Tour ide na kamenné cesty: Cancellara čaká chaos, Sagan môže uspieť

Tour už je v kontinentálnej Európe a jazdí sa aj na dlažobných kockách.
Tour už je v kontinentálnej Európe a jazdí sa aj na dlažobných kockách. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|8. júl 2014 o 22:36

Nikto z nás sa na toto neteší. Bude to nočná mora, hovorí jeden z pomocníkov Chrisa Froomea o piatej etape Tour de France.

BRATISLAVA. Z piatej etapy Tour de France majú viacerí cyklisti veľké obavy. Deväť sektorov s celkovou dĺžkou 15,4 km vedie po kamenných cestách známych z klasiky Paríž – Roubaix.

Medzi kameňmi sú veľké medzery, cesta je prašná, kamene sú neraz otočené smerom hore nie plochou stranou, ale hranou. Hrozia pády, zranenia, defekty. Cesty sú úzke. Cyklista na zemi môže zastaviť všetkých súperov idúcich za ním.

Organizátori však v stredu dopoludnia dva sektory pavé z trasy vylúčili pre nebezpečné podmienky - piaty (dlhý 1400 m) a siedmy (1000 m). Silný dážď zvýšil riziko pádov. Za mokra sú kamene šmykľavé, pokryté blatom.

Zvyšné úseky v dĺžke 13 km však na trase zostali.

Cancellara: Bude to chaos

Tieto cesty pred štyrmi rokmi pochovali na Tour nádeje Franka Schlecka. Pri páde si zlomil kľúčnu kosť.

„Uvidíme, ako to jazdci na celkové poradie zvládnu. Ich formu nepoznám,“ vraví Fabian Cancellara. Je trojnásobným víťazom Roubaix. Presne vie, čo treba na úspech na týchto cestách.

„Etapa je relatívne krátka a myslím, že sa pôjde veľmi rýchlo. V prvom sektore môže vzniknúť chaos,“ vraví Cancellara. Oproti klasickej dĺžke Paríž - Roubaix má etapa o sto kilometrov menej. Aj úsekov s kamennými cestami je iba 15 km v porovnaní s vyše 50 km.

„Tímy budú chcieť dopredu dostať svojich lídrov, aby znížili riziko pádu. Ale príde tam pokope 160 cyklistov. Táto etapa nebude ako klasika, ktorá sa tu jazdí v apríli. Bude to úplne niečo iné.“

Medzi favoritmi sú aj Belgičania Vanmarcke, Van Avermaet, Nemec Degenkolb a Holanďan Terpstra, ktorý tento rok Roubaix vyhral.

"Nikto z nás sa na toto neteší. Bude to nočná mora," vravel pre cyclingnews Geraint Thomas z tímu Sky. "Najmä ak zaprší bude to ako jazdenie po ľade."

Thomas je jedným z hlavných pomocníkov vlaňajšieho víťaza Chrisa Frooma. "Pre mňa bude etapa o Chrisovi a Richiem Portem. V skutočnosti by som sa mohol pokúsiť zabojovať o víťazstvo v etape, ale na prvom mieste je pomoc kolegom."

profiletapy.jpg

Velitsova premiéra

Na túto etapu sa pripravoval aj Peter Velits s tímom BMC. Ešte na jar si prešli trasu. "Nik z favoritov vďaka tejto etape nevyhrá žltý dres, ale naopak môže všetko rýchlo stratiť,“ vravel Velits. Doteraz nikdy v kariére na kamenných cestách nesúťažil. "Bude to moja premiéra, ale v tréningu ma to celkom bavilo."

Dobrý výsledok by mohol dosiahnuť aj Peter Sagan. V juniorskej verzii Roubaix skončil dávnejšie druhý, v ten skutočnej tento rok vybojoval výborné šieste miesto.

Naisto sa budú po etape meniť odstupy medzi najväčšími favoritmi a môže sa zmeniť aj držiteľ žltého dresu. Vincenzo Nibali má nepatrný náskok.

Fabian Cancellara stráca na prvú priečku 35 sekúnd, Peter Sagan dve.

mapa.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour ide na kamenné cesty: Cancellara čaká chaos, Sagan môže uspieť