Čas ukončiť kariéru? U 43-ročného Inda to neplatí, stane sa najstaršou svetovou jednotkou

Matthew Ebden a Rohan Bopanná na Australian Open 2024.
Matthew Ebden a Rohan Bopanná na Australian Open 2024. (Autor: REUTERS)
Václav Dobeš|25. jan 2024 o 12:55

Aby som bol úprimný, ešte mi to úplne nedošlo, povedal.

MELBOURNE. Má 43 rokov a za svoju kariéru hral dve grandslamové finále v mužskej štvorhre a pridá aj tretie. Indický tenista Rohan Bopanná namiesto odchodu do dôchodku láme rekordy.

Nielen, že na Australian Open 2024 zažíva zatiaľ najúspešnejší rok, ale tiež sa po turnaji stane najstaršou svetovou jednotkou mužskej štvorhry.

Najstaršia mužská svetová jednotka

Bopanná hrá na Australian Open po boku domáceho Matthewa Ebdena. Rodák z Bengalúru sa posunom do čela rebríčka zapíše do histórie.

V 43-rokoch rokoch sa stane najstaršou svetovou jednotkou. Na najvyššiu priečku sa dostane prvý raz. Jeho doterajším maximom bolo doteraz 3. miesto.

Indicko-austrálska dvojica zažíva podarený štart sezóny. Tento rok odštartovali postupom do finále na turnaji v austrálskom Adelaide. V boji o trofej ich zdolal tretí nasadený pár Ram/Salisbury v troch setoch 7:5, 5:7, 11:9.

VIDEO: Rohan Bopanná a jeho hra na sieti v semifinále Australian Open 2024

V úvodnom zápase na Australian Open ich však nečakalo nič jednoduché. Austrálčanov Duckwortha s Polmansom zdolali po dráme 7:6 (5), 4:6, 7:6 (2).

V prvom sete pritom prehrávali už 0:5 a odvrátili setbal. V ďalšom priebehu však až do semifinále nestratili ani set.

Vo štvrťfinále zdolali šiesty nasadený pár Gonzalez/Molteni a triumfom si zaistili posun do čela svetového rebríčka. Bopanná naviac v Austrálii prvýkrát prešiel do semifinále.

Bopanná: Ukazuje to moju vytrvalosť

"Myslím si, že je to sen každého hráča. Bol to môj sen. A najmä, keď tento šport hráte niekoľko desaťročí. Dostať sa na pozíciu svetovej jednotky, myslím, ukazuje moju vytrvalosť v tomto športe.

Zostal som, ďalej som bojoval a tvrdo pracoval. Mám po boku skvelého partnera. Myslím si, že konzistentný rok, ktorý sme mali vlani, je ten dôvod. Pomohlo mi to dostať sa do tejto fázy," povedal šťastný Ind.

VIDEO: Rohan Bopanná a Matthew Ebden po postupe do finále

"Aby som bol úprimný, ešte mi to úplne nedošlo. Myslím si, že indický tenis to potreboval. Nemáme veľa vychádzajúcich tenistov. Šport sa u nás dostáva hore pomaly. Myslím si, že to bude inšpirovať veľa ľudí. Nie len v tenise, ale všeobecne ľudí po celom svete," dodal.

Päťkrát vo finále a iba jeden titul

Bopanná za svoju bohatú kariéru odohral 61 finálových zápasov na okruhu ATP a získal celkovo 24 trofejí. V Melbourne zabojuje o ďalšiu.

Na grandslame si zahral vo finále dvakrát - na US Open v rokoch 2010 a 2023. Ani raz však neuspel.

V zmiešanej štvorhre zabojoval o titul hneď trikrát. Úspešný bol iba raz, a to na Roland Garros v roku 2017 po boku Gabriely Dabrowskej.

Na svoju vysnenú trofej z mužskej štvorhry stále čaká. Získať ju však môže práve v Melbourne.

S Ebdenom vo štvrtok postúpili už do finále, keď zdolali česko-čínsky pár Tomáš Macháč, Čang Č’-čen.

Outsiderov, ktorí spolu hrali štvorhru prvýkrát, zdolali až po trojsetovom boji 6:3, 3:6, 7:6 (7). Vo finále vyzvú nenasadenú taliansku dvojicu Simone Bolelli, Andrea Vavassori. Taliani uspeli v semifinále tiež až v rozhodujúcom tajbrejku.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Čas ukončiť kariéru? U 43-ročného Inda to neplatí, stane sa najstaršou svetovou jednotkou