Vladov roh: Rozhodca môže certifikát spláchnuť do WC?

Václav Mikulášek (vľavo) a v pozadí rozhodca Petr Balej pri vyhlásení výsledku na Oktagone 41.
Václav Mikulášek (vľavo) a v pozadí rozhodca Petr Balej pri vyhlásení výsledku na Oktagone 41. (Autor: Oktagon MMA)
Vladimír Bilohuščin|18. apr 2023 o 12:57

Súboj Mikuláška s Viszlayom niesol naozaj trpkú pachuť.

Slová v nadpise článku nie sú náhodné, adresoval ich totiž tréner Matúš Laincz českému rozhodcovi Petrovi Balejovi, ktorý stál v klietke počas súboja Mikulášek vs Viszlay na turnaji Oktagon 41.

Sám Laincz bol v minulosti rozhodcom, čiže problematike rozumie a hneval sa veru oprávnene, keďže arbiter pochybil hneď dvojnásobne.

Vladov roh

V rubrike Vladov roh bude skúsený MMA novinár Vladimír Bilohuščin pravidelne prinášať svoje postrehy zo sveta zmiešaných bojových umení.

Čo sa stalo?

Viszlay si svojím dobým výkonom na podujatí KSW požiadal o vstupenku do najväčšej československej organizácie Oktagon MMA. Promotéri mu za súpera dali veľmi populárneho bojovníka Václava Mikuláška a takýto cenný skalp mohol Viszlayovi poriadne nakopnúť kariéru.

V klietke sa ale zdalo, že slovenský reprezentant bojuje proti dvom súperom.

K prvému zlyhaniu rozhodcu prišlo po úvodnom takedowne, ktorý zaznamenal Viszlay a dostal sa ním do výhodnej pozície. V guarde veľmi dobre pracoval a ani na sekundu sa nezdalo, že nie je dostatočne aktívny. Práve naopak, rozdával pekné údery a snažil sa vylepšiť si pozíciu.

Rozhodca to ale videl inak a nepochopiteľne poslal súboj do postoja, kde mal veľkú výhodu Mikulášek, ktorý je najviac nebezpečný práve na nohách. Ak toto pán rozhodca posúdil ako pasivitu, tak pri súbojoch Karlosa Vémolu by musel dávať súperov do postoja každých 10 sekúnd.

Rozladený Viszlay sa po tomto rozhodnutí dostal do problémov, keďže zmenu pozície Mikulášek veľmi umne využil.

Už prvý verdikt bol na hrane pravidiel, druhý fatálny moment ho ale hravo prekonal.

(Ne)povolený up-kick

Viszlay sa ocitá na chrbte a Mikulášek sa snaží z hornej pozície útočiť. Viszlay mal výhodu na zemi a tak mu nevadilo, že je v tejto pozícii. Práve naopak, pekne útočil a jedným z up-kickov tvrdo trafil súpera.

Up-kick je technika, pri ktorej zápasník ležiaci na zemi zasiahne stojaceho súpera kopom. Povolený je však iba v prípade, že bojovník stojí na nohách a nemá napr. ruku alebo koleno na zemi.

Mikulášek už viackrát potvrdil, že neovláda pravidlá MMA a tu zasa začal reklamovať, že dostal up-kick do tváre.

Po tomto up-kicku bol súboj postavený.
Po tomto up-kicku bol súboj postavený. (Zdroj: Oktagon.tv)

Áno, keď je bojovník na nohách, čo v tej chvíli Mikulášek bol, súper ho z chrbta môže kopať.

Mikuláškovi sa pri tom ťažko dá niečo vyčítať. Zápasník môže reklamovať čo chce, no situáciu musí mať pod kontrolou hlavný rozhodca.

Rozhodca Balej ale vytiahol druhého žolíka, prerušil súboj a absolútne nepochopiteľne zasa postavil Vizslaya na nohy a nechal súboj pokračovať v postoji. Mikulášek tak dostal druhý darček, ktorý už naplno využil a súboj ukončil.

Zhrnutie

Viszlay ukázal peknú obranu, veľmi dobre, legálnym spôsobom trafil Mikuláška up-kickom a za odmenu bol potrestaný rozhodcom.

V prvom prípade mal Balej nechať Vizslaya pracovať, keďže bol na zemi jasne aktívny. V druhom prípade, po Mikuláškovom prejave mal jednoducho zakričať fight back a odmietnuť jeho námietky.

Protest bol podaný, ale asi tušíme ako dopadne. Viszlay tak namiesto šance na výhru, ktorá by mu mohla nakopnúť kariéru, s najväčšou pravdepodobnosťou odíde s prehrou.

Uvidíme, či vedenie Oktagonu po ďalšej chybe začne konečne vyvodzovať voči rozhodcom dôsledky. Nová krv sa do klietky v tomto momente priam žiada.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Vladov roh: Rozhodca môže certifikát spláchnuť do WC?