharina Huberová) mali ako najvyššie nasadený tím v osemfinále voľno.

Na ceste za zlatom potom vo štvrťfinále vyradili Slovinsko (3:1), v semifinále Nórov (2:2, vďaka času) a vo finále zdolali opäť na základe času aj Nemcov. 

"Táto medaila je tímové dielo a je krásnym vyvrcholením týchto hier. Som veľmi vďačný, že som mohol byť súčasťou tímu. Neuveriteľne silní boli najmä Kathi Liensbergerová a Stefan Brennsteiner," komentoval Johannes Strolz na portáli ORF.

"Niečo prekrásne byť na najvyššom stupienku na konci týchto hier. Nič krajšie sa nám nemohlo stať," doplnila krajana Katharina Liensbergerová.

Kompletný priebeh tímovej súťaže na ZOH 2022:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Adam Žampa získal čestný bod, Shiffrinová sa medaily nedočkala