V zápase Ottawa - Atlanta bodovali traja Slováci

TASR|29. dec 2003 o 08:25

New York 29. decembra (TASR) - Zámorská hokejová NHL pokračovala v noci na pondelok ďalšími troma zápasmi. V stretnutí Ottawa - Atlanta sa do štatistík ...

NEW YORK 29. decembra (SITA) - Kanadsko - americká NHL mala v nedeľu na programe tri zápasy, pričom slovenskí hokejisti sa predstavili iba v súboji medzi Ottawou a Atlantou. Na víťazstve Senators 5:2 sa dvoma gólmi podieľal krídelník Marián Hossa, keď oba úspešné zásahy zaznamenal v tretej tretine. Najprv v 42. minúte zvýšil vedenie domácich na upokojujúcich 4:1 a potom asi najkurióznejším spôsobom vo svojej kariére spečatil v presilovke pri power play hostí na konečných 5:2. Najlepší strelec Ottawy sa rútil sám na opustenú bránku Thrashers, keď mu ruský supertalent Iľja Kovaľčuk hodením hokejky vyrazil puk a znemožnil tak skórovať. Rozhodcovia Kevin Pollock a Chris Lee však správne podľa pravidiel uznali technický gól. "Nikdy predtým sa mi niečo podobné nestalo. Dosiahol som gól bez toho, aby som vôbec vystrelil. Keďže ma nikto neatakoval, tak som chcel puk doviesť pohodlne až do bránky. Hneď som vedel, že to bude technický gól. Je mi ale ľúto chlapcov, že im nemohli uznať asistencie," reagoval po zápase Hossa aj na skutočnosť, že si Wade Redden a Bryan Smolinski nemohli zapísať do štatistík po prihrávke. Výborný defenzívny výkon podal slovenský obranca Senators Zdeno Chára, ktorý úplne vymazal z ľadu druhého najproduktívnejšieho hráča v doterajšom priebehu sezóny Iľju Kovaľčuka. Ten sa zmohol iba na jednu strelu v samom závere stretnutia. "Keď sa pozriete na jeho štatistiky a na spôsob akým hrá, musíte vzdať poklonu Zdenovi, že ho dokázal ubrániť. Celkovo sme podali kolektívny výkon a to rozhodlo," pochválil slovenského obrancu spoluhráč z obrany Chris Phillips, ktorému Chára asistoval pri jeho góle v polovici zápasu. V drese Thrashers sa opäť strelecky presadil Ronald Petrovický, ktorý na konci druhej tretiny iba šesť sekúnd po návrate z trestnej lavice prestrelil aj zásluhou teču Karla Rachůnka gólmana domácich Patricka Lalima. "Ottawa má skvele prepracovanú defenzívu a obrovitých obrancov, ktorí vám nedovolia príliš veľa striel," komentoval zápas Petrovický, ktorý sa opäť prezentoval aj tvrdou hrou, keď si odsedel na trestnej lavici spolu šesť minút. Senators natiahli svoju sériu neporaziteľnosti na šesť zápasov, naopak Thrashers prehrali prvýkrát po šnúre troch víťazných duelov.

Chicago potvrdilo pred vypredaným domácim stánkom United Centre, že sa mu proti rivalovi z Centrálnej divízie Detroitu darí a zdolali Red Wings už druhýkrát v tejto sezóne, tentoraz 3:0. Najlepší tím Západnej konferencie a mužstvo s najproduktívnejším útokom v celej NHL sa strelecky vôbec nepresadilo a momentálne prežíva krízu, keď sa mu podarilo prekonať súperových brankárov iba štyrikrát v posledných štyroch zápasoch. Brankár Black Hawks Michael Leighton zneškodnil všetkých 20 striel hráčov Detroitu a pripísal si tak už druhý shutout v posledných svojich troch vystúpeniach. "Celý tím hral výborne v priestore pred našou bránkou. Ja som iba pochytal to, čo som mal. Bol to pre mňa asi najľahší duel v tejto sezóne. Aj keď mal náhodou súper šancu na prípadnú dorážku, vždy tam bol náš obranca a puk odpálil preč," pochválil defenzívnu hru svojho tímu Leighton, pre ktorého to bolo celkovo tretie stretnutie s čistým kontom v kariére.

V tradičnej bitke o Albertu boli úspešnejšie plamene z Calgary a zdolali domácich Oilers najtesnejším rozdielom 2:1. Flames tak vyhrali desiaty z posledných 13 zápasov a v bilancii proti svojím rivalom z provincie Alberta si vylepšili bilanciu na štyri víťazstvá a jednu prehru. Fínsky gólman Calgary Miikka Kiprusoff podal opäť spoľahlivý výkon a potvrdil svoje vedúce postavenie medzi brankármi NHL, keď je na čele štatistík v gólovom priemere na zápas a percentuálnej úspešnosti zákrokov. Kapitán Flames Jerome Iginla bol pri oboch góloch hostí a v posledných piatich dueloch si obohatil svoje konto o sedem bodov.


Ottawa - Atlanta 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Góly: 16. Rachůnek (Schaefer, Redden), 28. Phillips (CHÁRA, Alfredsson), 33. Alfredsson (T. White, Schaefer), 42. Marián HOSSA (Spezza, Smolinski), 60. Marián HOSSA - 40. PETROVICKÝ (Viač. Kozlov, Tamer), 46. Štefan (R. Robitaille, F. Kaberle). Vylúčení: 8:11 na 2 min, navyše Hnidy 5 min - Lindsay 5+10 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 24:23. Brankári: Lalime - Nurminen. Diváci: 18 500.


Chicago - Detroit 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 16. Dempsey (Calder), 39. T. Ruutu (Arnason, Nieminen), 56. Quint (Sullivan, Arnason). Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:20. Brankári: Leighton - Legace. Diváci: 21 122.


Edmonton - Calgary 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 55. M. York (Oates, M. A. Bergeron) - 39. McAmmond (Iginla, Leopold), 49. Iginla (Montador, Morgan). Vylúčení: 4:3 na 2 min, navyše Ferguson - Clark na 5 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 21:21. Brankári: T. Salo - Kiprusoff. Diváci: 16 839.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V zápase Ottawa - Atlanta bodovali traja Slováci