Výsledok hokejovej dvadsiatky zodpovedá realite

Tréner dvadsiatky Štefan Mikeš.
Tréner dvadsiatky Štefan Mikeš. (Autor: SITA)
SITA|6. jan 2011 o 14:26

Reprezentácia do dvadsať rokov nenaplnila na MS v Buffale ciele. Tréner Štefan Mikeš by rád privítal v zostave viac hráčov ako je Richard Pánik.

BUFFALO, NIAGARA. Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov obsadila na svetovom šampionáte juniorov v Buffale a Niagare konečné 8. miesto. Zverenci trénera Štefana Mikeša zopakovali vlaňajšie umiestnenie z majstrovstiev sveta v Kanade.

Slovenský tím pred šampionátom mal ambíciu postúpiť do štvrťfinále. Po povinnom víťazstve nad Nemeckom, aj keď po predĺžení, prišla prehra s favoritom z USA a potom dôležitý zápas so Švajčiarskom.

Ten Slováci nezvládli, aj keď zlikvidovali manko a vyrovnali v tretej tretine na 4:4, napokon prehrali 4:6, čo ich odsúdilo iba do bojov o záchranu. Súboj s Fínmi bol už iba povinnosťou. Po víťazstve 5:0 nad Nórskom sa Slováci definitívne zachránili medzi elitou, posledný zápas s Čechmi im však nevyšiel.

Výkonnosť prináleží ôsmemu miestu

"Výkonnosť slovenského juniorského hokeja prináleží ôsmemu miestu. Do šampionátu sme však išli s cieľom dosiahnuť lepší výsledok a dostať sa do najlepšej šestky. Našu koncepciu nám narušili zranenia a viaczápasové tresty. Sme smutní, že to napokon dopadlo takto. Bolo to o jednom zápase, ktorý nám nevyšiel. Šampionát nám ukázal, že za špičkou ešte výrazne zaostávame. Ak nepríde k zlepšeniu, potom nemôžeme súperom konkurovať. Zaostávame v elementárnych činnostiach, korčuľovaní, držaní puku," povedal po štvrtkovom návrate z USA tréner slovenskej dvadsiatky Štefan Mikeš.

Na hre mužstva v dôležitých fázach šampionátu bolo cítiť absenciu obrancov Petra Hraška a Martina Marinčina, prakticky od zápasu s Nemeckom hral so zranením Michael Vandas.

"Všetky tieto okolnosti naše vystúpenie negatívne ovplyvnili. Marinčin s Hraškom sú dvaja z troch obrancov, ktorí mali skúsenosť z predchádzajúceho šampionátu, vypadli nám však a chýbali. Nemáme takú širokú základňu ako iné tímy. Slabinou slovenského hokeja je, že v každom našom tíme sa objavuje jeden slabší článok. Naše ciele boli pred šampionátom odvážne, ale nepodarilo sa nám ich naplniť. Je to sklamanie, mali sme iné ambície. Každý športovec musí mať pred bojom najvyššie ciele, aj toto mužstvo ich malo," tvrdil Štefan Mikeš.

Kľúčová prehra so Švajčiarmi

Slovensko sa na ďalšom svetovom šampionáte v Edmontone a Calgary predstaví v A-skupine s novým majstrom sveta z Ruska, Švédskom, Švajčiarskom a Lotyšskom. Za najlepších slovenských hráčov na šampionáte vyhlásili útočníkov Richarda Pánika, Miroslava Preisingera a Juraja Majdana.

Slováci hrajú v elitnej kategórii nepretržite od roku 1996. "Mali sme určite na viac. Škoda zápasu so Švajčiarmi, ktorý sme prehrali. Ak by sme vtedy vyhrali, tak by sa turnaj vyvíjal inak a aj by sa o ňom hovorilo v lepšom svetle. Je to o psychike, súperi nie sú oveľa lepší ako my," povedal po návrate zo šampionátu Juraj Majdan.

Osobnosťou slovenského tímu bol predovšetkým Richard Pánik. Kapitán mužstva sa stal so siedmimi gólmi druhým najlepším strelcom šampionátu, v kanadskom bodovaní nazbieral 9 bodov. Pri svojej tretej účasti na juniorskom vrchole roka bol lídrom mužstva na ľade i v kabíne.

Vo svetovej špičke ostávajú štyri krajiny

"Ak by sme mali viac Pánikov, jedného v bráne, dvoch v obrane a troch v útoku, potom by sme mohli pomýšľať na vyššie ciele. Bojovali aj iní chalani, ale jeho vyspelosť a pripravenosť bola na úplne inej úrovni. Richard Pánik zvládol svoju úlohu perfektne, bolo vidieť, že už má za sebou skúsenosť aj zo seniorského šampionátu. Na to, aby sme sa dostali do svetovej špičky, by sme však potrebovali viac podobných hráčov," uviedol Štefan Mikeš.

Aj tohtoročný šampionát aj napriek triumfu Ruska ukázal, že kvalita juniorského hokeja je v zámorí. Hráči Kanady a USA individuálne dominovali.

"Konfrontácia so zámorským hokejom je vždy iba prospešná. Rusi, Švédi i Fíni cestujú do Severnej Ameriky, konfrontujú sa so zámorskými tímami. Bolo by dobré, ak by sa na to našli prostriedky. Hovorím, že medzinárodná previerka je dobrá, ale určite neneguje náš projekt v Púchove. Posledné šampionáty ukázali, že vo svetovej špičke sú štyri krajiny Rusko, Kanada, USA a Švédsko, za nimi v závese sú Česi, Fíni a už aj Švajčiari a až potom sme my. Prináleží nám 8. miesto," doplnil Štefan Mikeš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov