Weiss nominoval aj Šeba, Žofčáka a Guédeho zo Slovana

(Autor: TASR)
Ladislav Harsányi, SITA|27. sep 2011 o 15:05

Nominoval som to najsilnejšie, čo slovenský futbal má. Obhajoval svoj menoslov na posledné dva zápasy kvalifikačnej skupiny Vladimír Weiss.

Agentúrny článok bol o 17.55 nahradený autorským textom SME

BRATISLAVA. Futbalová reprezentácia prehrala s Arménskom zahanbujúcim výsledkom 0:4. Mužstvo nedalo v ostatných dvoch kvalifikačných zápasoch gól, proti Andorre vyhralo dvakrát 1:0.

Slovenskí útočníci naďalej mlčia nielen v reprezentácii, ale aj v kluboch skórujú len sporadicky. Zásahy Hološka a Jendriška z posledných dní boli ojedinelými gólovými výkrikmi z tmy.

Ako vidí v tejto situácii tréner Vladimír Weiss slovenskú ofenzívu proti Rusom? „V kvalifikácii sme dali len šesť gólov, čo je veľmi málo. V takýchto zápasoch sa však hrá na 1:0, nuž verím, že gól dáme a neinkasujeme,“ odpovedá tréner .

Na druhej strane vie, že Rusi majú v útoku väčšiu kvalitu než Slováci. „Aršavin, Pavľučenko, Pogrebňak hrajú vo veľkých kluboch a pravidelne dávajú góly. Na rozdiel od našich. Je to hendikep, ale myslím si, že toto nebude v zápase rozhodovať. Bude to o emóciách, taktickej zrelosti, vyspelosti, sebarealizácii. Možno o jednej šanci, dvoch, troch...“

Už beztak obmedzený výber medzi útočníkmi ešte viac zúžilo vážne zranenie Vitteka a proti Rusom navyše nemôže zasiahnuť do hry vykartovaný Šesták.

„Vittekovi už, žiaľ, tretíkrát v kariére odišiel krížny väz. Robo odchádzal do Turecka v zlom rozpoložení. Do poslednej hodiny sa rokovalo o jeho prestupe, bol dekoncentrovaný, preto nehral za reprezentáciu. Bohužiaľ, tak dopadol i jeho transfer i celé pôsobenie, pretože som vedel, že tam nechce ísť,“ rozhovoril sa o Vittekovi Weiss.

O Plzenčanoch

V drese Viktorie Plzeň to slovenskému futbalistovi Marekovi Bakošovi sype. V kvalifikácii Ligy majstrov dal šesť gólov, jeden pridal aj v hlavnej fáze. Čo hovorí tréner Weiss na hlasy volajúce po jeho povolaní (prípadne aj obrancu Mariána Čišovského)? Neuvažoval nad tým, že ich pozve?

„Neviem, aké hlasy ste počuli. Ak by som mal robiť nomináciu podľa internetu alebo toho, čo ľudia hovoria, tak by som tu ako tréner reprezentácie nemohol sedieť. Musíte sa spoliehať sám na seba. Nominoval som to najsilnejšie, čo Slovensko má,“ reagoval tréner na otázku. „Bakoš, Čišovský i Ďuriš hrajú výborne za Plzeň. Rozdiel je však hrať proti Jerevanu, ktorý prišiel so sedemnásťročnými hráčmi, a proti Rusku. Zápas bude aj o skúsenostiach a sebavedomí. Je lepší Čišovský ako Škrtel, Ďurica či Michalík?“ nadviazal Weiss. Spomínaní hráči Viktorie sa ocitli medzi náhradníkmi.

Prekvapením je pozvanie ofenzívneho hráča Juraja Pirosku, ktorý so Senicou už nemá možnosť konfrontácie v ťažkých medzinárodných zápasoch.

Zabavník bez hernej praxe

Tréner povolal do kádra obrancu Radoslava Zabavníka, ktorý v Mainzi neodohral v novej bundesligovej sezóne zatiaľ ani minútu.

„Fyzicky je pripravený a odohodlaný hrať. Uvidíme, v akom stave príde. Patrí do 'ruskej obrany' spolu s Hubočanom, Ďuricom, Salátom či Škrtelom – tí všetci hrajú alebo hrali v Rusku a poznajú ich slabé i silné stránky,“ argumentoval Weiss. Vraví, že ak by počítal iba s tými, ktorí pravidelne hrávajú, nedal by dohromady jedenástku.

Zápas kvalifikácie EURO 2012 proti Rusku sa hrá 7. októbra v Žiline, proti Macedónsku v Skopje o štyri dni neskôr. „V skupine ide o všetko a nám už v prvom zápase s Ruskom. Žiaľ, nie je to už iba v našich rukách. Nebudeme však hľadieť na ďalšie zápasy v skupine. Ak vyhráme, šanca zostane, v prípade neúspechu by sme ju pochovali,“ povedal reprezentačný tréner. Weiss verí, že ak Slováci dokázali zdolať Rusov na ich pôde, mali by na to mať aj doma.

Postupovú nádej živia ešte štyri tímy B­skupiny. Okrem Slovákov, Rusov a Írov aj Arméni. Tí najmä víťazstvami nad Slovákmi zdramatizovali boj o postup na európsky šampionát.

ico

Weissova nominácia

Dvadsaťdvačlenná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá Európy 2012 s Ruskom (7. októbra v Žiline) a Macedónskom (11. októbra v Skopje).

Brankári: Ján Mucha ml. (FC Everton/Angl.), Dušan Perniš (Dundee United/Škót.).

Obrancovia: Peter Pekarík (Kayserispor/Tur..), Ľubomír Michalík (Carlisle United/Angl.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (FK Rostov/Rus.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.) Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.), Marek Čech (Trabzonspor/Tur.), Radoslav Zabavník (FSV Mainz/Nem.).

Stredopoliari: Juraj Kucka (FC Janov/Tal.), Róbert Jež (Polonia Varšava/Poľ.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Igor Žofčák (Slovan Bratislava), Vladimír Weiss ml. (Espanyol Barcelona/Šp.), Miroslav Karhan (Spartak Trnava), Karim Guédé (Slovan Bratislava), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul/Tur.).

Útočníci: Juraj Piroska (FK Senica), Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.), Filip Šebo (ŠK Slovan Bratislava), Erik Jendrišek (SC Freiburg/Nem.).

Náhradníci:

Brankári: Lukáš Hroššo (Slovan Bratislava), Dušan Kuciak (Legia Varšava/Poľ.)

Hráči v poli: Marián Čišovský, Marek Bakoš, Michal Ďuriš (všetci Viktoria Plzeň/ČR), Kamil Kopúnek (AS Bari/Tal.), Roman Procházka (Spartak Trnava), Peter Grajciar (Sparta Praha), Marek Sapara (Trabzonspor/Tur.), Stanislav Šesták (Bursaspor/Tur.)

Realizačný tím:

Hlavný tréner: Vladimír Weiss st.

Asistent trénera: Michal Hipp

Kondičný tréner: Martin Rusňák

Podporný trénerský tím: Stanislav Varga

Lekári: MUDr. Vladimír Pener, MUDr. Ladislav Pavlovič

Maséri: Viliam Kálmán, Jiří Jurza

Masér - kustód: Marián Drinka

Kustód: Ján Beniak

Videoanalytik: Michal Slyško

Technický vedúci: Róbert Tomaschek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Weiss nominoval aj Šeba, Žofčáka a Guédeho zo Slovana