Turné štyroch mostíkov nemá favorita

(Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|28. dec 2012 o 22:41

Opatrné tipy na víťaza Turné štyroch mostíkov: Rakúšan alebo Nemec. Ale ktorý?

BRATISLAVA. Vo Svetovom pohári novej sezóny vedie o 19 bodov Rakúšan Gregor Schlierenzauer pred Nemcom Severinom Freundom.

V súťaži družstiev má tím lídra celkového poradia náskok pred Nemeckom 18 bodov. V podstate remíza, futbalovou rečou, Rakúšania majú o čosi lepšie skóre.

Skokanský grand slam

Hneď úvodné preteky Turné štyroch mostíkov v nedeľu v nemeckom Oberstdorfe môžu začať všetko meniť. Nemci čakajú na celkový triumf desať rokov (naposledy v roku 2002 Sven Hannawald), Rakúšania vyhrali v posledných štyroch ročníkoch (vlani Schlierenzauer).

Turné znamená pre skokanský lyžiarsky svet to, čo pre tenistov grand slam. Triumf má minimálne rovnaký lesk ako celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Obhajca titulu Schlierenzauer povedal: „V uplynulej sezóne sa mi splnil detský sen, prvýkrát som vyhral Turné. Obhajoba by bola úžasným úspechom.“

V 61-ročnej ročnej histórii podujatia vyhrali dokonca trikrát po sebe Nór Wirkola (1966-1969), Nemec Weissflog (1983 - 1985). Dvojnásobných víťazov v rade je o čosi viac.

Posledným obhajcom je však Fín Ahonen (2004, v roku 2005 sa delil o prvenstvo s Čechom Jandom).

Najviac tipov na obhajcu

Na internetovej stránke vierschanzentournee. com odhadujú odborníci z Rakúska, Nemecka, Nórska, Česka a Slovenska šance. Opatrne favorizujú Schlierenzauera. Rakúšan už Turné vyhral.

Ešte nikdy nebol v takej dobrej forme na začiatku sezóny. Vyriešil si problémy s kombinézou. Hlasy proti sa týkajú jeho „schopnosti“ občas dokonale pokaziť preteky.

V tejto sezóne zhorel na predolympijskej súťaži v Soči. Bol dvadsiaty piaty. Na štyroch mostíkoch takéto zaváhanie znamená koniec. Víťaza určia dĺžky všetkých ôsmich skokov.

Dôležitá je vyrovnanosť. Dvojkou je podľa odborníkov ďalší Rakúšan Andreas Kofler. Je v top forme. Výsledky z posledných štyroch súťaží sú: tretie miesto, dve víťazstvá, druhá priečka.

Problémy mal v Lillehammeri (ako Schlierenzauer v Soči), ale to bolo na začiatku sezóny. Pre Nemca Freunda, zatiaľ druhého vo Svetovom pohári, hovorí vyrovnanosť.

Bez Slováka

Medzi favoritmi sa ešte objavujú mená nemeckého mladíka, ktorý „nemá čo stratiť“ - Wellingera, nenápadného obhajcu prvenstva vo Svetovom pohári.

V prognóze sa objavuje meno „muža pevných nervov“ Nóra Bardala i „najväčšieho objavu sezóny popri Wellingerovi“ Slovinca Hvalu.

Nechýbajú tiež tipy na hviezdy posledných sezón Švajčiara Ammannna a Rakúšanov Morgensterna a Loitzla. Slovensko opäť nebude mať na nemeckých a rakúskych mostíkoch zastúpenie.

Tomáš Zmoray si počas letnej prípravy vážne zranil kolenné väzy. Premiérovo sa predstaví až začiatkom januára vo Wisle.

Po súťaži v rodisku slávneho Adama Malysza absolvuje kvalifikáciu na podujatia v Zakopanom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Turné štyroch mostíkov nemá favorita