Vlhová prvýkrát v sezóne nedokončila preteky, Shiffrinová išla znova výborne

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|6. mar 2022 o 10:15 (aktualizované 6. mar 2022 o 11:30)

Američanku predbehla v 1. kole len Hectorová.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Lenzerheide (Švajčiarsko)

Ženy - obrovský slalom, 1. kolo - nedeľa:

1.

Sara Hectorová

Švédsko

1:01,11 min

2.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,11 s

3.

Tessa Worleyová

Francúzsko

+ 0,16 s

4.

Meta Hrovatová

Slovinsko

+ 0,75 s

5.

Federica Brignoneová

Taliansko

+ 1,00 s

6.

Katharina Truppeová

Rakúsko

+ 1,07 s


Petra Vlhová

Slovensko

nedokončila

LENZERHEIDE. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová prvýkrát v sezóne nedokončila preteky. Vo švajčiarskom stredisku Lenzerheide vypadla v 1. kole obrovského slalomu po približne dvadsiatich piatich sekundách.

Nedeľňajšie preteky otvorila Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá v sobotu preskočila Vlhovú v celkovom hodnotení. Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, ktorá mala štartové číslo jeden, na preteky nenastúpila pre zranenie.

Trať pre obrovský slalom staval tréner lyžiarky Sary Hectorovej. Švédka štartovala ako siedma a ako jediná predbehla Shiffrinovú. Do druhého kola pôjde s náskokom jedenástich stotín sekundy.

Vlhová vypadla po chybe v hornej časti, krátko pred druhým medzičasom. Obhajkyňa veľkého glóbusu tak dala Mikaele Shiffrinovej šancu, aby zvýšila svoj náskok v celkovom poradí Svetového pohára. Americká rivalka viedla pred pretekmi o 67 bodov.

Pre Vlhovú išlo o prvé vypadnutie v priebehu aktuálnej sezóny. Podľa štatistík Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Vlhová predtým naposledy nedokončila preteky Svetového pohára ešte 24. januára 2021. V super-G v Crans Montane sa vtedy po skoku dostala mimo vyznačenej trate.

V obrovskom slalome Slovenka v pretekoch Svetového pohára nedošla do cieľa na sklonku roka 2020 vo francúzskom Courcheveli.

"Pustila som sa naplno, riskovala som. Bohužiaľ, chyby sa stávajú," povedala Vlhová, ktorá nevyužila ideálne slnečné podmienky s bezvetrím a mrazivými teplotami (-8 °C).

"Jasné, že ma to hnevá, ale snažím sa to brať športovo. Skúsila som to, dala som do toho všetko. Takto to je, pokračujeme ďalej. Ciele sme si splnili, toto je len taký bonus. Snažím sa nevešať hlavu, ale je to ťažké, mám toho strašne veľa za sebou a cítim, že už idem z posledného," dodala pre RTVS.

Okrem Slovenky nedokončila 1. kolo ani držiteľka malého glóbusu z minulej zimy Marta Bassinová z Talianska či Novozélanďanka Alice Robinsonová. Dokopy nedokončilo až sedemnásť pretekárok.

Expertka RTVS a niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez Zuzulová v štúdiu podotkla:

"Petra nedokončila, ale naozaj netreba vešať hlavu ani nič iné. Čokoľvek sa ešte môže stať, Petra sama potvrdila, že toto je pre ňu už len bonusový cieľ. Nech si to pretekárky rozhodnú medzi sebou. Petra je bojovníčka a všetko sa možno rozhodne až po posledných pretekoch sezóny."

Druhé kolo obrovského slalomu je na programe o 13.30 hod.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová prvýkrát v sezóne nedokončila preteky, Shiffrinová išla znova výborne