Český tenista chcel preraziť v dvojhre. S kamarátom je napokon už v semifinále štvorhry

Tomáš Macháč na Australian Open 2024.
Tomáš Macháč na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Václav Dobeš|23. jan 2024 o 14:30

Čech s Číňanom spoločne vyradili na Australian Open 2024 už niekoľko favoritov.

BRATISLAVA. Český tenista Tomáš Macháč postúpil na Australian Open vo dvojhre do tretieho kola.

Ešte väčší úspech prináša jeho pôsobenie vo štvorhre, v ktorej spojil sily s čínskym tenistom Čangom Č’-čenom.

Spoločne vyradili už niekoľko favoritov a postúpili do semifinále.

Stačila jediná správa a dohodli sa

Macháč na Australian Open postúpil po cennom skalpe Francesa Tiafoa do tretieho kola. V tomto roku štartuje aj vo štvorhre.

Sily spojil so svojím kamarátom Čangom Č’-čenom, s ktorým sa pozná už niekoľko rokov. Čínsky tenista potvrdil, že sa s Tomášom dosť zblížil, a preto na spoločnú štvorhru prikývol po jedinej správe.

VIDEO: Zostrih zápasu Frances Tiafoe - Tomáš Macháč

"Prvýkrát sme sa stretli asi pred piatimi rokmi. Bolo to v Prahe, kde sme sa pripravovali. Trénovali sme spolu a totálne ma zničil.

V roku 2022 sme sa stretávali na challengeroch. Vídali sme sa čoraz častejšie. Dokonca sme proti sebe hrali finále turnaja v poľskom meste Grodzisk Mazowiecki. Tam som prehral v troch setoch.

Následne sme spoločne trénovali v New Yorku pred kvalifikáciou US Open. Tam sme sa viac zblížili a obaja sme postúpili do hlavnej súťaže.

Vlani sa ma Tomáš spýtal, či by som si s ním chcel zahrať v Austrálii. Ja som okamžite súhlasil. Stačila jedna správa," povedal s úsmevom čínsky hráč.

V role outsiderov až do semifinále

A je vidno, že na kurte to novovzniknutej deblovej dvojici klape. Hneď v prvom kole zaznamenalo česko-čínske duo cennú výhru.

Po setoch 6:4, 7:5 vyradili Belgičanov Vliegen/Gille, finalistov vlaňajšieho Roland Garros. Ďalšiu výhru v dvoch setoch pridali nad maďarskom dvojicou Fucsovics/Marozsan.

Obrovské prekvapenie potom prišlo v osemfinále. Po setoch 3:6, 6:3, 6:2 totiž vyradili štvornásobných grandslamových víťazov a bývalé svetové jednotky Ram/Salisbury a postúpili do štvrťfinále.

V boji o semifinále boli diváci svedkami českého derby, keďže Macháč s Čangom hrali proti skúseným deblistom Adamovi Pavláskovi s Uruguajčanom Arielom Beharom.

Outsideri boli ale tentokrát lepší a zvíťazili v dvoch setoch jasne 6:3, 6:1. Stali sa tak prvými tohtoročnými semifinalistami mužskej štvorhry na Australian Open.

Tomas Macháč po tom, čo na Australian Open 2024 prekvapivo zdolal Francesa Tiafoa.
Tomas Macháč po tom, čo na Australian Open 2024 prekvapivo zdolal Francesa Tiafoa. (Autor: TASR/AP)

Macháč: Každý zápas chcem vyhrať

"Za tento úspech som veľmi rád. Je to úžasné. Samozrejme by som bol radšej, keby sa mi to podarilo v dvojhre, viac-menej sa počíta hocičo.

Na každý zápas vo štvorhre som tu šiel s tým, že ho chceme vyhrať. Robil som pre to úplne všetko. Som tiež veľmi rád, že mi pán tréner povedal rôzne varianty, ako čo hrať.

V niektorých oblastiach vo štvorhre som sa veľmi zlepšil. Je to vidieť na našej hre aj na tom, ako pomáham svojmu spoluhráčovi," povedal Macháč po štvrťfinálovej výhre.

Čang sa vďaka postupu medzi štyri najlepšie páry zapísal do histórie. Stal sa totiž prvým mužským tenistom z Číny, ktorý na grandslame postúpil do semifinále.

Na mená súperov si musia ešte počkať. Bude to buď druhá nasadený dvojica Bopanna/Ebden, alebo Argentínčania a šiesti najvyššie nasadení hráči Gonzalez/Molteni.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Český tenista chcel preraziť v dvojhre. S kamarátom je napokon už v semifinále štvorhry