Federer sa dojemne lúčil. Priniesol do tenisu niečo, čo Agassi či Sampras nemali

Roger Federer po poslednom zápase kariéry so spoluhráčmi z Tímu Európy aj Tímu sveta na Laver Cupe.
Roger Federer po poslednom zápase kariéry so spoluhráčmi z Tímu Európy aj Tímu sveta na Laver Cupe. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|24. sep 2022 o 02:20

Legendárny Roger Federer odohral na Laver Cupe posledný zápas kariéry.

LONDÝN, BRATISLAVA. Rozdával úsmevy na všetky strany, potom chvíľu sedel so svojím veľkým rivalom Rafaelom Nadalom sám pri stole, potom zas s ďalším veľkým rivalom Novakom Djokovičom povzbudzovali svojho spoločného veľkého súpera Andyho Murrayho počas zápasu.

Všetci za ním chodili a objímali ho. V hľadisku ho sledovali viaceré známe osobnosti.

Rozlúčka Rogera Federera s kariérou bola špeciálna. Na Laver Cupe, podujatí, ktoré je trochu exhibíciou, no zároveň prestížnym a špecifickým tenisovým turnajom, sa rozlúčil so svojou 24 rokov trvajúcou kariérou.

V záverečnom zápase nastúpil do štvorhry po boku Rafaela Nadala za Tím Európy. Ich súpermi boli americkí tenisti reprezentujúci Tím sveta Jack Sock a Frances Tiafoe.

Federer a Nadal nakoniec prehrali po setoch 6:4, 6:7(2), 9:11.

Ale o výsledok vlastne ani až tak nešlo. Všetko sa to nieslo v znamení rozlúčky Federera, nech už bola akákoľvek, čo sa týka výsledku.

Dojemná rozlúčka

Hneď po zápase ho začali objímať všetci súperi. Ako prvý, samozrejme, spoluhráč Rafael Nadal. Každým ďalším objatím bol Federer viac a viac dojatý. Keď mu gratuloval Andy Murray, švajčiarskemu tenistovi začali stekať slzy po tvári.

"Som šťastný, nie som smutný. Je skvelé tu byť. Som šťastný, že som tu. Užil som si to, ešte raz som si mohol zaviazať topánky pred zápasom. Všetko bolo dnes naposledy," hovoril Federer po zápase.

"Nikdy som si nemyslel, že raz budem takýto úspešný. Len som chcel hrať tenis a miloval som to. Keby sa to dalo, prešiel by som si tým znova," hovoril so slzami v očiach. Na lavičke sedel Rafael Nadal, ktorý bol dojatý rovnako.

Potom prišla na scénu britská speváčka a textárka Ellie Goulding, ktorá zaspievala pre Federera niekoľko pesničiek.

Počas vystúpenia spoločne sedeli na lavičke Nadal a Federer a plakali. Prišli za ním aj deti a manželka Mirka a tiež rodičia. Všetci mu dojemne gratulovali ku kariére.

"Všetci sú tu. Moja rodina. Moje deti, moja manželka. A... Mirka ma už dávno mohla zastaviť v tom, aby som hral, ale neurobila to. Ďakujem jej za to. A ďakujem rodičom za všetko," vravel so slzami v očiach ešte počas príhovoru po zápas Federer.

Príznačný koniec kariéry

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer sa dojemne lúčil. Priniesol do tenisu niečo, čo Agassi či Sampras nemali