Rozhodla obrovská chyba favorita. USA má zlato aj bez Shiffrinovej

Americký tím sa teší zo zisku zlatej medaily v paralelných pretekoch na MS 2023.
Americký tím sa teší zo zisku zlatej medaily v paralelných pretekoch na MS 2023. (Zdroj: TASR, Autor: TASR/AP)
TASR|14. feb 2023 o 14:10

Bronzovú medailu si vybojovala Kanada.

MS v zjazdovom lyžovaní - finále tímovej súťaže

USA - Nórsko 3:2

  • Nina O´Brienová - Kristin Lysdahlová (+0,13)
  • River Radamus (+0,04) - Alexander Steen Olsen
  • Paula Moltzanová a Thea Louise Stjernesundová - rovnaký čas
  • Tommy Ford - Timon Haugan (+1,50)

COURCHEVEL/MERIBEL. Americkí lyžiari získali na majstrovstvách sveta v Courchevel/Meribel zlato v tímových paralelných pretekoch. Vo finále utorňajšej súťaže zdolali obhajcov titulu Nórov 3:2.

Američania získali historicky prvý cenný kov v tímovej súťaži na MS a hneď toho najcennejšieho lesku, hoci na štarte chýbala Mikaela Shiffrinová.

V dramatickom finále dosiahli za stavu 1:1 Paula Moltzanová a Thea Louise Stjernesundová navlas rovnaký čas (22,74 s), za čo dostali obe krajiny po bode. Rozhodla tak úplne posledná jazda.

Favorizovaný Timon Haugan však spravil obrovskú chybu už na štarte. Príliš skoro sa snažil položiť do svojho štartu a zachytil sa o dvierka. Následne mal Tommy Ford jednoduchú úlohu a doviedol USA k titulu.

VIDEO: Chyba Timona Haugana vo finálovej jazde tímovej súťaže

"Bolo to skutočne niečo špeciálne. Milujem tieto tímové súťaže, pretože je to niečo, čo tak často nejazdíme. Lyžovanie považujeme vo všeobecnosti za individuálny šport, no títo ľudia, kolegovia a kolegyne v tíme sú ako moja rodina.

Získať zlato spolu s nimi je pre mňa niečo výnimočné," povedal pre webovú stránku FIS River Radamus z víťazného amerického družstva.

V štartovej listine figurovalo dokopy 16 tímov, každá krajina mohla nominovať dvoch mužov a dve ženy, plus jedného náhradníka z každého pohlavia.

Sily si zmeralo osem dvojíc a ďalej sa pokračovalo vyraďovacím systémom. Každý súboj sa skladal zo štyroch bodovaných jázd, v prípade nerozhodného výsledku rozhodoval súčet lepšieho z mužských a lepšieho zo ženských časov.

Zľava River Radamus, Nina O'Brienová a Paula Moltzanová počas tímovej súťaže na MS 2023.
Zľava River Radamus, Nina O'Brienová a Paula Moltzanová počas tímovej súťaže na MS 2023. (Autor: TASR/AP)

Najvyššie nasadení boli na základe poradia v Pohári národov Švajčiari vedení Wendy Holdenerovou. Na úvod si poradili s Lotyšmi hladko 4:0, v ďalšom kole však tesne vypadli s Kanadou, ktorá sa napokon tešila z bronzu.

Američania sa najviac zapotili paradoxne už v osemfinále, v ktorom vyhrali proti Poliakom iba dve jazdy, za nerozhodného stavu 2:2 rozhodol lepší súčet časov, ktorí mali USA lepší o dve stotinky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Rozhodla obrovská chyba favorita. USA má zlato aj bez Shiffrinovej