Je osviežujúco úprimná. Svetová jednotka otvára témy, o ktorých sa nehovorí

Iga Swiateková s Jamesom Blakeom a Lindsay Davenportovou.
Iga Swiateková s Jamesom Blakeom a Lindsay Davenportovou. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. apr 2022 o 07:00

Iga Swiateková je nová líderka rebríčka WTA.

BRATISLAVA. Medzi fanúšikmi či tvorcami humorného obsahu na internete získala prezývku pekárka. Nie, že by poľská tenistka Iga Swiateková bola známa záľubou v pečení, začali ju tak volať pre jej suverenitu na kurte.

Ak niekto vyhrá set 6:0, v angličtine sa pre takýto výsledok slangovo používa názov "bagel". Teda pomenovanie pre americkú žemľu s dierou uprostred, tvarom toto pečivo pripomína číslo 0.

Ak niekto vyhrá set 6:1, hovorí sa zas o "breadstick", teda chlebovej tyčinke. A 20-ročná rodáčka z Varšavy takto jasne vyhráva pravidelne.

Všetko sa to začalo už keď senzačne v roku 2020 ako 19-ročná vyhrala Roland Garros. V rebríčku WTA jej vtedy patrilo až 54. miesto a bol to jej prvý titul v kariére. Celkovo iba druhé finále.

Zvíťazila však bez prehry čo i len jedného setu a zo siedmich zápasov až v šiestich musela súperka prijať "chlebovú tyčinku".

Neskôr v Ríme 2021 na prestížnom turnaji dokonca vo finále Karolíne Plíškovej dala dvakrát "bagel". A tento rok vyhrala už tri prestížne podujatia v Dauhá, Indian Wells a najnovšie aj Miami.

Svoju povesť "pekárky" iba potvrdila. Anett Kontaveitová, Maria Sakkariová aj Naomi Osaková museli prijať po jednom "výtvore z pekárne".

V Miami dala vo finále Naomi Osakovej jeden "bagel" a pridala sa k Viktorii Azarenkovej, Kim Clijstersovej a Steffi Grafovej.

Stala sa totiž iba štvrtou ženou v histórii, ktorá zaknihovala tzv. Sunshine Double - teda triumf v jednom roku na po sebe nasledujúcich prestížnych turnajoch v Indian Wells a Miami.

Vyhrala už 17 zápasov a 20 setov za sebou bez prerušenia.

V posledných rokoch priniesol ženský tenis mnohé senzačné grandslamové víťazky, medzi ktoré nepochybne patrila aj Iga Swiateková.

Ale ako jedna z mála to využila ako odrazový mostík a zakrátko sa stala pevnou súčasťou najužšej svetovej špičky. A teraz pridáva ďalší dielik do skladačky.

Zoznámte sa, od 4. apríla nová svetová tenisová jednotka Iga Swiateková. Mimochodom, je to prvá Poľka v histórii, ktorá sa dostala takto vysoko a tiež prvá žena narodená v 21. storočí, ktorá sa stala najlepšou hráčkou sveta.

Celkovo je Swiateková 28. svetovou jednotkou v histórii.

Cíti, že ide správnym smerom

Má 20 rokov a 308 dní, bude vôbec najmladšou svetovou jednotkou od roku 2010, keď sa vo veku 20 rokov a 92 dní stala jednotkou Caroline Wozniacka.

K nástupu na post svetovej jednotky jej nepochybne pomohlo aj nečakané ukončenie kariéry iba 25-ročnej líderky rebríčka WTA Ashleigh Bartyovej. Tá sa nechala vyradiť po podujatí z Miami z hodnotenia.

Svojimi výkonmi v Miami však Swiateková potvrdila, že svetovou jednotkou sa stala zaslúžene a nebude to len nejaká matematická zhoda okolností. Ak by aj Bartyová neukončila kariéru, mala by v osobe Swiatekovej veľkú konkurentku.

"Cítim, že veci s mojou hrou idú správnym smerom. Za cieľ mám zostať svetovou jednotkou a pokračovať vo svojich výkonoch," hovorila Swiateková pre WTA po tom, čo definitívne potvrdila, že bude jednotkou.

Mladá Poľka však okrem suverénnych výkonov na kurte nemá problém hovoriť aj o témach, ktoré sú stále tabu. Už v 20-tich rokoch sa z nej stáva osobnosť na kurte aj mimo neho.

"Snažím sa dostať žltú chlpatú loptičku medzi čiary," píše o sebe na sociálnych sieťach netradičným, sebe vlastným spôsobom.

Nosí ukrajinskú stužku

Hlavne však komunikuje spoločensky dôležité témy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Je osviežujúco úprimná. Svetová jednotka otvára témy, o ktorých sa nehovorí