Na kurte sa mení na mrchu. Napriek chronickej chorobe má na dosah životný úspech, plánuje však skončiť

Danielle Collinsová na turnaji WTA v Miami 2024.
Danielle Collinsová na turnaji WTA v Miami 2024. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|30. mar 2024 o 08:55

Cítim, že ak by som bola muž, nemusela by som svoje rozhodnutie toľko vysvetľovať, uviedla.

BRATISLAVA. Na začiatku januára Danielle Collinsová oznámila, že končí. O dva mesiace neskôr postúpila do svojho druhého najväčšieho finále v živote. To prvé na Australian Open 2022 prehrala s Ashley Bartyovou.

Teraz ju čaká boj o trofej z turnaja Masters v Miami proti Jelene Rybakinovej. Usmievavá Američanka napriek tomu prezradila, že ani výborná forma jej rozhodnutie nezmení.

V budúcom roku by rada, napriek svojmu ochoreniu, získala cennejší úspech v podobe vytúženého založenia rodiny.

Existujú hráči a hráčky, ktorí rozdeľujú fanúšikov na dva tábory. Niektorí ich milujú, iní nenávidia. Medzi nich patrí aj diabol s anjelskou tvárou - Danielle Rose Collinsová.

Akonáhle vojde na kurt, je urputne súťaživá, emócie z nej šľahajú ako iskry z plameňa, počujete ju v každej výmene a ako levica (tak ju označila Alizé Cornetová) sa bije o víťazstvo.

Zápas skončí a z démona je anjel, rozdáva úsmevy a na tlačovke sa nebojí nechať rozoznieť svoj nákazlivý smiech.

Danielle, ktorej už takmer každý hovorí jej prezývkou Danimal (poukazuje na zvieraciu bojovnosť na kurte), je svoja, a to na nej súperky aj fanúšikovia milujú.

VIDEO: Zostrih zápasu Danielle Collinsová - Jekaterina Alexandrovová v semifinále WTA Miami 2024

„Na kurte je tak zúrivo súťaživá a je jej jedno, čo si kto myslí. Je to tak osviežujúce vidieť v ženskom tenise. Mali by sme byť podľa niektorých ľudí veľmi pokojné a milé a nie, ako to povedať, trochu 'mrchy '. Ale milujem, že jej je to jedno. Neospravedlňuje sa za to, že je súťaživá a myslím si, že je to úžasné," podotkla na adresu svojej krajanky Jessica Pegulová.

Verila svojej ceste

Collinsová nebola ako Venus Williamsová (veľmi ju rešpektuje a obdivuje), že by v sedemnástich hrala finále US Open, ani ako Lindsey Davenportová, v 18-tich nehrala grandslamové finále štvorhry a už vôbec nie ako neskôr Coco Gauffová, ktorá v 15-tich rokoch bojovala o štvrťfinále Wimbledonu.

Sympatická Floriďanka, ktorú začal v šiestich rokoch brať na kurty pravidelne jej otec, sa v tomto veku sústredila na svoje štúdium na strednej škole (Northeast High School v St. Petersburgu).

Okrem akadémie vo svojom rodnom meste strávila dva roky aj v akadémii Nicka Bollettieriho. Vďaka výborným výsledkom v škole a na kurte získala štipendium na Floridskej univerzite. Z tej po dvoch rokoch odišla na University of Virginia.

"Nevyrástla som v prostredí, kde by som dostala všetko, čo som chcela, takže, keď sa môžem naplno venovať vysokej škole, získať dobré vzdelanie a hrať tenis, prečo by som chcela niečo iné?" spomínala s odstupom času Collinsová.

Danielle Collinsová na turnaji WTA v Miami 2024.
Danielle Collinsová na turnaji WTA v Miami 2024. (Autor: TASR/AP)

Rozhodla sa správne. Na univerzite bola hviezdou. Virginiu doviedla k dvom víťazstvám medzi tímami na atlantickom pobreží. Sama dvakrát triumfovala v dvojhre v rámci národného univerzitného šampionátu.

V roku 2016 získala okrem bakalárskeho titulu z mediálnych štúdií a biznisu aj ocenenie pre najlepšiu ženskú univerzitnú športovkyňu v USA naprieč športami.

Magisterský titul si dorobila v športovom manažmente na Floride vďaka partnerského programu s WTA. V tom čase už musela ale skĺbiť štúdium s profesionálnou kariérou, ktorá nabrala strmý vzostup.

Miami, mesto, kde nakopla profesionálnu kariéru

Danimal začala ukazovať, že jej úspechy na univerzite neboli náhodné. Chvíľu sa musela prebíjať cez turnaje ITF, ale na Miami Open 2018 už o nej vedel celý tenisový svet.

VIDEO: Zostrih zápasu Danielle Collinsová - Jelena Ostapenková v semifinále WTA Miami 2018

Z kvalifikácie preletela až do semifinále, kde nestačila na Jelenu Ostapenkovú. Američanka bola vo veku 24 rokov tou menej skúsenou z hľadiska veľkých zápasov než 20-ročná víťazka Roland Garros z predchádzajúceho roka.

V tej chvíli to neriešila. Collinsová odohrala životný turnaj a posunula sa do TOP 60 rebríčka WTA, kde sa držala nepretržite do začiatku tejto sezóny.

Prvé veľké peniaze ju nezmenili, bojuje za finančnú gramotnosť

"Profesionálni športovci majú jedinečnú príležitosť zarobiť si veľa peňazí v naozaj mladom veku. Často však neviete, ako to v tomto období zvládnuť. Žiaľ, všetci vieme o profesionálnych športovcoch, ktorí boli zneužití, a preto je dôležité sa v tomto odbore vzdelávať," povedala v čase, keď už patrila do svetovej špičky a začala bojovať za vzdelávanie tenistov v oblasti finančnej gramotnosti.

Sama mala šťastie, že v tie mesiace po svojej promócii stretla v New Havene Martyho Schneidera a dohodla sa s ním na spolupráci.

Slová svojho mentora si brala k srdcu a keď v roku 2018 dosiahla už zmienené prvé veľké úspechy sprevádzané prvým veľkým zárobkom, vedela, že musí dať časť bokom a namiesto drahého podnájmu si kúpila byt, ktorý nebol až tak pekný a útulný.

Od začiatku svojej kariéry tak mala vyriešenú aj finančnú stránku najmä vďaka tomu, že narazila na skvelého človeka. Schnaiderovi potom nezabudla poďakovať ani po svojom najväčšom kariérnom finále.

Boj mimo kurtu

Kým sa doň prebojovala, začala sa v jej živote iná bitka, a to so zdravím. Po prvom prelome na grandslamových turnajoch, keď v semifinále Australian Open 2019 prehrala s Petrou Kvitovou, zisťovala, že niečo nie je v poriadku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na kurte sa mení na mrchu. Napriek chronickej chorobe má na dosah životný úspech, plánuje však skončiť