Tenistky sú po štyroch prehrách v šlamastike, Rybáriková sa neosvedčila

Magdaléna Rybáriková úlohu tímovej jednotky nezvládla, nezískala ani bod.
Magdaléna Rybáriková úlohu tímovej jednotky nezvládla, nezískala ani bod. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|9. feb 2015 o 20:12

Bez Cibulkovej a Hantuchovej sa Slovensko prepadlo do baráže o záchranu v II. skupine.

BRATISLAVA. Slovenské tenistky siahali v apríli 2013 po finále Pohára federácie, v semifinálovom zápase v Rusku viedli po prvom dni 2:0 - nakoniec odchádzali z Moskvy s prehrou 2:3. Odvtedy prehral tím kapitána Mateja Liptáka aj ďalšie tri súboje a teraz mu hrozí vypadnutie do III. ligy majstrovstiev sveta.

„Je to ťažké, keď nemám k dispozícii najsilnejší tím,“ povzdychol si Lipták po čerstvej prehre v prvom kole II. skupiny v Holandsku 1:4.

V posledných dvoch zápasoch mu chýbali najskúsenejšie hráčky Daniela Hantuchová aj Dominika Cibulková, ktorej je osobným trénerom. Obe dali prednosť individuálnemu programu.

Nová líderka tímu Magdaléna Rybáriková svoju úlohu v Holandsku nezvládla, vlani v Kanade dopadla podobne aj Jana Čepelová.

Na tréningu hrala dobre

Aj bez Cibulkovej, Hantuchovej a doliečujúcej sa Čepelovej boli Slovenky pred zápasom v Holandsku miernymi favoritkami. Domáci kapitán Paul Haarhuis pred žrebom odhadoval šance svojho tímu 40:60.

„Čakal som, že Rybáriková získa aspoň jeden bod, v kútiku duše som dúfal, že môže vyhrať aj dva zápasy. V príprave sa cítila v pohode,“ priblížil Matej Lipták svoje predstavy. „Tretí bod mala vybojovať Kaja Schmiedlová.“

Schmiedlová splnila svoju úlohu hneď v sobotňajšom úvodnom stretnutí, keď po veľmi dobrej hre zdolala holandskú jednotku Kiki Bertensovú. Vzápätí však Rybáriková (47. vo WTA) podľahla ľaváčke Arantxe Rusovej, ktorá je v rebríčku o priepastných 171 miest nižšie. Slovenka hrala nervózne, s mnohými chybami, neverila si.

„Bolo ťažké jej radiť, lebo sa nedokázala uvoľniť a nebola schopná urobiť zmeny v hre, o ktorých som jej hovoril,“ vravel kapitán slovenského tímu. „Nehrala tak, ako vie, na tréningu predvádzala lepšie výkony.“

Namiesto vedenia 2:0 pre Slovensko sa prvý deň skončil 1:1.

Pripadal si ako Mečíř

Lipták priznal, pred nedeľňajším programom uvažoval o zaradení náhradníčky Kristíny Kučovej namiesto Magdalény Rybárikovej.

„Pripadal som si ako Miloš Mečíř pred rozhodujúcim piatym zápasom vo finále Davisovho pohára 2005 s Chorvátskom - mal na výber Karola Kučeru, ktorý nebol v najlepšej forme, no bol to hráč s veľkým potenciálom, a nakoniec poslal na kurt bojovného Michala Mertiňáka,“ porovnával.

„Ja som sa aj v nedeľu rozhodol pre Rybárikovú, tenistku s veľkým potenciálom, a čakal som, že ho využije. Že je to naša líderka a na druhý deň už bude hrať lepšie.“

ryba2_res.jpg

Magdaléna Rybáriková a Matej Lipták. FOTO - TASR

Rybáriková

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistky sú po štyroch prehrách v šlamastike, Rybáriková sa neosvedčila