Tréner Weiss: Zhoďme ružové okuliare

(Autor: SITA)
Peter Fukatsch|6. jún 2011 o 00:00

Slovensko má stále reálnu šancu postúpiť na futbalové EURO 2012 priamo, bez baráže. Proti Andorre (1:0) získalo tri body. Po najslabšom výkone na domácom ihrisku pod Weissovým vedením.

BRATISLAVA. Začiatok nenaznačoval slovenské futbalové utrpenie na bratislavských Pasienkoch. Domáci hráči sa pustili do súpera s jedinou taktikou, ktorá platí na zopár tímov z kontinentálneho amatérskeho suterénu - pohyb, tlak, centre, prieniky.

Proti húževnatým Andorrčanom sa čisté šance po rýchlych kombináciách vypracujú ťažko, všade vedia strčiť nohu, narobia však vo vlastnej šestnástke veľa chýb.

Najmä pohyblivý Šebo mohol v prvej štvrťhodine dať dva góly. „V Slovane triafa do bránky v takýchto situáciách so zaviazanými očami,“ karhal ho na tlačovej besede tréner Vladimír Weiss.

weiss_res.jpg

Foto - TASR

Pochválil len Karhana

Na útočníka bol tvrdý, aj sa priznal, že naňho nakričal. Narátal mu šesť šancí, čo v rozrušení po stretnutí azda trochu prehnal, ale hetrik si Šebo isto pripísať mohol.

Za 15 minút malo byť všetko vybavené, Slovensko si mohlo pohodlne dokráčať k trom bodom so zlepšeným skóre trebárs výsledkom 5:0. Takto ho má úbohé - 6:4. V šiestich zápasoch dalo po jednom góle, vždy to bol iný strelec.

Weiss pochválil jediného svojho zverenca, onedlho 35-ročného Miroslava Karhana. „Všetci videli, že to je pán futbalista. Som sklamaný z prístupu hráčov k šanciam. V takýchto zápasoch musíme zvíťaziť 5:0 a napokon rozhodne stopér,“ hodnotil.

Slováci po úvode začali strácať pôdu pod nohami. Systém sa rozpadol na zhluk nepresných prihrávok. Kazili aj najjednoduchšie. Hráči museli o ne znovu bojovať, krkolomne ich spracovávali. Nakopávané lopty stratili zmysel, lebo Slováci chodili do súbojov formálne.

Nevedeli obísť protihráča

„Ak už proti Andorre nie sú naši futbalisti schopní obísť aspoň jedného protihráča, tak už neviem proti komu. Na tejto elementárnej zručnosti zvládnuť hru jedného proti jednému stroskotala naša koncepcia. Obetavá obrana Andorrčanov je nepríjemná. To je však i pre iné krajiny, ktoré im naložia päť,“ kritizoval Weiss ďalej.

Stredová formácia postupom času akoby nebola. Podľa talianskych médií hviezda Serie A Marek Hamšík tiež neobišiel žiadneho protihráča, Kucka hral hrozne, Jež sa veľmi dlho hľadal.

Obrancovia, okrem Karhana, nemali prehľad. Prvý polčas (0:0) vyznel ako stopercentný slovenský chaos.

Celú tlačovku rozrušený slovenský kouč sa pustil do širších súvislostí.

„Mnohí v nás vidia pomaly budúcich majstrov sveta. Zhoďme tieto ružové okuliare. Pravda je taká, že nemáme ani priemernú infraštruktúru. Chceme sa porovnávať s Ruskom a Írskom. Tí sú s vybavením a množstvom štadiónov niekde úplne inde ako my. Musíme sa vrátiť tam, kde sme boli v minulej kvalifikácii (pred MS v Južnej Afrike) pred zápasom v Poľsku. Vtedy sme začali každý od seba a išli za cieľom skromne.“

Weiss sa náznakom pustil aj do médií, tentoraz zmysluplne. „Stačí, ak niekto dá gól a už sa o ňom píše ako o veľkej hviezde. To nie je dobré. A to opäť zdôrazňujem, že ja na svojich chlapcov nedám dopustiť.“

Radosť iba z troch bodov

Slováci mali radosť len z troch bodov, ktoré ich držia vo vyrovnanej trojici na čele skupiny.„S takýmto výkonom s Rusmi, Írmi ani s Arménmi nemáme šancu,“ povedal.

„Ak chceme postúpiť, musíme podľa mojej matematiky získať minimálne deväť bodov, ale ani to nemusí stačiť.“ Slovensko hrá okrem súperov, ktorých spomenul Weiss, ešte v Macedónsku.

Prehry Andorry vonku

Posledných desať výsledkov Andorry na ihriskách súperov v kvalifikačných dueloch: Slovensko 0:1, Írsko 1:3, Arménsko 0:4, Ukrajina 0:5, Anglicko 0:6, Bielorusko 0:5, Chorvátsko 0:4, Kazachstan 0:3, Macedónsko 0:3, Estónsko 1:2.

karhan_res.jpg

Karhanov gól nás zachránil pred blamážou

Jeho povolanie do národného tímu vyvolalo polemiku. Miroslav Karhan neodohral pol roka súťažný zápas. Nebyť však jeho gólu, Slováci outsidera z Andorry nezdolajú.

BRATISLAVA. Tréner Vladimír Weiss nasadil proti Andorre štyroch útočníkov. Lopta im odskakovala, chýbal pokoj, mierili mizerne.

Povinnosť dať gól proti slabému súperovi z Andorry nesplnil ani jeden z nich.

Slovákov od hanby vykúpil gól stopéra - Miroslava Karhana. Hráča na poste, od ktorého sa to očakáva najmenej.

„Za normálnych okolností by som nemal vpredu čo robiť. Súper však nevysúval vpredu žiadneho hráča, a tak som sa tam vysunul. Lopta sa ku mne dostala náhodou,“ opisoval Karhan svoj štrnásty reprezentačný gól. Trnavský odchovanec sa za národný tím presadil prvýkrát od októbra 2008.

„Máme tri body, to je asi všetko z tohto zápasu. Pánboh zaplať, že sme vyhrali. Ak by to nevyšlo, bola by to naozaj veľká blamáž. Šancí bolo, škoda, že sme si nezlepšili skóre. Keď však nevyužijete príležitosti, tŕpnete až do poslednej sekundy,“ vravel tridsaťštyriročný Karhan, suverénne najskúsenejší hráč, ktorý odohral za národný tím už stotretí zápas.

Karhan mal v bundesligovom Mainze rozpornú sezónu. V úvode hrával stabilne, no v závere roka sa stal pre klub nadbytočným hráčom. Od decembra minulého roka neodohral súťažný zápas. Do toho prišlo zranenie. Jeho nominácia proti Andorre vyvolala pochybnosti, či má ešte reprezentácii čo dať. Tréner Weiss Karhana nasadil do stredu obrany namiesto zraneného Martina Škrtela.

„Na stopérskom poste som sa cítil dobre, v podstate som nemal čo riešiť,“ opisoval svoju rolu Karhan, zväčša hrávajúci na poste defenzívneho záložníka.

Karhan priznal, že cez prestávku bolo v kabíne oveľa rušnejšie ako zvyčajne.

„Tréner bol jedovatejší, ako býva. Bolo to veselé. Nič sa nemení. Kvalifikácia sa rozhodne na jeseň, v poslednom kole.“

Pavol Spál

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Tréner Weiss: Zhoďme ružové okuliare