Hral staromódne, ale účelne. Nováčik sa takmer dostal do Európy

Martin Dúbravka v zápase Newcastle United - Liverpool FC.
Martin Dúbravka v zápase Newcastle United - Liverpool FC. (Autor: TASR/AP)
DIGI Sport, Branko Cap|27. júl 2020 o 15:05

Čo sa udialo v Anglicku.

BRATISLAVA. Pokúsili sme sa vybrať päť momentov, ktoré definovali sezónu 2019/2020 v anglickej Premier League.

1. Liverpool FC

Začneme majstrom. Jeho dominancia a odstup od vicemajstra o osemnásť bodov je iba jedným z mnohých pozoruhodných výkonov.

Liverpoolčania sa rozbehli už minulú sezónu, vyhrali dokonca Ligu majstrov i majstrovstvá sveta klubov a pokračovali famóznou jazdou za vytúženým titulom.

Charizmatický Jürgen Klopp, logicky aj najlepší manažér ročníka, má viacero dôvodov na široký úsmev.

Anfield ostal nedobytnou pevnosťou, jeho zverenci zaujali aj individuálnymi štatistikami, herne jasne diktovali tempo a zbierali body aj v zápasoch, kde neboli lepším tímom.

Mančaft dozrel a je pripravený bojovať o ďalšie trofeje.

Ligový triumf po 30 rokoch je iba odrazovým mostíkom k vysokým métam, pretože klub je finančne zdravý, kabína nepotrebuje zásadné zmeny ani drahé nákupy a tak sa už teraz tešíme na stíhaciu jazdu za titulom, ako aj prestížne súboje proti Manchester City.

Legendárnu rivalitu Ferguson versus Wenger tak zaslúžene preberajú Klopp a Guardiola. Nemec pravdepodobne podpíše aj nový kontrakt (súčasný je platný do roku 2024), takže fanúšikov Liverpoolu čakajú ešte pekné a úspešné roky.

2. VAR

Technický pokrok sa nedá zastaviť, takže aj Anglicko nainštalovalo systém VAR. Priniesol extrémne veľa vášní, sporné situácie, ale aj priznané omyly a straty bodov i nervov.

Dodnes delí názory verejnosti na stúpencov spravodlivosti, ale aj odporcov techniky.

Mnohí mu vyčítajú rôzne výklady pravidiel pri podobných situáciách, pomalé reakcie, neschopnosť či neochotu rozhodcov, zlú komunikáciu s riadiacim centrom.

Čo všetko ovplyvnil VAR by bolo na samostatný zostrih kuriozít sezóny. Búria sa fanúšikovia, hráči aj manažéri.

Debutová sezóna tejto technologickej novinky nebola úspešná, ale každému je jasné, že sa bude pokračovať.

Ak odpustíme zopár nedostatkov, ešte stále zostáva veľa otáznikov, ako čo najrýchlejšie odstrániť chyby, lepšie pripraviť arbitrov, zaškoliť viac personálu tak, aby v novej sezóne nebol opäť VAR ústrednou témou.

Ak bude presne rozhodovať a prinesie spravodlivosť do hry, bude vítaným doplnkom.

3. Covid-19

Do hry nečakane vhupol neviditeľný súper a zastavil sezónu na takmer tri mesiace. Je zložité s ním bojovať, pretože tento zápas sa ešte zďaleka neskončil.

Je možno ľahšie nájsť víťaznú taktiku na súpera z ligy, ako definitívne poraziť vírus.

Strach a neistota ovládli všetkých, prázdne tribúny sú iba logickým vyústením hygienických opatrení, ktoré majú prednosť pred fanúšikom.

Povzbudzovanie z „home office“ je síce pekné, ale pandémia jasne ukázala, že futbal bez fanúšikov je iný.

Ich miesto na tribúne nenahradia fotky, ani umelý potlesk či piskot.

Kluby čaká ešte niekoľko mesiacov diéty, je otázne, ako to zvládnu finančne. Top kluby prežijú sezónu aj dve, ale mnohé menšie čaká zásadný boj o prežitie.

Šport sa zmenil. Ako veľmi sa zmení Premier League, ukáže nasledujúce obdobie.

4. Sheffield United

Pred rokom to bol Wolverhampton, ktorý ako nováčik všetkých prekvapil. Dnes je súčasťou Európskej ligy a naďalej patrí k pozitívam súťaže.

Ale rešpekt a uznanie si zaslúži aj Sheffield.

Jeho herný štýl nebol extra atraktívny, ale body bral za prekvapujúco konzistentné výkony, húževnatosť a možno trochu staromódny, ale účelný futbal.

Chris Wilder poskladal partiu expertov na výsledok 1:0, ale účel svätí prostriedky. Nováčik tak o body obral všetkých favoritov a najmä na Bramall Lane sa mu darilo nad očakávanie.

Nechýbalo veľa a mohol dokonca skončiť aj v pohárovej Európe, čo by bolo na nováčika doslova husárskym kúskom, ale pozícia číslo deväť a 54 bodov je vynikajúci výsledok.

Je to zároveň skvelá vizitka Premier League ako takej, že ambíciou postupujúcich už nie je sa iba horko-ťažko zachrániť.

Ostatné dve sezóny sa medzi elitou úspešne aklimatizovali hráči Wolverhamptonu aj Sheffieldu a sme zvedaví, ako sa bude dariť Leedsu, resp. West Bromwichu (o treťom postupujúcom sa rozhodne v play off zápase 4. augusta vo Wembley, samozrejme, v našom priamom prenose.)

Play off o Premier League na PREMIER Sport

1. zápasy semifinále:

<>
  • Swansea - Brentford 1:0 (0:0)
  • Pondelok 27. júla o 20:40: Cardiff - Fulham
<>

2. zápasy semifinále:

<>
  • Streda 29. júla o 20:40: Brentford - Swansea
  • Štvrtok 30. júla o 20:40: Fulham - Cardiff
<>

Finále:

<>
  • Utorok 4. augusta o 20:40: Swansea/Brentford - Cardiff/Fulham

5. Mladé talenty

Futbalový priemysel sa aj vplyvom vírusu zasekol, ale priniesol aj šance mladým hráčom.

Niektorí debutovali, iní dostali podstatne väčšiu minutáž, ale zrazu tu máme plejádu talentov, ktorí zaujali výkonmi a vypýtali si miesto aj v základných jedenástkach.

A to je výborná správa.

Ekonomický tlak a neistota otvára brány futbalových akadémií a sme radi, že po trávnikoch v oveľa väčšom počte, ako roky predtým, lietajú mladíci.

Príkladov je veľa, vyberme napríklad tieto: Tammy Abraham a Billy Gilmour (Chelsea), Phil Foden (Manchester City), Mason Greenwood (Manchester United), Bukayo Saka a Gabriel Martinelli (Arsenal).

Či už budú základom pre kluby alebo reprezentačné výbery svojich rodných krajín, blysli sa a zaujali práve v tejto sezóne.

Kto vie, či by za „normálnych okolností“ dostali toľko šancí, ale sme radi, ak vidíme toľko nádejných budúcich hviezd svetového futbalu už dnes.

Či sa nová sezóna začne naozaj 12. septembra, garantovať nevieme. Ale už teraz vám vieme sľúbiť, že celú novú sezónu 2020/2021 uvidíte opäť exkluzívne na obrazovkách PREMIER SPORT.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Hral staromódne, ale účelne. Nováčik sa takmer dostal do Európy