VIDEO: Česi očakávajú Pastrňáka. Ich najväčšia hviezda vypadla z play-off NHL

Boston Bruins sa poďakovali fanúšikom za sezónu.
Boston Bruins sa poďakovali fanúšikom za sezónu. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|18. máj 2024 o 06:55 (aktualizované 18. máj 2024 o 08:35)

Do finále konferencie postúpili Florida Panthers a Dallas Stars.

NEW YORK. Pre Davida Pastrňáka sa skončila klubová sezóna a je voľný pre potreby reprezentácie. V noci z piatka na sobotu sa o to postarali hokejisti Floridy Panthers.

Vyhrali 2:1 v šiestom zápase série a išlo už o ich štvrtú výhru nad Bostonom v druhom kole play-off. Postúpili do konferenčného finále, kde si to rozdajú s New Yorkom Rangers.

Skóre stretnutia síce otvoril v 20. minúte Zacha, ale bol to jediný gól "medveďov". V 34. minúte vyrovnal Lundell a o postupe rozhodol v čase 58:27 Forsling.

"Myslím, že celý tím čakal na tento moment. Na gól, ktorý nám opäť dodá viac energie, viery a sebavedomia. Je veľká vec, že sa nám to podarilo a myslím si, že to bol napínavý duel. My sme si však verili, pokračovali a nevzdávali sa," zhodnotil stretnutie Lundell.

Brankár hostí Sergej Bobrovskij predviedol 22 úspešných zákrokov.

"Zo striedačky sa na túto sériu pozeralo veľmi dobre. Bolo to špinavé na oboch stranách - tvrdé, ale aj čisté a miestami na brilantnej úrovni. Nikto nemal jasne navrch a nebolo to ani metodické. Každý mal plán a všetci strávili šesť zápasov snahou mať navrch," zhodnotil konferenčné semifinále Paul Maurice, tréner Floridy.

Zaujímavosťou je, že jeho tím vyhral všetky zápasy v Bostone a len jeden na svojom ľade.

Domáci brankár Jeremy Swayman mal napriek prehre 92,86-percentnú úspešnosť zákrokov. "Premohli ma emócie. Nie je to o mne ako o jednotlivcovi, je to o našom tíme. Nikdy nechcete vidieť, že sa to skončilo tak náhle," priznal 25-ročný Swayman.

Jeho tím vyradil v play off rovnaký súper ako vlani - vtedy Boston nestačil na "Panterov" 3:4 na zápasy vo štvrťfinále konferencie ako víťaz základnej časti. Prvý zápas tohtoročného finále Východnej konferencie je na programe v noci na štvrtok na ľade New Yorku Rangers (2.00 SELČ).

"Panteri" postúpili z druhého kola po druhý raz v rade. Vlani sa dostali až do finále Stanley Cupu, kde neuspeli.

Dallas vyradil Colorado

Postúpili aj Dallas Stars a rovnako v šiestom zápase. Vyradili Colorado a v konferenčnom finále sa stretnú s jedným z dvojice Vancouver - Edmonton.

V poslednom stretnutí najprv prehrávali po góle Rantanena, ale v 42. minúte poslal duel do predĺženia Jamie Benn. Následne sa hralo ešte 32. minút, až v druhom predĺžení rozhodol o víťazstve hostí Matt Duchene.

Duchene dostal puk zo skrumáže pred bránkou domácich od Joea Pavelského a Alexandra Georgijeva prekonal strelou k bližšej žrdi.

"Ani neviem, čo sa stalo. Viem, že som skončil na kolenách, ako keď som naposledy dal gól v predĺžení, ale úprimne povedané, nemám potuchy," povedal Duchene k svojmu gólu pre oficiálnu webstránku NHL.

"Naťahovali sme sa, 'Dutchy' to zahral pekne. Bola to bitka a zahliadol som ho kútikom oka. Po prihrávke som len sledoval sieť, bolo pekné vidieť, ako to tam padlo," opísal situáciu Pavelski.

Georgijev celkovo vykryl 37 z 39 striel. Jeho náprotivok Jake Oettinger chytil 96,67 percenta pokusov súpera, mal 29 úspešných zákrokov. Ako jediný ho prekonal v presilovke v 26. minúte Mikko Rantanen a jeho tím tak živil časť základného hracieho času nádej na siedmy zápas.

Už v 13. minúte extračasu strelil gól za hostí Mason Marchment, neplatil však pre bránenie v hre Georgijevovi zo strany Ducheneho.

"Bolo to ťažké, výkyv v dynamike. Pre súpera to môže byť obrovský zlom. Myslím si, že potom možno trochu zatlačili. Na konci sme mali dobrý tlak, 'Dutch' dal gól a ukončil to," zhodnotil predĺženie Marchment.

Pre jeho tím ho zariadil na začiatku tretieho dejstva Jamie Benn a Dallas napokon strhol triumf na svoju stranu. V konferenčnom finále sú Stars druhý rok za sebou, vlani nestačili na neskoršieho šampióna Vegas (2:4).

"Bolo to únavné, o tom niet pochýb. Každou tretinou výrazne klesala naša energia, no chlapci boli dobrí. V každom striedaní hrali a bránili tvrdo," povedal tréner domácich Jared Bednar.

NHL - 2. kolo play-off:


Boston - Florida 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Góly: 20. Zacha (DeBrusk, P. Wotherspoon) – 33. Lundell, 59. Forsling (Lundell, M. Tkachuk)

Brankári: Swayman 26/28 - Bobrovskij 22/23

/konečný stav série 2:4/


Colorado - Dallas 1:2pp (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 26. Rantanen (Drouin, Makar) – 42. Benn (Dadonov, Seguin), 92. Duchene

Brankári: Georgijev 37/39 - Oettinger 29/30

/konečný stav série 2:4/

Pavúk play-off NHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»VIDEO: Česi očakávajú Pastrňáka. Ich najväčšia hviezda vypadla z play-off NHL