Je grandslam stokrát dôležitejší? Známy tréner spochybňuje význam olympijského turnaja, Djokovič oponuje

Švajčiarska tenistka Belinda Benčičová so zlatou medailou na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Švajčiarska tenistka Belinda Benčičová so zlatou medailou na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|13. nov 2023 o 14:15

Tenisti nedostanú za olympiádu body ani veľké peniaze, napriek tomu si ju nenechajú ujsť.

BRATISLAVA. Tenisová sezóna sa blíži ku koncu. V budúcom roku čakajú tenistov letné olympijské hry v Paríži.

Práve smerom k nim hráči zbierajú body aj v tejto chvíli, aj keď sa môže zdať, že sa na niektorých turnajoch už o nič nehrá.

Uznávaný trenér Patrick Mouratoglou nedávno rozvíril debatu, keď uviedol, že pre väčšinu tenistov nie je olympiáda dôležitá.

Čo pre hráčov olympijské hry znamenajú a aký je ich význam? Má olympijský triumf nižšiu cenu než grandslamy? Aká je tradícia tenisu pod piatimi kruhmi?

Téme olympijských hier a ich významu pre tenis sa venuje rubrika Davida Vařílka s názvom 15:40, ktorá je glosou na aktuálne, viac či menej výrazné témy v tenisovom svete.

Pozor na slovo väčšina

Bez olympijských hier by si väčšina z nás nevedela predstaviť svet športu, hoci pozor na slovo väčšina. Väčšinou sa neoplatí hovoriť za viac ľudí. Sakra, zase tá väčšina.

Francúzsky tréner Patrick Mouratoglou a Serena Williamsová.
Francúzsky tréner Patrick Mouratoglou a Serena Williamsová. (Autor: SITA/AP)

Presne takúto veličinu použil vyššie spomínaný Mouratoglou, bývalý kouč Sereny Williamsovej, Simony Halepovej alebo Holgera Runeho, aby vyjadril, pre koľko tenistov sú olympijské hry nedôležité.

Áno, v Tokiu v roku 2021 sa predstavilo 191 tenistov a tenistiek (je to len odrobinka z celkového počtu hráčov v rebríčku) v piatich kategóriách, ale niekoľko hráčov, ktorí v Tokiu chceli štartovať, bolo zranených a zbytok by sa na olympiádu tiež rád pozrel, ale všetci tam hrať nemôžu.

To, že tam väčšina profesionálov nehrá, neznamená, že sa tam o štyri roky nepozrie niekto ďalší. Práve naopak, pod piatimi kruhmi sa určite objavia nové tváre. Keby pre nich olympiáda nebola dôležitá, tak by na ňu nešli.

Olympiáda a grandslamy

"Každý rok sa konajú turnaje Masters 1000 a grandslamy, ktoré sú mimoriadne dôležité, pretože od nich závisí poradie hráčov, najmä tých najlepších," hovorí Mouratoglou.

Počkať, takže olympiáda nie je dôležitá pre svetovú špičku, teda pre hráčov, ktorí na nej hrajú? Tak prečo si oblečú úbor vo farbách svojej krajiny a idú hrať?

Asi nepôjdu na kurt s tým, že musia. No aj takí tenisti a tenistky by sa našli. Ako raz povedal Lotyš Ernest Gulbis, olympiáda je "tenisová turistika". Body do rebríčka a peniaze za ňu nie sú.

"Súhlasím s Patrickom (Pozn.: Mouratoglouom) v tom, že prístup väčšiny tenistov k olympiáde, najmä tých nižšie postavených, nie je rovnaký ako ku grandslamom," uznal Novak Djokovič, ktorý však inak s vyjadrením francúzskeho trénera nesúhlasí.

Pre Djokoviča znamená olympijský turnaj veľa. Nielen preňho, ale aj pre ďalších ide o poctu reprezentovať svoju krajinu.

"Musím povedať, že to je pre mňa česť. Vždy som bola veľmi rada, keď som mohla reprezentovať Česko vo Fed Cupe alebo na olympiáde. Vždy budem hrdá na to, že som Češka," povedala pred olympiádou v Tokiu Petra Kvitová.

Skutočnosť, že tokijské hry boli "iné" pre covidové opatrenia, ponechajme bokom. Ani tak Kvitová nepremýšľala nad tým, že by na nich neštartovala a podobne na tom bolo viacero iných hráčov. Tých, ktorým na olympiáde záleží a je pre nich dôležitá.

Okamihy vytvárajú históriu

"Najprv bol tenis na olympijských hrách, potom ho z programu vyradili a nakoniec ho vrátili späť. Výsledkom toho je, že medzi tenisom a olympijskými hrami neexistuje historické spojenie," povedal už viackrát spomínaný Mouratoglou.

To, že sa narodil a vyrastal vo svete, v ktorom biely šport nepatril medzi olympijské športy, neznamená, že to tak bolo vždy.

Veď ani on si nemôže pamätať, že tenis bol jedným z deviatich športov na prvej novodobej olympiáde v Aténach v roku 1896.

Trochu symbolicky otvoril debatu pred Parížom, kam sa vracia najväčšie športové podujatie presne po sto rokoch. Práve tam v roku 1924 vypadol tenis z olympijského programu na dlhých 60 rokov.

Dôvodom bol spor medzi Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF) ohľadom amatérskeho statusu tenistov, keďže profesionálni športovci nemali na hrách bojovať o medaily.

Hlavný dôvod bol však jednoduchší. MOV chcelo, aby sa raz za štyri roky hrala olympiáda namiesto Wimbledonu. To však vedenie svetového tenisu nemohlo dopustiť.

Už vtedy znamenal grandslam viac. Alebo neznamenal? Olympiáda pravdepodobne doplatila na tradíciu, pretože prvý ročník Wimbledonu sa uskutočnil už v roku 1877.

Všetko má cenu, ale dôležité je nájsť, akú

"Mám pocit, že grandslam je pre tenistu stokrát dôležitejší ako olympiáda," dodal úspešný tréner.

Samozrejme, že nič väčšie a dôležitejšie v tenisových kalendároch nenájdete. Grandslamy majú už dlho zabudovaný status najstarších a najslávnejších tenisových turnajov.

Nemecký tenista Alexander Zverev so zlatou medailou na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
Nemecký tenista Alexander Zverev so zlatou medailou na OH 2020 / 2021 v Tokiu. (Autor: SITA/AP)

Ale sú vzácne? Je vzácne vyhrať grandslam? Pre Djokoviča určite nie, ale o ňom sa tu nebavíme.

Pre ostatných, ktorí zažili éru Djokoviča, Nadala a Federera, to vzácnosť je, ale pozrime sa na to objektívne.

Keď nevyhráte grandslam teraz, môžete ho získať o rok či o dva. Olympijské hry sa nesú v inom duchu. Štyri roku sú v tenisovom živote poriadne dlhá doba.

Každý svoju výkonnosť neudrží tak dlho a keď raz neuspejete, ďalší pokus máte práve až o štyri roky.

Soľ nad zlato alebo zlato nad soľ?

ATP a ITF, ktoré riadia olympijský tenis, sa nikdy nedohodli na bodoch do rebríčka a finančných odmenách.

To je to najlepšie, čo sa olympijskému tenisu mohlo stať. Predsa len v športoch ako vodný slalom, lukostreľba alebo šerm vzhliadajú športovci celé štyri roky k olympiáde.

To v tenise vzhľadom na množstvo turnajom nenájdeme, ale práve preto, že tenisti za olympijský turnaj nedostanú žiadne body do rebríčka ani veľké prize money, si drží súťaž pod piatimi kruhmi veľkú hodnotu.

Motivácia sa týka výlučne lásky k športu a reprezentácii svojej krajiny. Turnaj nehrajú sami za seba a viac než inokedy hrdo reprezentujú vlajku pri svojom mene.

Tenistov a tenistky vtedy sledujú aj tí, ktorým sú bežne takmer ukradnutí. Fandí sa spoločne, vyhráva sa spoločne a spoločne sa aj oslavuje.

"Myslím si, že moje víťazstvo skutočne spojilo celý národ. Mám videá, ako šialene ľudia oslavovali, keď som vyhrala," povedala po nečakanom triumfe v Riu v roku 2016 Portoričanka Monica Puigová, ktorá sa aj bez grandslamového triumfu stala národnou hrdinkou.

Portorická tenistka Monica Puigová so zlatou medailou na OH 2016 v Riu.
Portorická tenistka Monica Puigová so zlatou medailou na OH 2016 v Riu. (Autor: TASR/AP)

Ak sme v predchádzajúcich dieloch rubriky hovorili o tom, že tenisový svet je len o peniazoch, olympijské hry tento svet zachraňujú.

Prezentujú správneho športového ducha, v ktorom ide o víťazstvo a nie o peniaze. Ako sa hovorí v známej rozprávke: Soľ nad zlato!

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Je grandslam stokrát dôležitejší? Známy tréner spochybňuje význam olympijského turnaja, Djokovič oponuje