Djokovič bude mať ťažkého súpera, Zverev neprehral už viac ako dva mesiace

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. sep 2021 o 22:20 (aktualizované 9. sep 2021 o 08:00)

Nemecký tenista vyhral šestnásť zápasov v sérii.

US Open 2021

Štvrťfinále mužov, dvojhra:

Alexander Zverev (Nem.-4) - Lloyd Harris (JAR) 7:6 (6), 6:3, 6:4

Novak Djokovič (Srb.-1) - Matteo Berrettini (Tal.-6) 5:7, 6:2, 6:2, 6:3

NEW YORK. Nemecký tenista Alexander Zverev sa prebojoval do semifinále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Vlaňajší newyorský finalista si vo štvrťfinále ako nasadená štvorka poradil s Juhoafričanom Lloydom Harrisom po setoch 7:6 (6), 6:3, 6:4.

Jeho semifinálovým súperom bude Novak Djokovič. Najvyššie nasadený srbský tenista postúpil do semifinále, keď vyradil Taliana Mattea Berrettiniho nasadeného ako šiesteho 5:7, 6:2, 6:2, 6:3.

Už len dve víťazstvá ho delia od zisku kalendárneho Grand Slamu.

Zverev má skvelú formu

Harrisovi vyšiel začiatok zápasu so Zverevom. Za stavu 4:3 po víťaznom returne prelomil podanie Nemca a išiel servovať na víťazstvo v sete.

Zverev však vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk. V ňom viedol Harris 6:5 a mal výhodu servisu, no koncovka patrila opäť jeho súperovi.

Olympijský šampión z Tokia sa dostal na koňa a na začiatku druhého dejstva si po rýchlom brejku vybudoval rozhodujúci náskok 3:0.

Zverev mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania, vo výmenách robil menej nevynútených chýb a napokon zaznamenal 20 es. 

V úvode tretieho setu odskočil Harrisovi na 4:0. Juhoafričan ešte znížil na 3:4, no Zverev už dokráčal medzi elitné kvarteto a natiahol víťaznú sériu na 16 zápasov. Naposledy ho zdolal ešte 5. júla Felix Auger Aliassime. 

"Som rád, že to bolo v troch setoch. Lloyd sa rozohral a na konci tretieho setu začal predvádzať neskutočné údery. Dôležitý bol gem za stavu 4:3, v ktorom som odvrátil brejkbal a udržal si podanie," uviedol Zverev v prvej reakcii.

Pre Harrisa je už účasť vo štvrťfinále životný úspech na niektorom z podujatí veľkej štvorky. Doposiaľ nevyhral na okruhu ATP žiaden turnaj.

Djokovič opäť začal stratou setu

Líder svetového rebríčka Djokovič prehral úvodný set v treťom stretnutí vo Flushing Meadows za sebou a deviatykrát na podujatiach veľkej štvorky v tejto sezóne.

Spravil v ňom sedemnásť nevynútených chýb, v nasledujúcich troch dejstvách však dokopy iba jedenásť a za 3 hodiny a 26 minút sa prebojoval do svojho dvanásteho newyorského semifinále.

V tomto roku má na grandslamových turnajoch bilanciu 26-0, keď získal trofeje na Australian Open, Roland Garros i vo Wimbledone. Ak pridá titul aj na US Open, stane sa prvým mužským držiteľom kalendárneho Grand Slamu od roku 1969. V minulosti to dokázali len Američan Don Budge (1938) a Austrálčan Rod Laver (1962, 1969).

Tridsaťštyriročný Djokovič zároveň útočí na 21. grandslamový titul. Prekonal by ním rekordný zápis, ktorý momentálne drží so Švajčiarom Rogerom Federerom a Španielom Rafaelom Nadalom.

"Proti Berrettinimu to boli asi najlepšie tri sety, ktoré som odohral na tomto turnaji. Som nabudený, ale nepýtajte sa ma na historické míľniky, viem o nich. Teším sa na ďalšiu prekážku, čím väčšia je výzva, tým hodnotnejšie je jej prekonanie," citovala Djokoviča agentúra AP.

Zverev počas svojej šestnásťzápasovej víťaznej vlny zdolal aj Djokoviča, v Tokiu ho pri ceste za olympijským zlatom vyradil v semifinále 1:6, 6:3, 6:1.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič bude mať ťažkého súpera, Zverev neprehral už viac ako dva mesiace