Na tréningoch sú stabilné, v pretekoch prichádzajú komplikácie a dostávajú sa pod tlak. Prečo?

Mária Remeňová na zemi počas zmiešanej štafety na ME v biatlone.

Na tréningoch sú stabilné, v pretekoch prichádzajú komplikácie a dostávajú sa pod tlak. Prečo?

Mária Remeňová na zemi počas zmiešanej štafety na ME v biatlone. (Autor: Soňa Niková/Slovenský biatlon)
Mária Remeňová na zemi počas zmiešanej štafety na ME v biatlone.
Mária Remeňová na zemi počas zmiešanej štafety na ME v biatlone. (Autor: Soňa Niková/Slovenský biatlon)
Nikola Baďová|20. feb 2024 o 12:45

Anastasia Kuzminová má na tím pozitívny vplyv.

Sestry Remeňové sa stali líderkami slovenského ženského biatlonové tímu v nízkom veku 23 rokov. Na začiatku sezóny síce Zuzana siahala na body v stíhacích pretekoch (44. miesto), ale odvtedy na podobné výsledky nenadviazala ani jedna. 

„Je to pre nás v podstate sklamanie v rámci sezóny, pretože po odchode sestier Fialkových sa stali lídrami ženského tímu. Samozrejme, nevytvárali sme na nich veľký tlak, že musia mať výsledky do napríklad dvadsiateho miesta. 

Cieľ, ktorý mali, do štyridsiateho miesta, bol reálny. Nemyslím si, že zo strany zväzu bol tlak, ktorý by na biatlonistky nejako negatívne vplýval,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár. 

Sklamané odchádzali aj z majstrovstiev sveta v Novom Meste na Morave, kde najlepší výsledok zo sestier zaznamenala Zuzana na 64. mieste v rýchlostných pretekoch. 

„Prevláda vo mne veľké sklamanie. Ani neviem, ako ho ohodnotiť. Naozaj neviem, čo som tu vlastne robila, prečo som takto pretekala a hlavne prečo som takto strieľala,“ uviedla so slzami v očiach Zuzana Remeňová po nevydarených štafetových pretekoch

Prečo biatlonová dvojica stagnuje a nenadviazala na výkony zo začiatku sezóny? Na otázky Sportnetu odpovedal ich tréner PETER KAZÁR. 

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo sa nedarí preniesť úspech z prípravy do pretekov? 
  • Ako si sestry komplikujú pôsobenie na strelnici? 
  • Ako pracujú s tlakom?
  • Z čoho pramení ich neúspech? 
  • Ako v tíme pôsobí Kuzminová? 
  • Ako na nich vplýva zákaz fluórových voskov? 

Ako hodnotíte výkony sestier Remeňových na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave? 

Z pohľadu umiestnení to nebolo optimálne. Z pohľadu výkonov sme tam videli pozitíva. V rýchlostných pretekoch sa to však zle ukazovalo pre technické problémy, ale pocity boli výborné (64. a 68. miesto).

Mária zvládla dobre vytrvalostné preteky, ale žiaľ na streľbe nepodporila dobrý bežecký čas. Takže z toho nebolo dvadsiate miesto, ale až 85. Spravila deväť chýb na strelnici. To je strašne veľa, ale niekedy je to tak. Zuzana nemala vo vytrvalostných pretekoch optimálnu situáciu a odrazilo sa to na bežeckom čase. 

V zmiešaných štafetách nastúpila Mária. Svoj úsek zvládla výborne – veľmi dobrý beh a výborná streľba. V mixe dvojíc šla opäť Mária a Tomáš Sklenárik. Mala opäť dobrý beh. Bežala sama a vedela udržať osemnásty čas, okolo tridsať sekúnd na prvú výmenu. 

Na druhej výmene si udržala tie isté rozostupy, strata bola pätnásť až dvadsať sekúnd na kolo. Chybičku spravila na stojke, kde dlhšie dobíjala. Jeden náboj si vyhodila a tri musela dobíjať. Prejavilo sa to na streleckom čase. Keď to zhrniem, veľmi dobrá práca na trati a dobre zvládnuté tri položky. Na jednej sa zdržala viac, ako mala. 

Zuzana Remeňová počas štafety na MS v biatlone.
Zuzana Remeňová počas štafety na MS v biatlone. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)

Aké ste mali ciele pred šampionátom? 

Z pohľadu umiestnení sme nenaplnili naše očakávania. Môžeme sa hrať na ak by. Kto vie, ako by nám to dopadlo, ak by nám v rýchlostných pretekoch šli lyže. Máme po šampionáte a môžeme zhodnotiť, že umiestnenia a ciele sme nesplnili. 

Musíme si to celé prehodnotiť. Máme pred sebou ešte tretí trimester a štart na troch Svetových pohároch. Mali by sme sa poučiť aj z majstrovstiev Európy a robiť na strelnici to, čo sme sa učili – rýchle a presné streľby a preniesť do na záver sezóny. Teraz sa nám to nepodarilo. 

V letnej príprave ste sa venovali rytmu streľby. 

Prípravu sme si rozdelili inak ako minulé roky. Dievčatá mali streľbu veľmi dobre zvládnutú, ale nezvládli sme prechod do špeciálnych činností. Hlavne na vrcholných podujatiach. Na začiatku sezóny v Östersunde to vyzeralo veľmi dobre a potom si to začali sami komplikovať dlhšími a precíznejšími streľbami. 

Narastal tlak. Presne toto sme mohli vidieť aj v štafetových pretekoch na majstrovstvách sveta pri Zuzke. Nedokázala sa v podobnom vetre, ako mala na nástrele, upokojiť, aby streľbu zvládla. 

Ako výrazný je rozdiel v streľbe na tréningu a v pretekoch? 

Vo väčšine prípadov ukazujú na tréningu lepšiu formu. Zuzka je veľmi stabilná, Majka nemá všetky tréningy úplne stabilné. Celkovo bol trend na meraných tréningoch lepší ako minulý rok. 

Čakali sme zlepšenie aj v pretekoch. Posledné zastávky Svetového pohára však tomu nenasvedčujú. 

Cítia vaše zverenkyne tlak, keď sa stali vo veku 23. rokov líderkami ženského tímu? 

Samozrejme, ony sú však od prírody súťaživé. Keď im niečo nejde, tak s tým prichádza aj nervozita. Teraz sa nám to nabalilo a je toho viac. Musíme sa z toho otriasť, pripraviť sa na ďalší trimester a nadviazať na to, čo sme robili na začiatku sezóny. 

Majú pri sebe mentálneho trénera? 

V minulosti mali. Teraz sa trénujú samé. Športovec by mal mať v seniorskom veku metódy, aby zvládal tieto situácie. Mentálna príprava zohráva veľkú rolu v ich príprave. Musíme to opäť prehodnotiť. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Na tréningoch sú stabilné, v pretekoch prichádzajú komplikácie a dostávajú sa pod tlak. Prečo?