Federerov majetok klesol o milióny, stále je však jeden z najlepšie platených športovcov

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. júl 2022 o 16:52 (aktualizované 27. júl 2022 o 21:00)

Rok nebol na kurte, ale aj tak Federer zarobí 90 miliónov dolárov.

Pôvodný agentúrny článok sme nahradili autorským textom. Za nepresné informácie v pôvodnom texte sa ospravedlňujeme

BRATISLAVA. Od jeho posledného zápasu na kurte uplynul viac ako rok. Vlani začiatkom júla vypadol vo štvrťfinále Wimbledonu. Odvtedy sa švajčiarsky tenista dáva zdravotne do poriadku.

Na kurty sa chce vrátiť, hoci o pár dní oslávi 41. narodeniny. Zatiaľ platí, že by v septembri mal nastúpiť na Laver Cupe.

Taliansky denník Corriere priniesol informáciu, že počas tejto prestávky od tenisu sa začal Federer viac pripravovať na svoj život po skončení aktívnej kariéry.

Podľa Corriere Federer  rozbehol viacero investícií. Jednou z nich je pozícia ambasádora výrobcu športovej obuvi On. Pomáha s vývoj nových modelov. V ponuke je aj model The Roger.

Okrem toho je však aj akcionárom spoločnosti. Podľa odhadov magazínu Forbes má približne 3-percentný podiel vo firme. Ten získal ešte v roku 2019, kedy neboli akcie obchodovateľné na burze.

On running vlani vstúpila na burzu. Jej akcie sa stali voľne obchodovateľnými a hodnota spoločnosti dosiahla približne 8 miliárd dolárov. Cena akcií krátko po vstupe na burzu bola 38,95 dolára.

Situácia na finančných trhoch sa však odvtedy zmenila. Vzhľadom na problémy s dodávkami materiálov, rast cien energií, vojnu na Ukrajine aj pretrvávajúce problémy s pandémiou covidu postupne klesla cena akcie na 18 dolárov.

Aktuálne však na svetových burzách klesá hodnota väčšiny akcií. Americký akciový index S&P 500 klesol od začiatku roka o 17 percent.

Taliansky Corriere však na základe poklesu akcií uviedol, že klesla aj hodnota Federerovho majetku približne o 200 miliónov dolárov.

Napriek tomu môže byť Federer stále v pluse, keďže nie je známe za koľko akcie v roku 2019 získal. Okrem toho zrejme z pozície ambasádora On získava vysoký príjem.  

Podľa Forbes je Federer 7. najlepšie zarábajúcim športovcom. Napriek tomu, že v tejto sezóne nehrá, mal by na sponzoringu zarobiť 90 miliónov dolárov.

Švajčiar má zmluvy so značkami Barilla, Lindt, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Mercedes, NetJets, On, Rimowa, Rolex, Uniqlo a Wilson.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federerov majetok klesol o milióny, stále je však jeden z najlepšie platených športovcov