V Andorre futbal neláka

Štadiónik v Andorra la Vella.
Štadiónik v Andorra la Vella. (Autor: WIKIPEDIA)
Pavol Spál|26. mar 2011 o 15:39

Nou Camp to rozhodne nie je, ale na to sa nemôžeme vyhovárať, tvrdí Jendrišek.

Slovenskí futbalisti si zahrajú kvalifikáciu o postup na európsky šampionát na štadióne, na ktorý sa vojde sotva tisícka fanúšikov.

ANDORRA LA VELLA. Na drobnom štadióne v nadmorskej výške 1027 metrov medzi pyrenejskými kopcami, na ktorých sa ešte stále drží sneh, čaká dnes (o 20.00, Digi Sport, Trojka) slovenský národný tím kvalifikačný zápas o majstrovstvá Európy. Vyzve ich futbalový trpaslík – Andorra.

Štadión v hlavnom meste Andorra la Vella vôbec nebudí dojem, že sa na ňom môže hrať kvalifikácia o dôležité body. Jedna hlavná tribúna je na pozdĺžnej strane, ďalšia, ale výrazne menšia stojí za bránkou. A to je všetko.
Oproti je iba kamenný múr, na ktorom visí maličká svetelná tabuľa a reklamy. S troškou fantázie nájdete podobné štadióny v druhej či tretej slovenskej lige.

Prázdne tribúny

Na štadión s názvom Estadi Comunal sa nedávno sťažovali aj Rusi. Ich kouč Holanďan Advocaat navrhol, aby sa zápasy andorrského tímu hrali radšej v Barcelone, čo sa kedysi podarilo jeho krajanom. Holanďania však presvedčili skôr argumentom, že ich dve či tri tisícky fanúšikov, ktoré ich pravidelne sprevádzajú, by sa na andorrský štadión rozhodne nezmestili.

Kapacita Estadi Comunal je okolo tisícky, ale na tunajšie pomery absolútne stačí. Na jeseň tu hrali kvalifikáciu Macedónci i Rusi a tribúny boli prázdne.

Ani dnešný zápas nebude vypredaný a Slováci azda budú mať v hľadisku i prevahu. „V Andorre je futbal až tretím najpopulárnejším športom. Ľudia skôr uprednostňujú ragby a lyžovanie," prezradil chlapík, ktorý sa stará o trávnik.

I preto vyzerá ragbyový štadión, ktorý je kúsok vedľa, rozhodne útulnejšie. Ani hracia plocha príliš nepripomína trávnik, na ktorom by sa malo bojovať o majstrovstvá Európy. Pred zápasom bola v plocha vo veľmi zlom stave.

„Zaiste to nie je barcelonský Nou Camp, ale nemôžeme sa na to vyhovárať. Veď sa pozrime na trávniky u nás. Bude to niečo podobné," vravel slovenský krídelník Erik Jendrišek.

Očakáva sa ťažká bitka na mäkkom a vyšliapanom trávniku, kde bude lopta odskakovať. Slováci pôsobiaci v solídnych európskych ligách si od hrboľov odvykli.

„Budeme mať o jedného súpera navyše. A ten bude azda najťažší. Terén. Ten je síce rovnaký pre oboch, ale asi viac bude vyhovovať Andorrčanom. Nemusia tvoriť," tvrdil najlepší strelec v dejinách slovenskej reprezentácie Róbert Vittek.

„Je to tak. Trávnik je v katastrofálnom stave a práve to je pre nás najväčšia výhoda. Žiaľ, naša vláda futbal príliš nepodporuje. Nečudo, že to tak potom vyzerá," priznal so siedmimi gólmi Ildefons Lima, azda najlepší futbalista v dejinách Andorry.

Turistické stredisko

Na čele krajiny, ktorá dnes privíta Slovákov, stoja biskup z katalánskeho mestečka La Seu d' Urgell a francúzsky prezident. Úradnou rečou je katalánčina.

Andorra (70-­tisíc obyvateľov) žije z nákupného a lyžiarskeho turizmu. Lacné cigarety a alkohol, ktorými je známa, lákajú ľudí zo širokého okolia. Nie je tu daň z pridanej hodnoty.

Dejisko zápasu Andorra la Vella (žije v nej 25-tisíc ľudí), najvyššie položená metropola Európy, vás očarí i avantgardnou architektúrou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V Andorre futbal neláka