Za doping v tíme KĽDR môže vraj blesk a tradičná čínska medicína

(Autor: TASR)
TASR|16. júl 2011 o 16:21

Až päť reprezentantiek Kórejskej ľudovodemokratickej republiky malo na futbalových majstrovstvách sveta žien v Nemecku pozitívny dopingový test.

Mená zainteresovaných futbalistiek v najväčšom dopingovom škandále za posledných 17 rokov na veľkom turnaji, zverejní FIFA neskôr.

FRANKFURT. Informovala o tom v sobotu Medzinárodná futbalová federácia.

Už v priebehu turnaja mali pozitívny nález dve hráčky, ktorým ani neumožnili štart v stretnutí proti Kolumbii. KĽDR nepostúpila do ďalšej fázy turnaja. Mená zainteresovaných futbalistiek v najväčšom dopingovom škandále za posledných 17 rokov na veľkom turnaji, zverejní FIFA neskôr. Najprv musí oficiálne informovať národný zväz. "Je to šok. FIFA je konfrontovaná s naozaj veľmi zlým dopingovým prípadom, ktorý bolí," reagoval prezident federácie Joseph Blatter.

Posledný veľký dopingový škandál zaznamenali na tejto úrovni na MS 1994 v USA a bol v ňom "namočený" legendárny argentínsky majster sveta Diego Armando Maradona. Pozitívne ho vtedy testovali na zakázané stimulanty.

Verzia vedenia tímu KĽDR znie neuveriteľne. Ôsmeho júna zasiahol údajne v tréningovom kempe v horách deväť hráčok blesk. "Liečili ich tradičnou čínskou medicínou. Extraktom zo žliaz jeleňa, ktorý žije na Sibíri, v Nepále, Mongolsku a v Kórei," vysvetľoval šéf medicínskej komisie FIFA Jiří Dvořák užasnutým novinárom.

Po prvom pozitívnom teste dali Severokórejci federácii k dispozícii vzorku "zázračného extraktu". Chemici v Kolíne a Drážďanoch v nej a rovnako aj v moči hráčok našli rôznych 14 steroidov, z toho sú štyri na zozname zakázaných prostriedkov. Analýza B-vzorky priniesla medzičasom rovnaký výsledok.

Na otázku, prečo nemalo pozitívny test pri cielenej kontrole celého tímu všetkých deväť hráčok, ktoré údajne zasiahol blesk, Dvořák odpovedal: "Pre tretí zápas už nemali dostatok prostriedku pre všetky." Podľa jeho slov zodpovední v KĽDR, ktorej výber odcestoval z podujatia po vypadnutí v základnej skupine, spolupracujú pri vyšetrovaní kauzy bez problémov.

Na otázku o prípadnom systematickom dopingu v krajine uviedol: "Je to známy prostriedok tradičnej medicíny v Číne, Kórei a mnohých ázijských krajinách. Ale nie vo svete dopingu. Podľa mojich vedomostí je to prvý prípad."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov