Ženský futbal na Slovensku? Vyvíja sa veľmi pomaly, vraví skúsená reprezentantka

Patrícia Hmírová v drese Slovenska.
Patrícia Hmírová v drese Slovenska. (Autor: TASR)
SITA|28. okt 2022 o 15:52

V drese národného tímu má na konte sto zápasov.

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentantka Patrícia Hmírová má za sebou presne sto zápasov v drese národného tímu.

Dvadsaťosemročná stredopoliarka či útočníčka pôsobila vo svojej bohatej kariére v siedmich rôznych kluboch v štyroch krajinách, od leta tohto roka hráva za španielsky klub Sporting de Huelva.

Najväčšie úspechy dosiahla s cyperským Apollonom Limassol, s ktorým v sezóne 2021/2022 získala ligový titul, pohár aj superpohár.

Hmírová: Sto štartov? Je to krásne neľahké

"Keď som si konečne v pokoji sadla a uvedomila si to číslo, bola som na seba hrdá za to, kde som. A veľmi ten pocit prajem všetkým mojim spoluhráčkam z národného tímu. Keď sa nad tým teraz zamyslím, prišlo mi to také rýchle.

Stále mám pred očami prvý zápas za 'áčko', akoby to bolo včera," povedala rodáčka z Čadce pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Najviac skúseností má z Poľska, kde hrala v štyroch kluboch.

Hmírová priznala, že nebolo jednoduché dosiahnuť métu 100 reprezentačných duelov.

"Určite to nie je ľahké. Prvýkrát sa zamyslíte nad tým, koľko tých zápasov už vlastne bolo, až pri takýchto kľúčových momentoch. Povedala by som, že je to krásne neľahké.

Každá méta prináša analýzu, čo dobré a čo horšie máte už za sebou. Niečo treba obetovať, ale koniec koncov sa tešíte, že ste tam, kde ste. Najlepšie je, ak ste tam, kde ste chceli byť od začiatku," skonštatovala autorka 19 gólov za Slovensko.

Slovensko? S Poľskom sa to nedá porovnať

Podľa hráčky s prezývkou "Prcek" sa slovenský ženský futbal vyvíja pomaly.

"S Poľskom sa to stále nedá porovnať. Pokiaľ ide o podmienky pre hráčky, odkedy som odišla zo slovenskej ligy, veľa sa toho nezmenilo. Niektoré kluby sa rozhodli zastrešovať i ženské družstvá, čo je skvelé, ale stále nevidím veľký posun.

Ťažko sa mi hľadajú nápady, čo by sme mohli urobiť, aby naša liga získala na kvalite, respektíve si získala väčšiu pozornosť aj podporu. Možno sledovať trendy zo zahraničia. Napriek tomu, že sme malá krajina, máme čoraz zvučnejšie meno a hráčsku kvalitu, ktorou nepohrdnú žiadne dobré ligy.

Dúfam, že súťaž u nás jedného dňa bude vyhľadávanejšia a budeme produkovať aj naďalej alebo ešte väčšom množstve hráčky na svetovej úrovni."

Patrícia Hmírová v drese Slovenska.
Patrícia Hmírová v drese Slovenska. (Autor: TASR)

Hmírová si nedáva ďalší kariérny míľnik, ktorý by chcela dosiahnuť.

"Budem pokračovať ako doteraz bez méty a uvidíme, kam ma to dovedie. Rada by som reprezentovala najdlhšie ako sa len dá s vedomím, že stále môžem tímu niečo priniesť. Chcem mať na ihrisku vždy takú istú radosť z hry, ako keď som s futbalom začínala," dodala odchovankyňa ŠKF Žilina.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ženský futbal na Slovensku? Vyvíja sa veľmi pomaly, vraví skúsená reprezentantka