Vajda: Djokovič bude jednotkou

Marián Vajda s Novakom Djokovičom.
Marián Vajda s Novakom Djokovičom. (Autor: TASR)
Sportnet|17. nov 2009 o 22:15

Slovenský tréner MARIÁN VAJDA (44) sa v nedeľu v Paríži tešil so svojím zverencom z piateho tohtoročného titulu na okruhu ATP, nakrátko si odskočil do Bratislavy a od stredy bude Djokoviča v Londýne pripravovať na Turnaj majstrov.

Novak Djokovič vyhral dva turnaje za sebou, Bazilej aj Paríž, kde zdolal prvých dvoch hráčov svetového rebríčka Rogera Federera aj Rafaela Nadala. Prečo práve v závere roka chytil takú veľkú formu?

„Halové turnaje s tvrdým povrchom Nolemu mimoriadne vyhovujú. Tu vie najlepšie uplatniť svoju rýchlu, agresívnu hru. Navyše si zlepšil servis, a ako ukázal nedávny zápas s Federerom - aj z druhého podania vie urobiť body."

Už vlani po prvenstve na Turnaji majstrov v Šanghaji ste avizovali, že v tomto roku by sa mohol posunúť z tretieho miesta. On sa posunul, ale smerom dole. V máji klesol o jedno miesto a až v októbri sa vrátil späť. Čo sa stalo?

„Bolo toho viac. Po minulej sezóne menil raketu. Sľúbili mu, že mu headku pripravia na mieru, ale nestalo sa tak. Nová raketa mu nesadla. Museli sme urobiť korektúry v hre. Trvalo dva mesiace, kým sa jeho tenis zlepšil. Zvykol si na raketu, mentálne sa prispôsobil zmene. Potom sa znova chytil."

Zdalo sa, že najhoršie zahral na grandslamových turnajoch. Na Roland Garros vypadol už v treťom kole. Rozoberali ste dôvody?

„Trochu ho vyviedla z miery májová prehra s Nadalom z troch mečbalov na antuke v Madride. Nieslo sa to s ním. Na tráve vo Wimbledone vydrel aspoň štvrťfinále. Potom už konečne prišiel krátky oddych. Nole cítil potrebu lepšej kondičnej pripravenosti. Zmenil kondičného trénera, namiesto izraelského odborníka angažoval špecialistu z Rakúska."

djoko_tasr3.jpg

Aj vaše meno sa spomínalo, že by v úlohe trénera mohol vystupovať taktiež Američan Todd Martin. Ako ste to prijali?

„Novinky prišli v záujme lepších výkonoch Djokoviča. Ak to prospeje, človek musí prijať kompromisy. Ide o odvážnu myšlienku, mať dvoch trénerov. Todd nám vypomáhal na US Open a aj v budúcnosti by mal viesť Noleho na turnajoch v Amerike. Na druhej strane by ma to mohlo odľahčiť. Uvidíme. Todd Martin príde teraz na Turnaj majstrov, detaily spolupráce na rok 2010 dotiahneme v Londýne."

Koľko týždňov ste strávili s Djokovičom v tejto sezóne?

„Vychádza mi to na 40 týždňov. Vlani asi o štyri týždne menej."

Rozprávate sa po anglicky?

„Väčšinou. Ale keď prejdeme do srbčiny, už mi to nerobí problém."

V krátkom šote na internetovej stránke ATP Tour vás nazval druhým otcom, vravel, že ste už súčasťou rodiny Djokovičovcov. Viete o tom?

„Viem. Veľmi si to vážim. Je to skvelý chlapík, od začiatku spolupráce na jar 2006 si úžasne rozumieme. Vtedy bol asi na 40. mieste svetového rebríčka a neustále opakoval, že chce byť svetovou jednotkou. Za ten čas sa výrazne zlepšil, dotiahol sa na úroveň Federera i Nadala. Je ambiciózny, tenisu podriaďuje všetko. Aj ja som presvedčený, že raz vystúpi na vrchol. Chcel by som byť pritom."

djoko_tasr2.jpg

Môže sa tak stať už v roku 2010?

„Prečo nie? Má hlad po víťazstvách a v súčasnej forme je na tvrdom povrchu najlepší na svete. Herne dozrel, je bystrý, na kurte vie, čo má hrať. Verí si, nerobí chyby. Ak sa Nole nestane svetovou jednotkou v budúcej sezóne, určite vystúpi na trón v ďalšej."

Hovoríte akoby ste išli na Turnaj majstrov v úlohe favorita, hoci vo Švajčiarsku či v Španielsku naďalej preferujú Federera s Nadalom.

„Djokovič je sebavedomý, drží si sériu desiatich víťazných zápasov za sebou - vrátane dvoch hlavných rivalov. Federera zdolal na jeho pôde vo finále v Bazileji, Nadal získal v semifinále v Paríži len päť gemov. Aký iný cieľ by si v tejto situácii mal v Londýne dať ako obhájiť vlaňajší titul?"

Čo ste doma stihli pri krátkej návšteve?

„Užíval som si chvíle s rodinou. Žiaľ, staršiu dcéru Nikolu som už nezastihol v zápase kvalifikácie na Slovak Ritro Open. Aj mladšia Natália je tenistka. A sledoval som v televízii zábery z novembra 1989."

Spomínate si na udalosti spred dvadsiatich rokov?

„Veľmi presne. V Kodani som vtedy prehral vo štvrťfinále turnaja so Šrejbrom a prvým lietadlom som sa ponáhľal do Bratislavy. Stačil som doma zobrať kľúče a s manželkou sme sa pobrali na míting na Námestí SNP. Bol som rád, že sa rúca komunistický systém. Naša rodina si v ňom dosť vytrpela."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vajda: Djokovič bude jednotkou