Výsledok, ktorý čakal iba málokto. Slováci poľahky zdolali favorita

Slovenskí tenisti, zľava Lukáš Klein, Igor Zelenay, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Lukáš Pokorný a Alex Molčan.
Fotogaléria (23)
Slovenskí tenisti, zľava Lukáš Klein, Igor Zelenay, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Lukáš Pokorný a Alex Molčan. (Autor: TASR)
SITA|3. feb 2024 o 14:55 (aktualizované 3. feb 2024 o 19:21)

Slovensko rozhodlo už po štvorhre.

Davis Cup 2024 - kvalifikácia

Srbsko - Slovensko 0:4

Miomir Kecmanovič - Lukáš Klein 6:7 (2), 2:6

Dušan Lajovič - Alex Molčan 6:4, 2:6, 0:6

Nikola Čačič, Miomir Kecmanovič - Igor Zelenay, Lukáš Klein 6:7 (4), 3:6

Lukáš Pokorný - Laslo Djere 4:3 - skreč

KRALJEVO. Slovenskí tenisti postúpili do skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára 2024. Súboj so Srbskom zvládli prekvapivo hladko a o postupe rozhodli v najkratšom možnom čase.

O rozhodujúci tretí bod sa zaslúžili Igor Zelenay s Lukášom Kleinom, ktorí v sobotňajšej štvorhre zdolali pár Nikola Čačič, Miomir Kecmanovič 7:6 (4), 6:3.

Slováci sa premiérovo dostali do skupinovej časti. V marci 2020 ich v domácom prostredí zastavili Česi (1:3), o dva roky neskôr opäť doma nestačili na Talianov (2:3) a vlani v Groningene podľahli Holanďanom 0:4.

Do štvorhry mohli Zelenay s Kleinom vstúpiť uvoľnene, keďže slovenský tím viedol nad favoritom. V prvom sete prišli o servis v piatej hre.

Fotogaléria z duelu Srbsko - Slovensko v Davis Cupe (sobota)

Podanie si však vzali späť vo ôsmej hre. Skrátená hra vyšla Slovákom a na zisk setu využili hneď prvú príležitosť. Tajbrejk vyhrali na štyri body.

V druhom sete slovenskí tenisti prišli o podanie len raz a súpera brejkli až trikrát. Na celkový triumf využili tretí mečbal.

VIDEO: Premenený mečbal dvojice Lukáš Klein a Igor Zelenay

"Konečne sme to dokázali. Dlhé roky sa nám to nedarilo. V úvode duelu sme boli trochu nervózni, lebo veľmi sme chceli vyhrať. Hrali sme však veľmi dobre a napokon dosiahli rozhodujúci bod pre Slovensko.

Vedeli sme, že proti Srbom to nebudeme mať ľahké, ale v športe je všetko možné," uviedol do mikrofónu organizátorov deblový špecialista Igor Zelenay.

Dva z troch bodov slovenského výberu zariadil Lukáš Klein.

Formát Davis Cupu

Cez víkend sa stretne 12 dvojíc. K víťazom sa pripoja minuloroční finalisti Taliansko (šampión) a Austrália a dvaja držitelia voľnej karty Veľká Británia a Španielsko. Týchto 16 tímov bude hrať v septembri v štyroch skupinách po štyroch - prví dvaja z každej skupiny postúpia na finálový turnaj do španielskej Malagy.

"Som veľmi šťastný, že sme uspeli ako tím. Máme tri body a postúpili sme. Nie je dôležité, kto ich získal," zhodnotil skromne.

Okrem Slovákov majú účasť v 16-člennej skupinovej časti finálového turnaja aj výbery Austrálie, Veľkej Británie, Talianska, USA a Španielska.

Američania rovnako ako slovenskí tenisti si miestenku vybojovali vo februárovej kvalifikácii, v litovskom Vilniuse zdolali Ukrajincov hladko 4:0.

Skupinová časť tohtoročného Davisovho pohára sa uskutoční v septembri po grandslamovom turnaji US Open v New Yorku.

Hlasy po zápase

Miloslav Mečíř, prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ): "Je to vynikajúce a chlapci nám všetkým urobili radosť. Pred zápasmi sme tomu až tak veľmi neverili, no, samozrejme, je to teraz o to príjemnejšie. Myslím si, že takýchto zápasov bolo viac. Niekedy sú sklamania, keď ideme do toho my ako favoriti.

Je to veľká radosť, keď sa postúpi. Myslím si, že aj tie výkony, ktoré predviedli chlapci, boli výborné. Nečakali sme, že sa rozhodne už po štvorhre. Niečo podobné som zažil, keď sme boli v Juhoafrickej republike. Tiež sme čakali, že na tráve asi prehráme. Je to veľmi príjemné prekvapenie. Vyzdvihol by som však opäť výkony našich tenistov, lebo Lukáš Klein aj Alex Molčan hrali proti rebríčkovo vyššie postaveným hráčom a hrali výborne v oboch zápasoch.

Dnes to vo štvorhre vyzeralo vyrovnane, tak 50 na 50, ale tým, že naši vyhrali tajbrejk v prvom sete, tak im narástli trochu krídla. Získali viac sebavedomia a je to príjemné a veľmi pekné. Veľmi sa z toho teším."

Igor Moška, generálny sekretár STZ: "Je to fantastický úspech, veľmi to tejto generácii hráčov prajem. Lukáš Klein aj Alex Molčan podali vynikajúce výkony, vo štvorhre ich podporil skúsený Igor Zelenay. Bola radosť sledovať ich výkony na kurte.

Potešil ma aj víťazný debut zaskakujúceho kapitána Ľubomíra Kurhajca na našej lavičke, ktorý nahradil chorého Tibora Tótha. Obom im ďakujem za skvele odvedenú prácu, výborne chlapcov pripravili. Blahoželám celému tímu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Výsledok, ktorý čakal iba málokto. Slováci poľahky zdolali favorita