Test pred MS v Brazílii: Skvelý Neymar a zlý trávnik

(Autor: SITA/AP)
Sportnet|16. jún 2013 o 12:07

Otvárací zápas Pohára konfederácii FIFA priniesol úžasný Neymarov gól, ale aj varovný prst v podobe katastrofálneho trávnika.

BRATISLAVA. Po víťazstve rozdielom triedy (3:0), pod ktoré sa však výrazne podpísal aj ustráchaný výkon Japoncov, neskrýval Luis Felipe Scolari spokojnosť: „Cítim, že sa blížime k nájdeniu ideálnej zostavy, páčil sa mi aj tímový duch. A časom sa budeme iba zlepšovať,“ povedal po zápase brazílsky reprezentačný kouč.

Najväčšia pozornosť sa sústredila na domácu hviezdu Neymara. Ten už v tretej minúte otvoril skóre tretím najrýchlejším gólom v histórii Pohára konfederácii. A bola to trefa vskutku výstavná, keď po Fredovom priťuknutí trafil volejom spoza šestnástky horný kút japonskej brány.

„Vždy som tvrdil, že Neymar je úžasný futbalista. Možno má niekedy momenty, keď sa mu úplne nedarí, nikdy som však nepochyboval, že je to hráč, ktorý môže byť rozdielom medzi mužstvami. Dokázal to aj dnes,“ pochválil novú posilu Barcelony tréner Scolari.

Neymar na seba bral zodpovednosť, kľučkami a technickými finesami sa snažil zabávať domáce publikum. Hoci nie všetko mu vyšlo, celkovo sa dva mesiace pred začiatkom svojej európskej misie ukázal v dobrom svetle a bol vyhlásený za hráča zápasu. I keď treba povedať, že tempo včerajšieho duelu bolo na míle vzdialené od toho, aké Neymara čaká v Lige Majstrov či španielskej lige.

V súvislosti s dlhodobo medializovanými problémami v príprave na svetový šampionát bola futbalová verejnosť zvedavá, ako Brazília po organizačnej stránke zvládne prvú súťažnú skúšku. „Bude zaujímavé čítať ohlasy na Pohár Konfederácii, pretože tentokrát budú nefutbalové záležitosti dôležitejšie ako futbalové,“ napísal pred turnajom írsky denník Irish Times.

Hostiteľské schopnosti Brazílie však po včerajšku vzbudzujú rozpaky. Niekoľko voľných sedadiel na Estadio Nacional sa dá pripísať neatraktívnemu súperovi, pomerne komorná atmosféra a predčasný odchod časti divákov zase priemernej úrovni zápasu. Neospravedlniteľná však bola katastrofálna kvalita trávnika.

Z detailných záberov bolo vidieť ihrisko posiate nerovnosťami, hráčom to pri práci s loptou spôsobovalo nemalé technické problémy. Brazílčania s tým do budúceho roka musia niečo urobiť, pretože odohrať svetový šampionát na trávniku takejto úrovne je neprípustné.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Test pred MS v Brazílii: Skvelý Neymar a zlý trávnik