Vybehla na eiffelovku aj najväčšie mrakodrapy sveta. Slovenka je v towerrunningu špička

Kamila Chomaničová sa behu do schodov venuje už takmer 10 rokov.

Vybehla na eiffelovku aj najväčšie mrakodrapy sveta. Slovenka je v towerrunningu špička

Kamila Chomaničová sa behu do schodov venuje už takmer 10 rokov. (Zdroj: Archív K. Chomaničovej, Autor: Archív Kamila Chomaničová)
Kamila Chomaničová sa behu do schodov venuje už takmer 10 rokov.
Kamila Chomaničová sa behu do schodov venuje už takmer 10 rokov. (Zdroj: Archív K. Chomaničovej, Autor: Archív Kamila Chomaničová)
Jana Comová|20. nov 2023 o 16:45

Kamila Chomaničová skončila druhá vo Svetovom pohári.

Bežala po schodoch svetoznámych stavieb ako Empire State Building, Shanghai Tower či Eiffelova veža.

KAMILA CHOMANIČOVÁ ako dieťa hrávala s bratmi futbal, neskôr súťažne okúsila množstvo disciplín. Venovala sa stolnému tenisu, športovému šermu, horskej cyklistike, atletike či tlaku na lavičke. Pohltil ju až towerruning - beh do schodov.

Ročne absolvuje 15 až 20 pretekov. Mnohé z týchto pretekov sú súčasťou Svetového pohára Towerrunning tour. Mladá Slovenska, ktorá pochádza z obce Kolonice v okrese Snina, ho minulý rok vyhrala, v aktuálnej sezóne obsadila druhé miesto.

„Kríza sa dostaví na každých vytrvalostných pretekoch. Vtedy sa prekonávam z psychickej aj fyzickej stránky. V mysli si vravím: O chvíľu je finiš, už len zopár poschodí, máš na viac, makaj," hovorí doktorka farmácie, ktorú však neživí šport, ale práca v Antidopingovej agentúre Slovenskej republiky.

V rozhovore pre Sportnet objasnila, ako sa vypracovala na špičku towerruningu vo svete, kedy počas pretekov zažila najlepšie momenty, no aj to, prečo má niekedy športovec problém poskytnúť vzorku pri dopingovej kontrole.

Športujete odmalička a v minulosti ste sa venovali viacerým disciplínam. Čím vás zaujal práve towerrunning?

Po prvých pretekoch v behu do schodov, keď som prekročila cieľovú čiaru, vravela som si, že schody už nikdy viac… Bolesť nôh bola slovami neopísateľná.

Keď som však zistila, že sa mi podarilo predbehnúť súperky, ktoré boli v klasickom behu rýchlejšie než ja, povedala som si, že práve towerrunning je šport, v ktorom môžem vynikať. 

Ide totiž o komplexný šport, kde je potrebné využiť silu rúk i nôh, rýchlosť, obratnosť aj vytrvalosť.

Ďalšou motiváciou venovať sa towerrunningu bolo pre mňa to, že preteky sa konajú v najznámejších a najvyšších budovách na svete, s čím je spojené cestovanie a spoznávanie nových krajín.

Kamila Chomaničová so Zlatým glóbusom pre celkového víťaza Svetového pohára za rok 2022.
Kamila Chomaničová so Zlatým glóbusom pre celkového víťaza Svetového pohára za rok 2022. (Zdroj: Archív K. Chomaničovej)

Aké pravidlá má tento šport, je potrebné pri behu niečo striktne dodržiavať?

Základné pravidlo je prekonať výškový rozdiel vlastnými silami (behom, krokom, plazením). Ak je k dispozícií zábradlie, je možné ho využiť, odľahčiť si tak nohy a ušetriť cenné sekundy.

Koľko ľudí sa mu na Slovensku venuje?

Preteky v behu do schodov si na Slovensku vyskúšalo už veľa športovcov. Každoročne sa tu koná 7 až 10 pretekov. K najznámejším pretekom na Slovensku možno zaradiť UFO vertical sprint, Beh na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči, či Run up v Banskej Bystrici. Na medzinárodných podujatiach sa pravidelne zúčastňuje asi päť Slovákov. 

V rozhovore sa dočítate:

  • Na akú najvyššiu budovu zatiaľ vybehla?
  • Akú techniku pri behu športovci využívajú?
  • Čo patrí k rizikám towerrunningu?
  • Ako prebiehajú preteky?
  • Aké funkcie zastáva v Antidopingovej agentúre SR?
  • Čo nasleduje, ak sa zistí, že športovec dopoval?

V minulosti dosiahol viacero pekných výsledkov v behu do schodov rodák zo Žiliny Tomáš Čelko. Inšpiroval vás v niečom?

Tomáša som spoznala v roku 2015 na mojich prvých majstrovstvách Slovenska v behu do schodov. Jeho pódiové umiestnenia, napríklad v behu na slávnu Eiffelovu vežu či v ďalších pretekoch Svetového pohára, ma samozrejme inšpirovali.

Bol dôkaz toho, že aj v tomto športe sa na najvyššej úrovni dokážu presadiť aj Slováci. Práve jeho som sa v mojich začiatkoch pýtala na rady ohľadom tréningov. Tomáš je totiž jeden zo zakladateľov Slovenskej asociácie v behu do schodov.

Z čoho pozostáva váš tréning? Koľko poschodí zvyknete zabehnúť v rámci tréningu?

Okrem tréningov na schodoch behávam intervaly na dráhe, snažím sa chodiť raz za týždeň do fitka a do tréningového plánu zaraďujem aj tréningy na bicykli. 

Príprava závisí aj od toho, na aké preteky sa práve pripravujem, t. j. aká vysoká bude budova. Ak ide o vysoký mrakodrap, ako bol napríklad Empire State Building, tréningy sú zamerané viac na vytrvalosť. V rámci jedného tréningu tak zabehnem približne 200 poschodí.

Kde najčastejšie a najradšej trénujete?

Najradšej trénujem vonku, napríklad na schodoch v horskom parku. Avšak ide o pomerne krátke schodisko (asi 240 schodov), na ktorom dokážem trénovať najmä rýchlosť a výbušnosť. Keď sa pripravujem na preteky, kde sa beží viac než 30 poschodí, najčastejšie trénujem v Nivy Tower a Tower 115. 

Na akú najvyššiu budovu ste zatiaľ vybehli?

Na Shanghai Tower. Ide o tretiu najvyššiu budovu na svete, ktorá má výšku 632 metrov. V rámci pretekov sa beží takmer 3400 schodov až do výšky niečo cez 550 metrov.

Za aký čas ste zvládli túto porciu schodov?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Vybehla na eiffelovku aj najväčšie mrakodrapy sveta. Slovenka je v towerrunningu špička