Wimbledon zruší veľkú tradíciu, Djokovič bude počítať straty

Novak Djokovič po tom, čo vyhral Wimbledon 2021.
Novak Djokovič po tom, čo vyhral Wimbledon 2021. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|25. jún 2022 o 08:00

Prečítajte si otázky a odpovede o Wimbledone 2022.

BRATISLAVA. Bude to historický Wimbledon. Jedna z najväčších tradícií turnaja sa stane minulosťou.

Navyše na podujatí pre sankcie v súvislosti s vojnou na Ukrajine nenastúpia Rusi a Bielorusi. A mnohí hráči a hráčky budú nekontrolovateľne padať v rebríčku.

Medzi mužmi bude titul obhajovať Novak Djokovič a ženská obhajkyňa titulu Ashleigh Bartyová už nepríde, keďže tento rok ukončila kariéru.

Turnaj sa koná od 27. júna do 10. júla.

Pozrite si prehľad najdôležitejších otázok a odpovedí o Wimbledone.

Na aké otázky sa dozviete odpovede?

  • Kto je favoritka medzi ženami?
  • Bude hrať Serena Williamsová? Aké má šance?
  • Bude hrať Novak Djokovič, ktorý nie je zaočkovaný?
  • Ako je na tom Rafael Nadal? Bude hrať?
  • Kto je favoritom medzi mužmi?
  • Ako to vyzerá s Rusmi a Bielorusmi? Môžu súťažiť?
  • Ako to bude s bodmi za Wimbledon?
  • Koho sa odratúvanie bodov za Wimbledon dotkne najviac?
  • Odmietol niekto pre zrušenie bodovania turnaja nastúpiť?
  • Stalo sa už niekedy, aby niekomu zakázali hrať na Wimbledone?
  • Ktoré dlhoročné pravidlo tento rok úplne zrušia?
  • Aké pravidlá v rozhodujúcom sete budú platiť?
  • Ktorí Slováci budú súťažiť a aké majú šance?

Kto je favoritka medzi ženami?

Už tradične je medzi ženami širší zoznam favoritiek. Zbystriť pozornosť určite musíme pri svetovej jednotke Ige Swiatekovej. Vyhrala už posledných 35 zápasov, do ktorých nastúpila. Naposledy prehrala ešte vo februári.

Tráva je však špecifická. Kým na tvrdom povrchu a antuke je aktuálne nezastaviteľná, na tráve to tak byť nemusí. Navyše neodohrala ani jeden prípravný turnaj. Trápi ju zranenie ramena a musela sa odhlásiť aj z podujatia v Berlíne. Celkovo na tráve v kariére odohrala iba osem zápasov hlavného okruhu, v ktorých má bilanciu štyri víťazstvá a štyri prehry.

Nemôžeme ju tak určite pasovať do takej výraznej pozície favoritky ako v prípade Roland Garros.

Medzi ženami sa v posledných rokoch potvrdzuje, že ani dobré rebríčkové postavenie nemusí byť až takou veľkou výhodou. Medzi favoritky by však určite patrila Bieloruska Aryna Sabalenková, tá však pre sankcie nenastúpi.

Vo veľmi dobrej forme je na tráve Brazílčanka Beatriz Haddadová Maiová, ktorá vyhrala prípravné turnaje v Birminghame a Nottinghame a zabezpečila si tak prvé dva tituly v kariére. V Eastbourne potom prehrala až v semifinále s Petrou Kvitovou. Na druhej strane išlo o menej kvalitne obsadené turnaje. Pasovať ju teda do pozície favoritky určite nemôžeme, ale minimálne môžeme očakávať dobrý výsledok.

Z hráčok top 10 sa pred Wimbledonom darilo Ons Jabeurovej, ktorá vyhrala v Berlíne. V Eastbourne následne nastúpila do štvorhry so Serenou Williamsovou, pre zranenie Jabeurovej však odstúpili pred semifinále. Je teda otázkou, aké vážne budú Jabeurovej zdravotné problémy.

Určite nie sú bez šance ani minuloročná finalistka Karolína Plíšková či finalistka Roland Garros Cori Gauffová.

Bude hrať Serena Williamsová? Aké má šance?

Áno, bude hrať. Jej šance na výraznejší výsledok sú však minimálne. Američanka nehrala od minuloročného Wimbledonu. Mala zdravotné problémy Čoskoro bude mať 41 rokov. Všetky tieto faktory teda hovoria v jej neprospech.

Navyše na turnaji štartuje na voľnú kartu a je nenasadená. Síce bude mať v prvých dvoch kolách prijateľný žreb - v prvom Francúzku Harmony Tanovú a v druhom kole 32. nasadenú Španielku Saru Sorribesovú Tormovú.

Už na tretie kolo jej však ako potenciálna súperka prichádza do úvahy Karolína Plíšková, ktorá ju už v minulosti dokázala zo štyroch vzájomných zápasov dvakrát zdolať. Ani raz sa však nestretli na tráve. V prípadnom osemfinále by potom mohla stretnúť Cori Gauffovú.

Bude hrať Novak Djokovič, ktorý nie je zaočkovaný?

Áno. Na turnaji môžu hrať aj nezaočkovaní tenisti. Avšak vyzerá to tak, že pre Djokoviča pôjde o posledný grandslamový turnaj sezóny, keďže USA stále nepovoľuje vstup nezaočkovaným cudzincom. To znamená, že by Srb nemohol ísť na US Open a musel by vynechať celú nasledujúcu časť severoamerickej sezóny.

Ako je na tom Rafael Nadal? Bude hrať?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon zruší veľkú tradíciu, Djokovič bude počítať straty