Na ľad sa dostane len na zopár minút. Užívam si každý deň, až kým nejdem spať, vraví

Andrej Golian v zápase MS 2024 proti Poľsku.
Andrej Golian v zápase MS 2024 proti Poľsku. (Autor: Sportnet/Pavol Gašpar)
Boris Vanya|16. máj 2024 o 17:00

Andrej Golian hrá na premiérových MS.

OSTRAVA. Pokojne ho môžeme označiť za najväčšieho zelenáča v slovenskom tíme na majstrovstvách sveta v hokeji.

Nikdy predtým si nezahral na veľkom turnaji (ak nerátame juniorské šampionáty) a s výnimkou pol sezóny, ktorú strávil v kanadskej juniorke, pôsobí na domácej scéne.

V každom zápase sa dostane na ľad len na niekoľko minút, do štatistík mu pribudne zopár striedaní, ale pre obrancu Andreja Goliana je šampionát v Ostrave zatiaľ veľký zážitok. 

"Užívam si každý deň od rána, až kým nejdem spať. Užívam si, že tu môžem byť s chalanmi, že nastupujem proti špičkovým hokejistom z top krajín," vravel 23-ročný Detvanec.

Kým jeho kamaráta Dávida Mudráka v príprave na MS vyradilo zranenie, Golian ustál všetky škrty a zmeny v nominácii.

"Bol som rád za každý jeden týždeň, čo som sa udržal v tíme. A teraz robím všetko, aby som sa trénerom odvďačil za nomináciu," reagoval.

Do pätnástich hral Golian ešte na ľavom krídle, potom ho tréner presunul do obrany. V sedemnástich debutoval v detvianskom drese v extralige, zahral si aj na dvoch šampionátoch do 20 rokov. V Ostrave tvorí dvojičku s rovesníkom Františkom Gajdošom. 

"Chodíme spolu na kávičku, na obed. Počas zápasu sa na striedačke rozprávame o tom, ako hrá súper, ako nás napádajú a snažíme sa na to zareagovať," vysvetlil obranca Slovana, ktorý zbiera sekundy na ľade najmä počas prvých dvoch tretín.

Inak to nebolo ani v napínavom zápase proti Američanom. "Poslednú tretinu sme s Ferom nehrali a bolo to pre mňa horšie, ako keby sme boli na ľade," dodal Golian, ktorý má na každom zápase v hľadisku svoj fanklub.

"Lístkov nie je nikdy dosť," uzavrel. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Na ľad sa dostane len na zopár minút. Užívam si každý deň, až kým nejdem spať, vraví