V slovenskej atletike panuje pred šampionátom skepsa, mnohých brzdia zranenia

Marcel Lomnický dostal nový impulz.
Marcel Lomnický dostal nový impulz. (Autor: TASR)
TASR|3. júl 2017 o 11:33

Reálne hrozí, že na majstrovstvá sveta nepocestuje ani polovica z počtu atlétov, ktorí Slovensko reprezentovali v Riu.

BANSKÁ BYSTRICA. Pred augustovými majstrovstvami sveta v Londýne v slovenskej atletike ochladol optimizmus a pribudla značná skepsa.

Potvrdil to aj víkendový národný šampionát na banskobystrických Štiavničkách. Limitári nepribudli, čo sa však zintenzívnilo, bola bezradnosť nad nečakanou situáciou a početným lazaretom.

S viacerými olympionikmi nemôžu rátať

Šéftréner slovenskej atletiky Martin Pupiš argumentuje a trpezlivo zvažuje, s kým už rátať na tohtoročný vrchol nemôže. Pri plnení nominačných kritérií sa medzi kandidátmi spomínali dvadsiati, momentálne sa ale počet rapídne skresal.

"Vlani sme mali v Riu de Janeiro šestnástich olympionikov a z nich už nemôžeme rátať s viacerými," zhrnul počty Martin Pupiš.

"Vieme, že chodec Anton Kučmín ukončil kariéru, rovnako ako predtým Martin Tišťan. Chodkyňa Mária Gáliková je na materskej. Zranená je bežkyňa Lucia Hrivnák Klocová, s ktorou naisto nemôžeme rátať," pokračuje Pupiš.

"Nejasný je stav u chodca Mateja Tótha. Po zranení sa márne pokúša vrátiť späť kladivárka Martina Hrašnová a zdá sa - podľa jej vyjadrenia -, že už úsilie v tejto sezóne vzdala. Nuž a ďalší sú na prekážkovej štvrtke Martin Kučera a takisto vytrvalkyňa Katarína Berešová," vypočítaval šéftréner slovenskej atletiky.

Nešpecifikované problémy

Limitárov narátal Martin Pupiš okrem neistého Mateja Tótha len troch. "Chodci Czaková, Majdán a kladivár Lomnický. To je všetko," prezradil.

"Máme však kandidátov - sestry Velďákové, kladivárky Lomnickú s Kaňuchovou, Repčíka. Cez ranking by sa mohol kvalifikovať výškar Matúš Bubeník, ktorý sa tiež dosť dlho trápil už počas halovej sezóny," vysvetlil Martin Pupiš.

Osem atlétov, ktorí nám vypadli, koncentrovali všetku energiu do olympijskej sezóny a až neskôr si museli liečiť zranenia. Zanedbávali ich rok či dva s cieľom, len aby sa dostali na olympiádu a uspeli. Úbytok reprezentantov je prirodzený jav, no predsa len polovica je veľa.


Martin Pupiš, šéftréner slovenských atlétov

"Škoda, že ďalší výškar Lukáš Beer má natrhnutý stehenný sval a už do úvahy neprichádza. Rátam s tým, že cez tabuľky sa takmer s istotou do Londýna dostanú šprintér Ján Volko a sedembojárka Lucia Slaničková."

Druh zranení nie vždy možno presne popísať. "To sú tie paradoxy. Matej Tóth i Lucia Hrivnák Klocová nemajú vyšpecifikované problémy, len vieme, že ich majú na tréningu a budú sa dlhšie zisťovať. Martin Kučera so zranením chodidla bojuje ešte z halovej sezóny, Hrašnovú obmedzuje operované koleno. Berešovej operovali dvakrát pätu a nemôže plnohodnotne trénovať."

Možno ich nebude ani osem

Martina Pupiša prekvapilo aj ukončenie kariéry chodca Antona Kučmína.

"Je mi to ľúto hlavne preto, že som ho považoval za adepta na dobrý výsledok teraz v Londýne. Bohužiaľ, život prináša aj nečakané rozhodnutia. Neustále zápasil s rovnakým zranením a skončil z vlastnej vôle. Už dlhšie sa trápil, pretože ho vždy v úsilí zranený sval zastavil," prezradil šéftréner slovenských atlétov Pupiš.

"Ak by som to zhrnul, tých osem atlétov, ktorí nám vypadli, koncentrovali všetku energiu do olympijskej sezóny a až neskôr si museli liečiť zranenia. Zanedbávali ich rok či dva s cieľom, len aby sa dostali na olympiádu a uspeli. Úbytok reprezentantov je prirodzený jav, no predsa len polovica je veľa," dodal Martin Pupiš.

Šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš.
Šéftréner Slovenského atletického zväzu Martin Pupiš. (Autor: TASR)

Z nominovaných na MS v Londýne vyvoláva obavy aj chodec Dušan Majdán.

"Dúfam, že sa optimálne nastaví a dožije vo vrcholovej atletike celý olympijský cyklus," zaželal si Martin Pupiš. "Prežíva niečo podobné ako Kučmín, akoby sa u neho vytrácalo nasadenie a ambície sa zoslabujú."

"Ak teda naozaj preosejeme všetkých, veľa nám nezostáva. A sme dosť závislí od sestier Velďákových i Repčíka, aby v nominácii nechýbali," priznal.

"Vznikla oprávnená obava, či sa nám podarí na Londýn naplniť aspoň polovicu z olympiády v Riu, teda osem. Ak to bude šesť, budem veľmi sklamaný."

Nádejne sa prejavuje kategória do 23 rokov

Ako povedal Martin Pupiš, ešte pred dvoma mesiacmi si hovoril, že sa možno naskladá aj viac ako šestnásť atlétov. "Žiaľ, realita je iná," hovorí.

16

atlétov reprezentovalo Slovensko na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Teraz hrozí, že na svetový šampionát do Londýna nepocestuje ani polovica z tohto počtu.

"Jediné, čo ma teší, že v tomto olympijskom cykle sa nám nádejne prejavuje kategória do 23 rokov. Šport sa rozvíja vo vlnách, je to normálne, zažili sme lepšie i horšie časy a pre staršiu generáciu vlaňajšia olympiáda v Riu predstavovala vrchol kariéry."

Majstrovstvá sveta v Londýne podľa všetkého nebudú o veľkých výsledkoch a každé jedno finále vyvolá veľkú spokojnosť.

Martin Pupiš spomenul hlavne dvoch. "Pri tejto situácii by mal finálovo vyniknú - a možno aj medailovo - Marcel Lomnický. Aj o neho som sa ešte do minulého týždňa obával, no už mu to začína lietať. Matúša Bubeníka vedia veľmi motivovať veľké šampionáty a keď sa optimálne nastaví, môže skončiť do osmičky. To isté platí o sestrách Velďákových, len sa treba do Londýna kvalifikovať."

Majstrovstvá Slovenska v atletike - 1. júl.

Majstrovstvá Slovenska v atletike - 2. júl.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»V slovenskej atletike panuje pred šampionátom skepsa, mnohých brzdia zranenia