Tréner Vajda hľadá s Djokovičom cestu na tenisový vrchol

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: TASR/AP)
Sportnet|25. jan 2010 o 21:30

Marián Vajda nepochybuje, že srbský tenista Djokovič bude svetovou jednotkou.

BRATISLAVA. Tenisový tréner Marián Vajda strávil začiatok nového roka s manželkou Ingridou na snehu vo Vysokých Tatrách, zapáčila sa mu zjazdovka zo Soliska. „Už si ani nepamätám, kedy som si naposledy takto zalyžoval, oddýchol. V tomto čase som zvykol byť pri kurtoch v teplej Austrálii," vravel 44-ročný Vajda.

Tohto roku sa so svetovou trojkou, Novakom Djokovičom, dohodol na experimente. Srbský tenista bude mať dvoch trénerov. Na Australian Open ho sprevádza Američan Todd Martin, kým Marián Vajda má v tomto termíne voľno.

Dvaja tréneri, jeden cieľ

„Nole, ako prezývame Novaka, je veľmi ambiciózny. Chce byť svetovou jednotkou.," vysvetľoval Vajda nezvyčajnú situáciu s dvoma trénermi. „Tri roky je na treťom mieste, a tak hľadáme cestu, ako sa dostať na vrchol."

Djokovičov izraelský manažér Amit Naor prišiel s myšlienkou druhého trénera, vytypoval si bývalú svetovú štvorku Todda Martina.

„Nebránim sa novým prístupom, ak pomôžu Djokovičovi," tvrdil včera Vajda. V noci doma sledoval v televízii Novakov osemfinálový zápas s Poliakom Kubotom, hneď po ňom si písali cez internet. „Manželka vraví, že pri televíznej obrazovke prežívam zápasy intenzívnejšie, ako keby som bol v hľadisku. Potom som hovoril s Toddom Martinom, sme v pravidelnom kontakte. Obaja sme rovnocenní tréneri Djokoviča, s Novakom máme jeden cieľ."

Čas na dcéry

Vajda si včera nervózne obhrýzal nechty v Národnom tenisovom centre, keď sledoval turnajové zápasy svojej mladšej dcéry Natálie.

„Má povahu po mne a tenisové srdce. Ak nepoľaví v príprave, raz by z nej niečo mohlo byť," povedal pyšný otec o 14-ročnej talentovanej hráčke. Trénuje ju bývalá tenistka Radka Zrubáková. „Konečne mám viac času aj na moje dievčatá. Natáliu som videl už na dvoch turnajoch. Staršia Nikola chce skĺbiť tenisovú kariéru so štúdiom na univerzite."

Marián Vajda netají, že rozdelenie trénerských kompetencií s Toddom Martinom pomôže aj jemu. V uplynulých troch rokoch bol zakaždým 40 týždňov na cestách s Djokovičom. Rodina trpela. Teraz si ju užíva, relaxuje. Po návrate Djokoviča z Austrálie sa vo februári stretnú na turnaji v Rotterdame a zostanú spolu až do Roland Garros.

Vajda čaká rok zmien

Vajda s Martinom si rozdelili trénerské kompetencie pri Djokovičovi v sezóne. Dvadsaťštyri týždňov bude s ním slovenský tréner, zvyšok Američan.

„Dvaja tréneri pri jednom hráčovi je nezvyčajný krok. Verím, že na konci roka si budeme môcť povedať, že sme sa rozhodli dobre," želal si Vajda. Na Wimbledone bude Djokoviča sprevádzať Martin a na US Open obaja tréneri. „Nole už zdolal všetkých hráčov svetovej špičky, má na to, aby sa stal jednotkou. S pomocou Todda Martina by mal zlepšiť svoje výsledky na grandslamových turnajoch, tak, ako to dokážu jeho najväčší konkurenti Federer či Nadal. Nevylučujem, že už v tomto roku môže prísť k preskupeniu poradia vo svetovej elite."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tréner Vajda hľadá s Djokovičom cestu na tenisový vrchol