Wimbledonu už dážď a tma neprekážajú

Zápasy vo Wimbledone sa pod novou strechou už dajú hrať dlho do noci. Andy Murray však kritizoval veľké dusno.
Zápasy vo Wimbledone sa pod novou strechou už dajú hrať dlho do noci. Andy Murray však kritizoval veľké dusno. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|30. jún 2009 o 21:00

Prvou víťazkou v zápase pod zatiahnutou strechou bola na londýnskej tráve svetová jednotka Dinara Safinová. Konzervatívny Wimbledon prijal novinku na centrálnom kurte.

LONDÝN, BRATISLAVA. Pondelňajší program Wimbledonu sa zapísal do histórie najstaršieho tenisového turnaja. Ako prvý zápas pod novou strechou odohrali ženské osemfinále Safinová - Mauresmová.

Vonku sa rozpršalo. A keď organizátori nechali zatvorený centrálny kurt, hoci sa medzitým vyčasilo, päťsetové osemfinále Murray - Wawrinka mohli dokončiť, aj keď sa tenisový maratón skončil až o 22.38 h miestneho času. Ešte nikdy sa na londýnskej tráve nehralo tak dlho.Konzervatívny Wimbledon sa mení.

Ženy si pochvaľovali

„Podmienky pod strechou boli trochu iné," porovnávala tenis na otvorenom kurte a so zakrytou strechou Amélie Mauresmová. Dvorec pripravili za 40 minút. „Loptička lietala inak. A pri volejoch nad hlavou sa chvíľami strácala vo svetle reflektorov. Chvíľu nám trvalo, kým sme si na to zvykli."

Víťazka turnaja z roku 2006 a bývalá svetová jednotka to mohla brať ako výhovorku, veď po vyhranom prvom sete 6:4 ďalšie dva pod strechou prehrala. Ale naopak ocenila novinku.

„Rozhodne je to plus, posun dopredu," potvrdila skúsená francúzska tenistka. „Teraz sa dá hrať aj v daždi. Je pravda, že na tomto ročníku máme dobré počasie. Ale pamätám si minulé roky, keď viac dní pršalo a nedalo sa hrať. Takže je to jednoznačné správny krok." Turnajová jednotka Dinara Safinová si pochvaľovala atmosféru. „Zdalo sa mi, že pod strechou bolo viac počuť hľadisko," povedala Ruska. „Rýchlo som sa prispôsobila tenisu ako v halových podmienkach, nemala som žiadne problémy. Je fajn, že v peknom počasí môžeme hrať pod otvoreným nebom a potom sa dá hrať aj pod strechou."

Murray prskal

Kritickejší bol k wimbledonskej novinke domáci favorit Andy Murray. Na stretnutie o postup do štvrťfinále proti Švajčiarovi Wawrinkovi nastupoval na centri po ženskej dvojhre.

„Pred zápasom sme sa rozcvičovali vonku, už bolo sucho," vravel britský tenista. „Očakávali sme, že sa bude hrať bez strechy. A potom sme zostali zaskočení. Pýtali sme sa, ako pripravia štadión. Odvetili, že sa to dozvieme, keď sa skončí predchádzajúci zápas. To je už neskoro, aby sme si zvykli. Nikdy predtým som nehral na tráve pod strechou a je to rozdiel."

Práve nezvyčajným podmienkam pripisoval Murray svoj pomalší rozbeh. Prvý set prehral 2:6. „Bolo tam veľmi, veľmi dusno. Neustále som sa potil," sťažoval sa rodák zo škótskeho Dunblanu. „Vonku vládlo horúce počasie, obaja sme sa často utierali do uteráka. Ruky som mal úplne mokré. Po zápase som sa cítil ako vo vani."

Podľa Murraya sa hra spomalila, jeho servis stratil účinnosť. Výmeny sa predĺžili. „Loptička mi lietala kade-tade, je to veľký rozdiel," tvrdil tretí hráč svetového rebríčka. V druhom a treťom sete obrátil vývoj, ale bojovník Wawrinka vyrovnal a vynútil si piaty set. Murray mal vo finiši dosť síl i pevnejšie nervy.

„Podľa predpovede počasia hrozilo, že sa podvečer môže rozpršať a tušili sme, že zápas sa môže skončiť neskoro večer," obhajoval tenis pod strechou a pri umelom osvetlení riaditeľ klubu Ian Ritchie. „Ako sa ukázalo, bolo to správne rozhodnutie."

Teraz je vo výhode

„Verím, že tohto roku vyhrám Wimbledon," sebavedome vyhlásil Murray po zápase vetu, ktorú chcela počuť celá Británia.

Turnajovej trojke vypadol v hornej polovici „pavúka" prípadný semifinálový súper Rafael Nadal, pre zranenie kolien pred turnajom odriekol účasť. Štvrťfinálovým súperom Murraya bude Nadalov krajan, antukár Juan Carlos Ferrero zo Španielska.

„Teraz považujem za svoju výhodu, že som si vyskúšal hru pod strechou," uvažoval. „Už viem, čo treba zmeniť a ako sa rýchlo prispôsobiť."

Murray stále živí nádej na domáci titul v singli mužov po dlhých 73 rokoch.

Na wimbledonské loptičky treba mať poriadne svaly

Tradície Wimbledonu majú svoje opodstatnenie. Niekedy však hraničia z absurditou. Jasným príkladom sú loptičky firmy Slazenger. Táto značka podporuje turnaj v All England Clube od roku 1902.

Svoje prioritné postavenie si drží aj napriek sťažnostiam hráčov. Organizátori loptičky uschovávajú v plechovkách pri teplote 21 až 22 stupňov Celzia a tri týždne pred začiatkom turnaja ich vyberú. „Keď ich dajú von z vákua, hneď stvrdnú a akoby vôbec neleteli," tvrdí pre český server idnes.cz tenista Lukáš Dlouhý. Tieto dôvody slúžia na to, aby sa spomalili vlastnosti loptičiek.

Čím dlhšie výmeny, tým lepšie. To je heslo Wimbledonu. Z toho dôvodu prijal londýnsky grandslam v roku 1995 ešte ťažšie loptičky ako dovtedy. U tenistov toto rozhodnutie vyvolalo búrku nevôle. Najvýraznejšími kritikmi boli Nemec Boris Becker a Jim Courier. Druhý menovaný si nechával kvôli tomu meniť napätie vo výplete, aby mu menej namáhalo ruku.

„Je to obrovský rozdiel, napríklad pri servise vám vôbec nelieta, loptičky sú skutočne až veľmi ťažké," skonštatoval Američan Mardy Fish, ktorý vypadol v 3. kole. Kritiky sa nezdržal ani miláčik domácich tribún Andry Murray.

„Váha loptičiek dosť vplýva na rameno, najmä na tvrdých povrchoch v halách," povedal pre stránku britskej asociácie.

„Ťažšie loptičky negatívne vplývajú na výkonnosť našich hráčov. Okrem ostrovov sa nikde inde nepoužívajú", povedal kapitán daviscupového tímu Veľkej Británie David Lloyd.

Možno i preto obmedzila používanie loptičiek Slazenger britská asociácia len na Wimbledon.

„Profesionáli potrebujú hrať s loptičkami, ktoré sú používané na celom svete. Sám nenávidím hrať so slazengarkami. Sú ťažké a hráči s nimi strácajú prirodzený návyk pre dĺžku úderov."

V Londýne sa hralo už s rôznymi loptami. Do roku 1986 striktne s bielymi a od roku 1996 s krikľavo-žltými. Táto farba sa zaviedla pre lepšiu viditeľnosť na zelenej tráve.

Tomáš Prokop

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledonu už dážď a tma neprekážajú