V NHL bodovali štyria Slováci, Hossa dal gól a na dva prihral

Ryan Clowe zo San Jose Sharks v tvrdom súboji s hráčom Detroitu Red Wings Niklasom Kronwallo, (v bielom).
Ryan Clowe zo San Jose Sharks v tvrdom súboji s hráčom Detroitu Red Wings Niklasom Kronwallo, (v bielom). (Autor: ap)
TASR|18. jan 2009 o 07:30

V jedenástich zápasoch zámorskej NHL v noci na nedeľu sa do štastistík zapísali aj Zedník, Chára a Meszároš.

New York. V sobotňajších zápasov zámorskej hokejovej NHL sa zo Slovákov najviac darilo útočníkovi Detroitu Mariánovi Hossovi, ktorý v zápase na ľade San Jose strelil gól a pridal aj dve asistencie.

Hossove tri body Detroitu na výhru nestačili

Ani to však "červeným krídlam" nepomohlo, prehrali 5:6. Tridsaťročný Hossa sa v kanadskom bodovaní vyšplhal na métu 45 bodov za 22 gólov a 23 prihrávok na gól. Strelecky úspešný bol v sobotu aj Richard Zedník z Floridy, ktorého šiesty gól v sezóne pomohol k víťazstvu "panterov" v Tampe 4:3. Po jednej asistencii si na svoje konto pripísali v sobotňajších dueloch obrancovia Zdeno Chára (Boston) a Andrej Meszároš (Tampa Bay).

V prestížnom súboji dvoch vedúcich tímov Západnej konferencie zvíťazilo San Jose nad Detroitom 6:5. V troch tohtosezónnych súbojoch týchto dvoch súperov mali dvakrát navrch "žraloci", ktorí sú momentálne bodovo najlepším mužstvom celej profiligy. Boston totiž nestačil na Washington a v hlavnom meste USA prehral najtesnejším rozdielom 1:2. V drese "červených krídel" sa predstavila dvojica slovenských útočníkov, Tomáš Kopecký a Marián Hossa.

Tridsaťročný rodák zo Starej Ľubovne Hossa mal prsty v troch góloch, niekoľkonásobný najlepší slovenský hokejista strelil už svoj 22. gól v sezóne a pripísal si tiež dve asistencie. Hossa sa z gólu radoval v 22. min, keď v presilovej hre strelou "švihom" z ľavého kruhu prekonal domáceho gólmana. "Bolo to vynikajúce stretnutie. Veľa gólov, veľa súbojov - zápas mal všetko, čo má mať. Nikto nechcel, aby sme dostali päť gólov. V súboji takýchto dvoch mužstiev však puk lieta hore-dole," skonštatoval obranca "žralokov" a člen výberu Západnej konferencie tohtoročného zápasu hviezd NHL Dan Boyle.

Ani jedna asistencia slovenského kapitána Bostonu Zdena Chára nestačila "medveďom" k zisku čo i len jediného bodu v priamom súboji dvoch divíznych lídrov Východnej konferencie. Vedúce mužstvo Juhovýchodnej divízie Washington napokon zvíťazilo 2:1 a pretrhlo 7-zápasovú víťaznú šnúru Bruins na súperových klziskách. Boston išiel do vedenia v 22. min, keď sa gólom v presilovke prezentoval kanonier tímu Marc Savard.

Chára asistoval, Bruins prehrali

Slovenský "obor" Chára, ktorý na ľade strávil takmer polovicu stretnutia, pomohol vyšachovať obranu domácich a kanonier Bruins dopravil vyrazený puk za chrbát gólmana Capitals Joseho Theodora. Na trestnej lavici v tom čase sedel ďalší slovenský zástupca v dueli, domáci obranca Milan Jurčina. Už o 70 sekúnd však bolo vyrovnané, rovnako v presilovej hre sa tešil Mike Green. O osude stretnutia rozhodol vynikajúcou individuálnou akciou ruský útočník Alexander Siomin. Prvá hviezda súboja najprv vybojovala puk vo vlastnom obrannom pásme, prekorčuľovala obrancu Bruins Marka Stuarta a svoje sólo cez celé ihrisko zakončila exportnou strelou až do bránky Tima Thomasa.

"Bolo to stretnutie s nádychom playoff," skonštatoval tréner Washingtonu Bruce Boudreau. Súhlasil s ním aj gólman Capitals Jose Theodore, ktorý zneškodnil 23 striel súpera: "Myslím si, že sa bojovalo, ako by to bolo stretnutie playoff."

Zdeník dal gól, Florida porazila v derby Tampu

V súboji dvoch floridských mužstiev Juhovýchodnej divízie si ďalšie dva body vybojovali hráči Florida Panthers, ktorí zdolali Tampu Bay najtesnejším rozdielom 4:3. V stretnutí sa bodovo presadili obaja slovenskí zástupcovia - obranca domácich Andrej Meszároš si počas svojho takmer 27-minútového pobytu na ľade pripísal jeden bod za asistenciu, Richard Zedník dopomohol k víťazstvu svojho tímu jedným gólom.

Pre 33-ročného Banskobystričana to bol šiesty tohtosezónny presný zásah a znamenal vyrovnanie na 3:3. Gól bol pre pravého krídelníka odmenou za jeho aktivitu v trme-vrme pred domácim gólmanom Mikom Smithom. "Panteri" zvíťazili v 5 z posledných 7 stretnutí a posunuli sa na postupové ôsme miesto tabuľky Východnej konferencie. "Je to pre nás ako výstup na horu," uviedol po stretnutí tréner Floridy Peter DeBoer a dodal: "Nebolo to tak dávno, čo sme boli na 29. alebo 30. mieste v hodnotení celej súťaže. Čaká nás však ešte dlhá cesta."

Slovenský gólman Montrealu Jaroslav Halák dopomohol svojím výkonom k víťazstvu svojho mužstva v kanadskom derby nad Ottawou (4:5 po samost. nájazdoch). Dvadsaťtriročný Bratislavčan vychytal 23 pokusov tímu z kanadskej metropoly, a potom ho domáci hokejisti neprekonali v dvoch samostatných nájazdoch.

Keďže Alexej Kovaľov a Maxim Lapierre sa pri svojich pokusoch nemýlili, najúspešnejší klub histórie NHL si na svoje konto pripísal už 27. víťazstvo v aktuálnej sezóne zámorskej súťaže. "Prezentuje sa vynikajúcimi zákrokmi práve vtedy, keď to potrebujeme. Vyhráva zápasy a to je tou najdôležitejšou vecou," pochválil svojho slovenského zverenca lodivod Canadiens Guy Carbonneau.

Caroline sa nedarí

Buffalo na domácom ľade štadióna HSBC Aréna zvíťazilo nad Carolinou 3:1 a uštedrilo jej už 5. prehru v rade. Sabres však za víťazstvo zaplatili daň v podobe zranenia fínskeho obrancu Teppa Numminena. Už 40-ročného veterána totiž v druhej tretine zasiahla pri jeho obrannom zákroku strela jedného z útočníkov Hurricanes. Numminen odohral ďalších osem striedaní, do záverečnej časti hry však už nenastúpil.

"Bude nám chýbať nejaký čas. V nedeľu sa dozvieme, ako dlho," poznamenal kouč "šablí" Lindy Ruff. Jeho zverenci ťahajú proti Caroline na domácom ľade 5-zápasovú víťaznú šnúru a naposledy s týmto súperom prehrali pred zrakmi vlastných divákov v marci 2006. Pre "železného muža" hosťujúceho tímu Erica Staala znamenal tento duel už 300. stretnutie v základnej časti profiligy bez prerušenia.

V newyorskom derby sa na Long Islande stretli domáci "ostrovania" s hráčmi New Jersey. Po stretnutí mali viac dôvod na radosť hosťujúci "diabli", ktorí zvíťazili 3:1. Devils vyhrali už svoj tretí zápas v rade, Islanders sa naopak z víťazstva netešili v posledných 7 dueloch. "Dve tretiny sme prakticky nehrali a to hovorí o všetkom," nahnevane zhodnotil stretnutie kouč domáceho výberu Scott Gordon.

Až sedem hráčov Atlanty sa gólovo presadilo v Nashville a domácim uštedrili zahanbujúcu prehru 2:7. "Predátorom" nepomohol ani návrat dvoch najväčších hviezd, kapitán Jason Arnott a obranca Shea Weber sa po zranení znovu objavili v zostave Predators. "Bolo to trápne. Príde sa na nás pozrieť vypredané hľadisko a my sa im ukážeme takto. Som naozaj prekvapený, že po druhej tretine ľudia neodišli," smutne povedal po stretnutí navrátilec Arnott.

Už svoj štvrtý tohtosezónny shutout si v stretnutí proti Minnesote pripísal gólman Anaheimu Jonas Hiller. Aj vďaka jeho výkonu a dvom gólom Coreyho Perryho zvíťazili "káčeri" 3:0. "Každý hráč vedel, že musíme zabojovať a vytvárať si dostatok gólových príležitostí," skonštatoval 26-ročný švajčiarsky brankár Hiller.

výsledky:

Dallas - Los Angeles 3:2 sn (0:0, 0:0, 2:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 52. Lehtinen (Ribeiro, Robidas), 59. Ribeiro (Sydor, Lehtinen), rozhodujúci samost. nájazd premenil Ribeiro - 47. Dustin Brown (Calder, O'Donnell), 60. Frolov (Kopitar, Dustin Brown). Vylúčení: 5:4, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:22, brankári: Turco - Ersberg. Diváci: 18 532.

Buffalo - Carolina 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Góly: 8. Connolly (Lydman, Vanek), 17. Numminen (Pominville, D. Roy), 37. Connolly (Vanek) - 41. R. Whitney (Cullen, S. Walker). Vylúčení: 5:2, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 26:37, brankári: R. Miller - C. Ward. Diváci: 18 690.

Calgary - Phoenix 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)

Góly: 35. Cammalleri (Lombardi, Aucoin), 44. Lombardi (Iginla, Pardy), 49. Cammalleri (Phaneuf, Iginla) - 9. Hale (Boedker, Hanzal), 23. Mueller (Hanzal, Z. Michálek), 38. O. Jokinen (Mueller), 47. Boedker (Klee). Vylúčení: 2:2, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:26, brankári: Kiprusoff - Bryzgalov. Diváci: 19 289.

Minnesota - Anaheim 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 29. Perry (Ebbett, B. Morrison), 47. B. Ryan (Montador, R. Niedermayer), 60. Perry (Getzlaf, D. Miller). Vylúčení: 1:4 na 2 min, navyše: Nolan - Montador obaja na 5 min za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:34, brankári: Bäckström - Hiller. Diváci: 18 568.

Nashville - Atlanta 2:7 (0:4, 1:1, 1:2)

Góly: 25. Tootoo (Arnott, Erat), 58. Weber (Arnott, Sullivan) - 3. Perrin, 7. C. Armstrong (Bogosian, Peverley), 11. Kovaľčuk (Peverley), 19. B. Little (T. White, Viačeslav Kozlov), 23. M. Schneider (Enström, Kovaľčuk), 42. Bogosian (Christensen, Reasoner), 52. J. Slater (Peverley). Vylúčení: 2:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 33:32, brankári: Ellis (11. Rinne) - K. Lehtonen. Diváci: 17 113.

NY Islanders - New Jersey 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Góly: 51. Comeau (Martínek, Comrie) - 7. Zajac (Parise), 21. Parise (Langenbrunner, Eliáš), 25. Clarkson (Madden, Rolston). Vylúčení: 1:2 na 2 min, navyše: Jackman - Salvador obaja na 5 min za bitku, presilovky a oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 33:36, brankári: Danis - Clemmensen. Diváci: 16 234.

Ottawa - Montreal 4:5 sn (1:2, 0:1, 3:1 - 0:0, 0:1) - brankár Jaroslav Halák (Montreal) z 27 striel zneškodnil 23

Góly: 12. Ch. Kelly (J. Ruutu, Winchester), 46. Heatley (B. Lee), 52. Heatley (Spezza, Alfredsson), 59. M. Fisher (Neil) - 8. Kovaľov (Markov, Lang), 14. A. Kosticyn

St. Louis - Chicago 1:2 pp (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)

Góly: 44. Backes (Berglund, Colaiacov) - 13. Brouwer (Barker, Byfuglien), 62. Havlát (Seabrook, Bolland). Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: McKee, Janssen - Sharp, Eager všetci na 5 min za bitku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:21, brankári: Legace - Huet. Diváci: 19 250.

Tampa Bay - Florida 3:4 (3:1, 0:3, 0:0)

Góly: 5. Lecavalier (Smaby, Prospal), 14. Prospal (St. Louis, Lecavalier), 19. Malone (St. Louis, MESZÁROŠ) - 18. G. Campbell (Peltonen, Dvořák), 27. Stillman (Horton, Bouwmeester), 51. ZEDNÍK (D. Booth, Horton), 60. Bouwmeester (Stillman, Horton). Vylúčení: 2:4, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:21, brankári: M. Smith - Anderson (21. Vokoun). Diváci: 17 217.

Washington - Boston 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Góly: 23. Mike Green (Nylander, Laich), 52. Siomin - 22. Savard (Kobasew, CHÁRA). Vylúčení: 4:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:24, brankári: Theodore - T. Thomas. Diváci: 18 277.

San Jose - Detroit 6:5 (2:1, 2:3, 2:1)

Góly: 3. D. Boyle (Clowe, D. Murray), 8. Pavelski (M. Michálek, D. Murray, Douglas), 28. Ehrhoff (M. Michálek, Clowe), 39. Cheechoo (Clowe, Vlasic), 51. M. Michálek (D. Boyle, Ehrhoff), 54. Marleau (Clowe, Vlasic) - 5. Filppula (Hudler, Kronwall), 22. MARIÁN HOSSA (Daciuk, Rafalski), 25. Franzén (Daciuk, Holmström), 36. Zetterberg (Cleary, MARIÁN HOSSA), 59. Rafalski (Zetterberg, MARIÁN HOSSA). Vylúčení: 6:6, presilovky 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 41:34, brankári: Nabokov - Osgood. Diváci: 17 496.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL bodovali štyria Slováci, Hossa dal gól a na dva prihral