Tenisovým skokanom roka je Andrej Martin, zlepšil sa o 245 miest

Andrej Martin vyhral tohto roku tri turnaje kategórie futures a jeden challenger.
Andrej Martin vyhral tohto roku tri turnaje kategórie futures a jeden challenger. (Autor: PRE SME - DUŠAN BARBUŠ)
Ondrej Gajdoš|20. dec 2010 o 23:22

Dvadsaťjedenročný tenista Andrej Martin v rebríčku poskočil doslova o stovky miest a pripravoval sa už aj s daviscupovým tímom. Jeho tréner tvrdí, že za všetko môže prístup.

BRATISLAVA. Najlepší výsledok z hráčov nastupujúcej generácie urobil tohto roku v samom závere Martin Kližan, keď voľnú kartu na Ritro Slovak Open využil najlepšie ako mohol a vyhral challengerový turnaj v Bratislave, ale skokanom roka 2010 s najväčším rebríčkovým posunom sa zo slovenskej špičky stal jeho rovesník Andrej Martin.

Kližan sa od začiatku sezóny zlepšil o 79 miest, kým Martin poskočil o 245 miest. Obaja 21-roční tenisti sú v druhej stovke renkingu ATP.

V top 100 zostal Lukáš Lacko, tesne za ňou je Karol Beck.

Tréner ocenil prístup

„Andrejovo herné zlepšenie je odrazom jeho zvýšeného tréningového úsilia," povedal Martinov tréner v Národnom tenisovom centre (NTC) Branislav Sekáč. „Má iný prístup k tenisu, vyspel mentálne, upokojil sa."
Talentovaný tenista vlani v NTC stagnoval, ba dokonca mu hrozilo, že v centre skončí. Tento rok je ako vymenený a vidieť to aj na jeho výsledkoch.

Sezónu začal na 422. mieste ATP, z mesiaca na mesiac sa posúval vyššie. Najväčší posun urobil v auguste. Vyhral antukový challenger v uzbeckom Samarkande, a pritom začínal až z kvalifikácie. V októbri sa vo viedenskej Stadthalle prvý raz v kariére z kvalifikácie prebojoval do hlavného turnaja ATP.

Martin si počká na nový rok na 177. mieste rebríčka.

Pripravoval sa s tímom

Kapitán daviscupovej reprezentácie Miloš Mečíř pozval Andreja Martina do tímu v príprave na septembrový barážový zápas o záchranu v I. skupine euro-africkej zóny v Bielorusku. Nakoniec sa na štvorčlennú súpisku nedostal, ale pri prvom kontakte s tímom získal cenné skúsenosti.

„Andrej ma svojím prístupom k tenisu milo prekvapil," všimol si vedúci slovenskej výpravy v Minsku Igor Moška, inak aj generálny sekretár STZ. „Bol najusilovnejším hráčom v tréningu, vystupoval profesionálne a bolo vidieť, že tenisu teraz dáva všetko."

Slovensko sa po víťazstve nad Bieloruskom 4:1 zachránilo v zóne, už štvrtý rok chýba v Davis Cupe medzi elitou. Čím skôr sa Kližan s Martinom výkonnostne priblížia k prvej stovke, tým reálnejší môže byť návrat do 16-člennej svetovej skupiny.

Cieľ: priblížiť sa k stovke

„Andreja čaká náročný rok 2011, musí obhájiť body z minulej sezóny," vravel tréner Sekáč. „Nemám rád veľké vyhlásenia o možnostiach hráča v budúcnosti. Základným cieľom je, aby sa udržal na challengerovej úrovni. A ak sa bude dariť, mohol by sa posunúť bližšie k top 100."

Tréner ho bude viesť k útočnejšiemu tenisu, prechodu na sieť. Rezervy vidí aj v servise. Branislav Sekáč má tohto roku v NTC dvoch skokanov. Aj Miloš Mečíř junior dosiahol v rebríčku progres o vyše 200 miest. Obaja jeho zverenci by mali v januári nastúpiť v kvalifikácii grandslamového Australian Open.

Postup v renkingu ATP
Tenisti zo slovenskej špičky s najväčším rebríčkovým posunom v roku 2010:
Andrej Martin + 245 (na 177.)
Miloš Mečíř ml. +202 (na 294.)
Marek Semjan +116 (na 232.)
Ivo Klec +84 (na 246.)
Martin Kližan +79 (na 155.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenisovým skokanom roka je Andrej Martin, zlepšil sa o 245 miest