ATP získala saudskoarabského sponzora. Významný moment pre tenis, hovorí šéf organizácie

Fabio Fognini a Gael Monfils počas turnaja v Saudskej Arábii.
Fabio Fognini a Gael Monfils počas turnaja v Saudskej Arábii. (Autor: TASR/AP)
SITA|29. feb 2024 o 12:23

Vedenie mužského svetového tenisu oznámilo, že PIF sa stane titulárnym partnerom svetového rebríčka a tiež prestížnych turnajov.

BRATISLAVA. Tenisová organizácia ATP v stredu podpísala viacročné strategické partnerstvo so saudskoarabským verejným investičným fondom (PIF).

Vedenie mužského svetového tenisu oznámilo, že PIF sa stane titulárnym partnerom svetového rebríčka a tiež prestížnych tenisových turnajov v amerických mestách Miami a Indian Wells, v španielskom Madride a v čínskom Pekingu.

Investičný fond, ktorý je v správe saudskoarabského kráľovstva bude hlavným sponzorom aj na Turnaji majstrov v talianskom Turíne a tiež podujatia NextGen Finals pre hráčov do 21 rokov v saudskoarabskom meste Ďzidda.

Sponzorská zmluva bola ponúknutá aj tenisovým turnajom vo Veľkej Británii.

Organizátori podujatí v londýnskom Queen´s Clube a v Eastbourne však túto možnosť nevyužili a zmluvu s PIF nepodpísali.

"Naše strategické partnerstvo s PIF predstavuje významný moment pre tenis. Je to náš spoločný záväzok poháňať tento šport vpred" povedal generálny riaditeľ ATP Massimo Calvelli a pripomenul, že minulý mesiac sa 22-násobný grandslamový šampión Rafael Nadal stal ambasádorom Saudskoarabskej tenisovej federácie.

Španielsky tenista sa zároveň v Saudskej Arábii predstaví na októbrovom exhibičnom turnaji, na ktorom svoju účasť potvrdili aj viacerí grandslamoví víťazi, vrátane Srba Novaka Djokoviča.

Saudská Arábia v posledných rokoch investovala obrovské množstvo peňazí do futbalu, golfu, Formuly 1 a boxu.

Aj napriek tomu neustále čelí kritike značnej časti verejnosti za nedodržiavanie ľudských práv, za zlé zaobchádzanie so ženami či za kriminalizáciu homosexuality.

Naďalej pokračujú rokovania PIF so ženskou WTA v súvislosti s možnosťou organizovania Turnaja majsteriek práve v Saudskej Arábii.

Členky Medzinárodnej tenisovej siene slávy Chris Evertová a Martina Navrátilová vyzvali Ženskú tenisovú asociáciu (WTA), aby sa nenechala zlákať Saudskou Arábiou, pričom tvrdia, že usporiadanie turnaja WTA Finals v tejto krajine „nepredstavuje pokrok, ale výrazný regres“.

„Mala by sa viesť zdravá diskusia o tom, či je 'pokrok' a 'zapojenie sa' naozaj možné,“ napísali dve hviezdne hráčky, ktoré boli pred desiatkami rokov súperkami na kurte, na webe denníka The Washington Post.

Obe nesúhlasia s tým, aby sa ženský tenis obzeral smerom do Saudskej Arábie iba z dôvodu prílevu peňazí.

Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman sa netají tým, že Saudská Arábia bude pokračovať v tzv. sportswashingu, ak to pomôže zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) krajiny.

Sportswashing je označenie, ktoré niektorí dali využívaniu športu na vylepšenie imidžu alebo reputácie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»ATP získala saudskoarabského sponzora. Významný moment pre tenis, hovorí šéf organizácie