Slováci začínajú prípravu na kvalifikáciu ME, tréner na úvod privíta 18 hráčov

Slovenskí volejbalisti
Slovenskí volejbalisti (Autor: TASR)
TASR|14. jún 2024 o 13:37

Slovenskí volejbalisti odohrajú v príprave šesť zápasov.

LIPTOVSKÝ JÁN. Slovenskí volejbaloví reprezentanti odštartujú prípravu na kvalifikačné zápasy ME 2026 v júli.

Zverenci trénera Stevena Vanmedegaela odohrajú v auguste dva zápasy kvalifikácie proti Lotyšsku (25. augusta v Jelgave) a Kosovu (28. augusta v Nitre).

V príprave odohrajú šesť stretnutí proti Rakúsku (Schwechat 1.-4. augusta) a Španielsku (13.-16. augusta v Guadalajare).

"Naozaj je veľmi dôležité, že prípravu začneme s osemnástimi hráčmi. Po dvoch týždňoch ich počet zredukujeme na štrnásť a budeme pokračovať v práci smerom ku kvalifikácii.

Myslím si, že zápasy proti Rakúsku a Španielsku sú naozaj dobrou prípravou pred kvalifikáciou a myslím si, že ich aj budeme potrebovať, pretože mnoho tímov už má v tejto sezóne za sebou Zlatú alebo Striebornú Európsku ligu.

Pre nás to znamená, že od 14. júla naozaj musíme tlačiť, ale samozrejme sa musíme vyrovnať aj s prestávkou, ktorú všetci hráči po skončení minulej sezóny mali," povedal tréner slovenskej reprezentácie Steven Vanmedegael pre portál svf.sk.

Cieľ slovenskej reprezentácie je postúpiť z kvalifikácie na kontinentálny šampionát. "Samozrejme, musíme ísť za najvyšším možným cieľom a to znamená, že ak chceme mať dobrú štartovaciu pozíciu na ďalší rok, musíme vyhrať oba kvalifikačné zápasy proti Lotyšsku aj Kosovu. Potom budú ME naozaj blízko," pokračoval 37-ročný kouč.

Súperi slovenských volejbalistov v kvalifikácii budú Lotyšsko a Kosovo. V rebríčku CEV je Slovensko na 19. mieste so 108 bodmi, Lotyšsko je o jednu priečku nižšie (105 bodov) a Kosovo sa v súčasnosti v rebríčku nenachádza.

"Lotyšsko tento rok taktiež neštartovalo v Európskej lige, ale tím by mali mať viac-menej ten istý, čo mali v minulej sezóne. Pre nás to znamená, že majú dobrého univerzála Jansonsa. Kľúčom je eliminovať tohto hráča z hry. Budeme sa ale riadiť filozofiou ísť od zápasu k zápasu.

Viac informácií máme o tíme Lotyšska, než o družstve Kosova. Ale aj na tomto budeme pracovať a nájdeme všetky stretnutia, ktoré v príprave odohrajú. Vieme, že trénerom Kosova sa stal slovenský kouč Martin Nemec, takže to bude pre nás zaujímavý zápas," dodal Vanmedegael.

Nominácia Slovenska v príprave na kvalifikáciu ME 2026

Nahrávači: Filip Palgut (Eefaseram Ardakan/Irán), Samuel Goč (Mladosť Záhreb/Chor.), Matúš Jalovecký (VC Bitterfeld-Wolfen/Nem.)

Smečiari: Jakub Ihnát (VK Lvi Praha/ČR), Július Firkaľ (Levski Sofia/Bul.), Michal Ščerba (VK MIRAD UNIPO Prešov), Branislav Skasko (TJ Spartak Myjava), Michal Petráš (Tinet Prada di Pordenone/Tal./A2)

Blokári: Peter Ondrovič (Jihostroj České Budějovice/ČR), Jakub Kováč (Savo Volley/Fín.), Michal Zeman (TJ Spartak Myjava), Andrej Billich (VKP FTVŠ UK Bratislava), Branislav Hanúsek (Rieker UJS Komárno)

Univerzáli: Patrik Lamanec (Deya Volley/Bul.), Peter Mlynarčík (Rieker UJS Komárno), Erik Gulák (VK MIRAD UNIPO Prešov)

Liberá: Samuel Paňko (TJ Spartak Myjava), Martin Turis (VK MIRAD UNIPO Prešov)

Náhradníci: Maroš Kasperkevič (Rieker UJS Komárno), Lukáš Smolej (Mladosť Záhreb/Chor.), Šimon Krajčovič (Nefťochimik Burgas/Bul.), Martin Rendla (SŠŠ Trenčín), Filip Makónyi (SŠŠ Trenčín), Marek Gergely (Rieker UJS Komárno)

Realizačný tím: Steven Vanmedegael (hlavný tréner), Michal Masný, Tomáš Samsely (obaja asistenti trénera), Grzegorz Kurek (kondičný tréner), Wojciech Koldras (fyzioterapeut), Slavomír Huba (tímový manažér), Michal Kotulič (skaut)

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Slováci začínajú prípravu na kvalifikáciu ME, tréner na úvod privíta 18 hráčov