Zjazdár Cuche doťahuje veľkého Klammera

Didier Cuche
Didier Cuche (Autor: ČTK/AP)
Vojtech Jurkovič|24. jan 2010 o 22:05

Sedemdesiaty ročník Hahnenkammu vyhral Švajčiar Didier Cuche, Rakúšania sa na pódium nedostali.

Zjazdári na štarte Hahnenkammu, vysoko nad Myšacou pascou priznávajú, že majú pocit, akoby sa dívali do výťahovej šachty. A ešte majú vymýšľať, ako v nej zrýchliť.

KITZBUHEL, BRATISLAVA. Tridsaťpäťročný Švajčiar Didier Cuche vyhral po piatkovom Super G aj sobotňajší 70. ročník zjazdu na Hahnenkamme v Kitzbüheli. Cuchemu sa ako prvému podarilo zopakovať double Rakúšana Stephana Eberhartera z roku 2004.

„Práve on ma inšpiroval. Aspoň dvadsaťkrát som študoval jeho záznam. Aj keď som nemohol ísť úplne rovnakou stopou ako Stehpan, lebo bránky odvtedy postavili trochu inak," povedal pre rakúsku televíziu 174 cm vysoký Didier Cuche. Podobne ako Eberharter strávil počas dvoch dní na trati menej ako štyri minúty, no zbohatol o 120­tisíc eur (Eberharter mal o 5­tisíc menej).

Cuche si v cieli vychutnal technicky skvele vybrúsenú vrtuľku s vyhodenou pravou lyžou. Víťazný rituál používa už vyše desať rokov. Pred záverečným skokom mu namerali rekordnú 140­kilometrovú rýchlosť. „Bol som v pohode, celý tlak na trati i okolo som zvládol. Keď som na kopci nerobil chyby, cítil som, že idem dobre. Je to trať pre technikov, treba byť pripravený na všetko. V cieli ma zaliala úžasná úľava."

Švajčiarsky hetrik

Cuche vyhral tretíkrát Hahnenkamm (predchádzajúce dva na skrátenej či dvojkolovej neklasickej verzii trate), rekord štyroch prvenstiev drží legendárny Rakúšan Franz Klammer. Jeho krajina smúti, Švajčiari dosiahli na Hahnenkamme hetrik (vlani vyhral Defago, predtým Cuche). „Ospravedlňujem sa celej krajine, chápem, čo pre ňu tieto preteky znamenajú," diplomaticky kondoloval Švajčiar.

Tri týždne pred olympijským zjazdom sa úradujúci majster v superobrovskom slalome Cuche ocitol v úlohe topfavorita v kĺzavých disciplínach. „Nebránim sa jej. Radšej nech ma naháňajú ostatní, akoby som musel byť lovcom ja sám."

Pinďúr je obľúbený

Cucheho triumf nadchol aj bývalého slovenského zjazdára Ivana Heimschilda, ktorý s ním odjazdil niekoľko sezón vo Svetovom pohári.

„Pred Hahnenkammom som nemohol od nedočkavosti zaspať, navždy ho budem prežívať ako lyžiarske Vianoce. Cuchemu som držal palce. Sympatický chlapík. Okolie ho rôznymi jazykmi prezýva v zmysle pinďúr či štupel."

Heimschild štartoval na Hahnenkamme trikrát, len raz v roku 2006 sa mu podarilo dôjsť do cieľa. „Aj skúsení zjazdári vám potvrdia, že je to brutálny kopec. Do trinásť sekúnd naberiete rýchlosť 120 kilometrov a padák pred cieľom má vyše osemdesiatpercentné klesania. Na prehliadke trate sa na ňom nedá obvyklým spôsobom zosúvať bokom k svahu, treba sa radšej pustiť do cieľa."

Tridsaťročný rodák z Martina, ktorý už nejazdí pre problémy s krížami, dôverne pozná lyže Didiera Cucheho. Jazdil tiež v tíme Head, kde mu posúvali lyže vyrábané na mieru Didiera Cucheho. Ten má za sezónu k dispozícii sto až stopäťdesiat párov.

„Po každom štarte považoval svoje lyže za odpísané, tak sa mi vždy k nim pošťastilo dostať. Mal som takých štyri - päť párov. Každá lyža mal iniciálky DC (skratka Didier Cuche)", dodáva Heimschild. Na Hahnenkamm podľa neho zvolil Cuche 215­centimetrovú dĺžku, na technicky menej ťažkých zjazdoch používa aj 217 cm.

Víťazí skúsená hlava

„Tvrdosť lyží určuje kvalita snehu. Ak je kombinácia ľadu a ťažkého profilu ako na Hahnenkamme, berie si Didier čo najtvrdšie lyže. Lyža vyhráva na rovných úsekoch, v oblúkoch rozhodujú nohy jazdca."

Podľa Heimschilda sa na Hahnenakamme potvrdilo, že na najťažšej zjazdovke sa vyhráva v hlave. Tá musí byť skúsená, vyjazdená, mladí vetroplachovia sotva prekvapia.

„Čím je Didier skúsenejší, tým je lepší. Jazdí pokojne. Navyše, je príjemný spoločník. Žiadny namyslenec ako skupinka Rakúšanov. Pri prehliadke trate mi často nezištne poradil."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdár Cuche doťahuje veľkého Klammera