Tento triumf mu v zbierke ešte chýbal. Kriechmayr prvýkrát vyhral zjazd v Kitzbüheli

Vincent Kriechmayr.
Vincent Kriechmayr. (Autor: TASR/AP)
TASR|20. jan 2023 o 13:13 (aktualizované 20. jan 2023 o 17:10)

Celkovo dosiahol vo Svetovom pohári pätnáste víťazstvo.

KITZBÜHEL. Rakúšan Vincent Kriechmayr prvýkrát v kariére vyhral slávny zjazd v Kitzbüheli.

Domáci lyžiar predstihol v piatok na obávanom Streife o 31 stotín sekundy Švajčiara Nielsa Hintermanna a tešil sa z celkovo 15. prvenstva v pretekoch Svetového pohára, z toho ôsmeho v zjazde.

Tretie miesto obsadil Američan Jared Goldberg (+ 0,35 s), ktorý vo veku 31 rokov dosiahol premiérové pódiové umiestenie v kariére.

Celkový líder urobil veľkú chybu a zranil sa

Organizátori tento rok popracovali na bezpečnosti trate, skrátili skok Mausefalle a odstránili mnohé nerovnosti, aj preto ho viacerí zjazdári hodnotili ako najľahší Streif v histórii. Napriek tomu bol pre pretekárov opäť výzvou.

Na Steilhangu (Strmine) zaváhal líder Svetového pohára Marco Odermatt, na naklonenom svahu v extrémnom esíčku si síce udržal vysokú stopu, no v kľúčovom výjazde urobil veľkú chybu.

Vyhodilo ho z postoja a mal čo robiť, aby neskončil v ochrannej sieti. V následnej kĺzavej časti chýbala Švajčiarovi potrebná rýchlosť a v cieli mal výraznú stratu 3,20 sekundy.

Pre zranenie však vynechá sobotný zjazd v rakúskom Kitzbüheli z dôvodu poranenia ľavého kolena. Podľa prvotných správ agentúry APA nebolo vylúčené zranenie menisku.

"Som rád, že som neskončil v sieti. Musím si však dať koleno do poriadku," uviedol dvadsaťpäťročný lyžiar po piatkových pretekoch.

Víťaz štyroch zjazdov v sezóne a líder klasifikácie disciplíny Aleksander Aamodt Kilde predviedol v rovinatých pasážach výborný sklz, zmazal v nich priebežnú polsekundovú stratu na Kriechmayra a útočil na víťazstvo.

V Traverse sa však ocitol príliš nízko, skorigoval líniu a stihol bránku pred výjazdom do cieľovej roviny, ale len tesne sa vyhol sieti. Chyba ho stála veľa, za víťazom zaostal o 97 stotín.

Kriechmayr: Nebolo to úplne bez chýb

Kriechmayr prešiel Karusell i Steilhang čisto, výborne prešiel aj Hausbergkannte, výjazd z traverzy nemal optimálny, no stačilo mu to na triumf.

"Nebolo to úplne bez chýb. V Traverse som naplno riskoval, chýbalo možno pol metra a bolo by po oslavách. Tam som trochu stratil. Ani hore v plochých pasážach som nemal úplne najlepší pocit. No riskoval som a vyšlo to," povedal 31-ročný Kriechmayr pre ORF.

Vďaka nemu Rakúsko zažilo po troch rokoch triumf v zjazde v Kitzbüheli, naposledy ho z domácich pretekárov vyhral v januári 2020 Matthias Mayer, ktorý nedávno ukončil kariéru.

Kriechmayr bol vtedy druhý, čo bolo jeho doteraz najlepšie umiestenie v zjazde na Streife. O rok neskôr vyhral v "Kitzi" super-G.

Zjazdovka s pribúdajúcim času zrýchľovala a pretekári s vysokými štartovými číslami dosahovali výborné časy.

Najviac z toho vyťažil Talian Schieder, ktorý s číslom 43 skončil senzačne druhý a vo veku 27 rokov dosiahol prvé pódiové umiestenie v kariére.

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. V poradí 83. ročník Hahnenkammu pokračuje v sobotu druhým zjazdom, v nedeľu sa pôjde tradičný slalom na Ganslernhangu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Tento triumf mu v zbierke ešte chýbal. Kriechmayr prvýkrát vyhral zjazd v Kitzbüheli